Jest soczysta i nie ma ości. Tę rybę w razie deszczowej pogody przygotujesz także na patelni grillowej

Ta tłusta, ale bardzo zdrowa grillowana ryba może mieć wiele ciekawych postaci i dodatków. Świetnie nadaje się na wiosennego grilla, ale z wielu powodów jest też potrawą, o której warto pamiętać przy różnych okazjach. Sprawdź przepisy i wybierz coś dla siebie

Grillowany łosoś - czemu warto wybrać akurat tę rybę?

Grillowany łosoś to bardzo trafny wybór, ponieważ jest to bardzo zdrowy posiłek. Ryba ta zaliczana jest do najbardziej tłustych, ale ze względu na swoje wartości odżywcze nie powinno się tutaj obawiać samego tłuszczu. Łosoś bowiem zawiera m.in.:

  • witaminy B1, B2 i B6;
  • witaminy A, D, Ę;
  • potas, jod, selen, cynk;
  • kwasy Omega-3 i Omega-6.

Tak więc posiłek przygotowany z tej ryby to nie tylko cenne mikroelementy, które m.in. wpływają na odporność organizmu na wirusy, czy bakterie, ale także np. na pracę tarczycy.

Warto przy tym pamiętać, że ryba rybie nierówna i czytać na etykietach, skąd pochodzi łosoś, ponieważ najwięcej wszystkich tych składników będzie w dzikim łososiu. Te, które pochodzą z hodowli, są uboższe o wyżej wymienione składniki. Mogą też niestety zawierać niepożądane metale ciężkie - w tym rtęć. Dlatego warto czytać etykiety lub pytać sprzedawcę o pochodzenie produktu.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Ile waży grillowany łosoś?

To w zasadzie zależy od tego, jaki kawałek kupimy. Można go pociąć na mniejsze dzwonki bądź przygotować większe kawałki. To, ile waży grillowany łosoś, nie ma szczególnego znaczenia, chyba że chcemy podzielić go na równe kawałki. Ustalenie wagi może być jednak pomocne w określeniu kaloryczności posiłku. Warto więc wiedzieć, że porcja łososia z grilla waży mniej więcej 100 g.

Ile kalorii ma łosoś grillowany?

Świadomość tego, ile kalorii mają poszczególne elementy naszych posiłków, ma duże znaczenie w dietetyce. Pomaga to bowiem ustalić dzienne zapotrzebowanie na energię. To, ile kalorii ma łosoś grillowany ma znaczenie w kontekście ustalenia diety i trzymania się określonej ilości kalorii spożywanych danego dnia. Czasem jednak zdrowy dodatek, jakim jest ryba, nawet jeśli jest bardziej kaloryczny, bywa wart "grzechu" ze względu na wartości odżywcze. Można jednak zbilansować posiłek poprzez dodatki do łososia, które będą miały mniej kcal.

A więc ile kalorii ma grillowany łosoś?

W swojej surowej postaci 100 g tej ryby ma ok. 200 kcal, a filet o wadze 200 g - około 400 kcal.  A ile kalorii ma grillowany łosoś? W zależności od tego, jak został przyprawiony i ile tłuszczu zawierał, będzie to ok. 205 do 225 kcal w kawałku o wadze 100 g.

Jak zrobić grillowanego łososia?

Jest to ryba, którą dość łatwo przyrządzić. Jak zatem zrobić grillowanego łososia? Oto prosty przepis:

Składniki:

  • kilka dzwonków łososia ze skórą,
  • cytryna,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • ulubiona przyprawa do ryb.

Przygotowanie:

  • Należy skropić rybę sokiem z cytryny, oliwą, posolić i posypać pieprzem. Następnie natrzeć ulubioną przyprawą. Można odłożyć na jakiś czas, by przeszła bardziej przyprawami. Następnie na grillu opiekać łososia po każdej ze stron przez ok. 5 minut.

Do tak przygotowanej potrawy można podać wybrane dodatki, np. pieczone ziemniaki, chleb opiekany na grillu, sałatkę i wiele innych.

Grillowany łosoś - przepis. Z czym podawać? Podpowiadamy

Wiosna i piękna pogoda sprzyjają planom na spotkania w gronie znajomych i rodziny. Zwłaszcza przyjemnie jest je odbywać w plenerze, gdy można jeszcze wspólnie coś przygotować do jedzenia. I tak świetnie pasuje do tego wszystkiego grillowany łosoś. Przepis na niego, jak już wiemy, jest banalnie prosty. A z czym podawać rybę, aby smakowała jeszcze lepiej? Sama ryba, choć pyszna, wymaga dodatków w postaci sosów (np. sosu cytrynowo-koperkowy), ziemniaków, sałatek (tu znajdziesz przepisy na pyszne sałatki do grilla). Oczywiście sam łosoś również będzie smaczny, ale dobrze skomponowana potrawa tylko podkreśli walory smakowe.

Grillowany łosoś z masłem czosnkowym, warzywami, ryżem, sałatką - co wybrać?

Przede wszystkim należy się kierować własnym smakiem lub tym, co lubią nasi goście. Warto jednak wiedzieć, że:

  • Grillowany łosoś z masłem czosnkowym to klasyka sama w sobie. Wystarczy do tego grillowany, chrupiący kawałek chleba i w sumie nic więcej nie potrzeba, gdy lubi się proste smaki.
  • Grillowany łosoś z warzywami to również świetne rozwiązanie. Będą tutaj pasowały np.: grillowane kawałki cukinii, papryki, marchewki. Można także dorzucić pomidorki koktajlowe.
  • Grillowany łosoś z ryżem zamiast ziemniaków, to także bardzo dobre rozwiązanie. Można do tego użyć różnego rodzaju ryżu, bo będzie pasował zarówno dziki ryż, basmati, jak i arborio.
  • Grillowany łosoś z sałatką to lekka i pyszna potrawa. Taką sałatkę ze świeżych warzyw można dowolnie skomponować, np. użyć baby szpinaku, zielonego ogórka, pomidorków koktajlowych, rzodkiewki, sałaty.

Na co się zdecydować? Co będzie najlepsze? Grillowany łosoś z masłem czosnkowym, warzywami, ryżem, sałatką, czy może inne rozwiązanie? Nie da się tutaj jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystko zależy po prostu od tego, co lubimy jeść.

Grillowany łosoś z patelni czy zrobiony w piekarniku? Co jest najlepsze? 

Nie zawsze pogoda daje możliwość skorzystania z plenerowych spotkań. W takich sytuacjach sprawdzić się może grillowany łosoś z patelni lub zrobiony w piekarniku. Warto wybrać patelnię grillową, ponieważ ma specjalne rowki, które sprawiają, że tłuszcz z potrawy dobrze się wytapia. Jest też zazwyczaj pokryta specjalną powłoką, na którą trzeba jednak uważać, by jej nie uszkodzić.

Większość piekarników będzie także posiadać funkcję grilla. Jeśli więc nie dysponujemy odpowiednią patelnią grillową, a pogoda nie sprzyja, można wykorzystać również taką opcję. Warto wiedzieć, że łososia piecze się około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz też: Pierś z indyka znowu wyszła za sucha? Zrób taką marynatę, a przestaniesz unikać tego mięsa

Więcej o: