Majówka to czas otwierający sezon grillowy, dlatego warto się do niego odpowiednio przygotować. Oprócz zakupienia i zamarynowania mięsa, a także wykonania sałatek i deserów można również pomyśleć o oryginalnych napojach. Gdy pogoda i słońce dopisują, zaraz przy gazowanych propozycjach dobrze jest postawić własnoręcznie przygotowany kompot. On nie tylko ugasi pragnienie, a także sprawi, że powrócą wspomnienia lat dziecięcych. To właśnie takie napoje mogą kojarzyć się z babciami i spędzonym u nich latem.
Bez wątpienia jest to napój zrobiony z łodyg rabarbaru i soczystej pomarańczy. Jego wykonanie jest tak banalnie proste, że będzie gotowy w 15 minut. Najlepiej podawać go w wersji schłodzonej. Będzie wtedy dobrze komponować się z ciepłymi przystawkami. Aby nadać mu słodkości możesz użyć miodu lub syropu klonowego. Jeśli jednak nie lubisz ich smaku, cukier również się sprawdzi. Pamiętaj jednak aby słodzik dodać, gdy kompot jest jeszcze ciepły. Dzięki temu będzie mógł dobrze się rozpuścić.
Składniki
Sposób przygotowania
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl