Interesuje cię marynata do kurczaka na grilla, do kurczaka smażonego, pieczonego lub duszonego? Nie ważne, jaką metodę obróbki termicznej wybierzemy, przed przystąpieniem do przygotowywania dania, mięso warto poddać marynowaniu. Dlaczego? Dzięki temu procesowi mięso staje się bardziej kruche, delikatne i miękkie. Nie bez znaczenia pozostają także walory smakowe potrawy, które można wydobyć bądź wzmocnić właśnie za pomocą marynowania.
Do przygotowania marynaty do kurczaka można wykorzystać różnego rodzaju produkty. Najczęściej są to: olej, oliwa z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny, miód, musztarda oraz wszelkiego rodzaju przyprawy. Powszechnie stosowane jest także marynowanie mięsa w maślance, jogurcie lub kefirze. Wielu kucharzy uważa, że istotą marynowania mięsa jest właśnie dodanie składnika kwaśnego, który sprawia, że mięso staje się miękkie, dzięki czemu proces obróbki termicznej ulega znacznemu przyspieszeniu. Ważne jest także to, że marynata wpływa na zatrzymanie soków wewnątrz kawałka mięsa, co z kolei przyczynia się do utrzymania soczystości i zapobiega nadmiernemu wysychaniu mięsa w czasie pieczenia czy grillowania. Wiemy już, dlaczego warto zrobić marynatę do kurczaka. A jak ją zrobić? Tego dowiemy się z dalszej części artykułu.
Nasza pierwsza propozycja to marynata do kurczaka pieczonego z dodatkiem maślanki. Przepis można wykorzystać nie tylko do kurczaka, ale także np. do mięsa z indyka. W jaki sposób przygotować marynatę do kurczaka lub indyka z wykorzystaniem maślanki? Przepis jest banalnie prosty i nie nastręczy trudności nawet mało doświadczonym kucharzom. Zacznijmy od składników (poniższe składniki będą odpowiednie na ok. 1,5-2 kg mięsa). Będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania:
Do dużego naczynia wlej maślankę, dodaj sól i cukier, a następnie wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Włóż kurczaka i obtocz go w marynacie, a następnie przykryj i odstaw do lodówki. Kurczak powinien zostać w marynacie przez kilka godzin lub całą noc. Należy pamiętać o tym, aby wyjąć mięso z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Dzięki temu kurczak będzie miał możliwość nabrania temperatury pokojowej, co jest istotne w przebiegu dalszej obróbki termicznej. Po upływie czasu marynowania, należy wyjąć kurczaka z naczynia i zdjąć nadmiar marynaty, a następnie upiec. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 45-50 minut.
Kolejny przepis to marynata do udek z kurczaka z dodatkiem ostrych składników. Będzie to idealna propozycja dla wielbicieli wyrazistych smaków. Na 10 sztuk podudzi z kurczaka przygotuj:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie nałóż na każde podudzie. Aby ułatwić sobie to zadanie i równomiernie rozłożyć marynatę do kurczaka, można szczelnie zamknąć naczynie z mięsem i kilka razy energicznie nim potrząsnąć. Mięso powinno pozostać w marynacie do kurczaka przez co najmniej jedną godzinę. Jeżeli planujemy przygotować danie od razu, nie ma potrzeby wkładania mięsa do lodówki - wystarczy naczynie z zamarynowanym mięsem postawić na blacie kuchennym. Przygotowane w ten sposób udka z kurczaka można zgrillować lub upiec w piekarniku (czas pieczenia - ok. 40 minut w 200 stopniach).
Ostatni na naszej liście przepis na marynatę do piersi z kurczaka bardzo dobrze komponuje się z mięsem drobiowym. Na jeden podwójny filet z kurczaka przygotuj:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużym naczyniu. Do naczynia włóż filety z kurczaka i bardzo dokładnie obtocz je w przygotowanej marynacie. Odstaw na co najmniej jedną godzinę (analogicznie, jak w przypadku poprzedniego przepisu - nie ma potrzeby wkładać mięsa do lodówki, jeśli przygotowujemy danie od razu). Mięso wyciągamy z miski i usuwamy nadmiar marynaty (ważne, aby przyprawy nie przypaliły się podczas dalszej obróbki termicznej). Mięso grillujemy np. na patelni do grillowania lub w grillu elektrycznym.
Zobacz też: Folia aluminiowa. Która strona posłuży do pieczenia, która zatrzyma ciepło? Wyjaśniamy