Prosta i aromatyczna marynata do karkówki z grilla. Jedyne, czego potrzebujesz to dwa składniki

Wakacje bez grilla to nie wakacje. A czymże byłoby grillowanie bez wrzucenia na ruszt smacznych kąsków w postaci karkówki? Jej smak i aromat w dużej mierze zależą od marynaty, w jakiej obtoczymy mięso. Im prostsza, tym lepsza. Przedstawiamy wam sposób na idealną marynatę do karkówki z grilla. Dzięki niej będzie delikatna i soczysta.

Trudno wyobrazić sobie grilla bez mięsa. Choć oczywiście grillowane warzywa są równie wyśmienite, to znaczna część Polaków uwielbia dobrze wypieczoną kiełbaskę czy karkówkę. Zwłaszcza ta ostatnia ma wśród fanów grillowania wielu wiernych fanów. Wiedzą oni, że aby wydobyć jej wyjątkowy smak, trzeba najpierw zapewnić jej odpowiednią "kąpiel" w marynacie. Jak ją wykonać?

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Marynata do karkówki z zaledwie 2 składników robi furorę. Koniecznie wypróbuj na letnim grillu

Marynata do mięs z grilla wcale nie musi zawierać wielu składników. Czasem wystarczą jedynie dwa, które w połączeniu świetnie współgrają ze smakiem karkówki. Ketchup i majonez - bo o nich mowa - wydobędą z mięsa soczysty, pełen aromatu smak i sprawią, że każdy, kto gości na grillu, poprosi o sowitą dokładkę.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 120 g ketchupu,
  • 150 g majonezu.

Opcjonalnie:

  • łyżka papryki wędzonej,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • łyżka curry,
  • sól i pieprz.

Karkówka w aromatycznej marynacie. Sposób przygotowania

Karkówkę pokrój w plastry. W naczyniu, np. w misce, połącz majonez z ketchupem. Zachęcamy do dodania również swoich ulubionych ziół i przypraw, które wzmocnią smak i aromat. Możesz użyć zaproponowanych przez nas: papryki słodkiej, wędzonej oraz curry lub innych, które lubisz dodawać do mięs, np. majeranku, suszonego czosnku, papryki chilli czy tymianku.

Przygotowaną mieszanką natrzyj dokładnie kawałki karkówki, naczynie zakryj folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum kilka godzin (a najlepiej na całą noc). W tym czasie mięso "najdzie" aromatem marynaty. Po wyjęciu z lodówki odczekaj chwilę i umieść mięso na rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez około 40 minut, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę, tak aby nie przywarło do metalowej kratki.

Gotową karkówkę możesz podać z zestawem letnich surówek lub sałatek oraz z pieczonymi ziemniakami bądź innymi warzywami. Dla orzeźwienia i ochłody polecamy lemoniadę domowej roboty. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.