Grillowany łosoś to bardzo trafny wybór, ponieważ jest to bardzo zdrowy posiłek. Ryba ta zaliczana jest do najbardziej tłustych, ale ze względu na swoje wartości odżywcze nie powinno się tutaj obawiać samego tłuszczu. Łosoś bowiem zawiera m.in.:
Tak więc posiłek przygotowany z tej ryby to nie tylko cenne mikroelementy, które m.in. wpływają na odporność organizmu na wirusy, czy bakterie, ale także np. na pracę tarczycy.
Warto przy tym pamiętać, że ryba rybie nierówna i czytać na etykietach, skąd pochodzi łosoś, ponieważ najwięcej wszystkich tych składników będzie w dzikim łososiu. Te, które pochodzą z hodowli, są uboższe o wyżej wymienione składniki. Mogą też niestety zawierać niepożądane metale ciężkie - w tym rtęć. Dlatego warto czytać etykiety lub pytać sprzedawcę o pochodzenie produktu.
To w zasadzie zależy od tego, jaki kawałek kupimy. Można go pociąć na mniejsze dzwonki bądź przygotować większe kawałki. To, ile waży grillowany łosoś, nie ma szczególnego znaczenia, chyba że chcemy podzielić go na równe kawałki. Ustalenie wagi może być jednak pomocne w określeniu kaloryczności posiłku. Warto więc wiedzieć, że porcja łososia z grilla waży mniej więcej 100 g.
Świadomość tego, ile kalorii mają poszczególne elementy naszych posiłków, ma duże znaczenie w dietetyce. Pomaga to bowiem ustalić dzienne zapotrzebowanie na energię. To, ile kalorii ma łosoś grillowany ma znaczenie w kontekście ustalenia diety i trzymania się określonej ilości kalorii spożywanych danego dnia. Czasem jednak zdrowy dodatek, jakim jest ryba, nawet jeśli jest bardziej kaloryczny, bywa wart "grzechu" ze względu na wartości odżywcze. Można jednak zbilansować posiłek poprzez dodatki do łososia, które będą miały mniej kcal.
W swojej surowej postaci 100 g tej ryby ma ok. 200 kcal, a filet o wadze 200 g - około 400 kcal. A ile kalorii ma grillowany łosoś? W zależności od tego, jak został przyprawiony i ile tłuszczu zawierał, będzie to ok. 205 do 225 kcal w kawałku o wadze 100 g.
Jest to ryba, którą dość łatwo przyrządzić. Jak zatem zrobić grillowanego łososia? Oto prosty przepis:
Składniki:
Przygotowanie:
Do tak przygotowanej potrawy można podać wybrane dodatki, np. pieczone ziemniaki, chleb opiekany na grillu, sałatkę i wiele innych.
Wiosna i piękna pogoda sprzyjają planom na spotkania w gronie znajomych i rodziny. Zwłaszcza przyjemnie jest je odbywać w plenerze, gdy można jeszcze wspólnie coś przygotować do jedzenia. I tak świetnie pasuje do tego wszystkiego grillowany łosoś. Przepis na niego, jak już wiemy, jest banalnie prosty. A z czym podawać rybę, aby smakowała jeszcze lepiej? Sama ryba, choć pyszna, wymaga dodatków w postaci sosów (np. sosu cytrynowo-koperkowy), ziemniaków, sałatek (tu znajdziesz przepisy na pyszne sałatki do grilla). Oczywiście sam łosoś również będzie smaczny, ale dobrze skomponowana potrawa tylko podkreśli walory smakowe.
Przede wszystkim należy się kierować własnym smakiem lub tym, co lubią nasi goście. Warto jednak wiedzieć, że:
Na co się zdecydować? Co będzie najlepsze? Grillowany łosoś z masłem czosnkowym, warzywami, ryżem, sałatką, czy może inne rozwiązanie? Nie da się tutaj jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystko zależy po prostu od tego, co lubimy jeść.
Nie zawsze pogoda daje możliwość skorzystania z plenerowych spotkań. W takich sytuacjach sprawdzić się może grillowany łosoś z patelni lub zrobiony w piekarniku. Warto wybrać patelnię grillową, ponieważ ma specjalne rowki, które sprawiają, że tłuszcz z potrawy dobrze się wytapia. Jest też zazwyczaj pokryta specjalną powłoką, na którą trzeba jednak uważać, by jej nie uszkodzić.
Większość piekarników będzie także posiadać funkcję grilla. Jeśli więc nie dysponujemy odpowiednią patelnią grillową, a pogoda nie sprzyja, można wykorzystać również taką opcję. Warto wiedzieć, że łososia piecze się około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zobacz też: Pierś z indyka znowu wyszła za sucha? Zrób taką marynatę, a przestaniesz unikać tego mięsa