Burgery na grilla w najlepszym wydaniu. Tu główną rolę odgrywa najlepszej jakości mięso i dodatki

Marzysz o soczystych kotletach z grilla, ale nie masz pojęcia jak je przygotować? Z naszym przepisem wyjdą soczyste jak z najlepszej restauracji, a wszystko za sprawą kilku kolorowych dodatków. Nasza receptura jest wyjątkowo uniwersalna i z pewnością będzie pasować to rozmaitych składników od klasyki, po nieco bardziej zwariowane wersje.

Majówka za pasem, a pogoda coraz częściej dopisuje. To zatem idealny moment, by przygotować pierwsze w tym sezonie grillowanie. Na ruszcie nie może zabraknąć klasyki jak kiełbasa, szaszłyki i kolorowe warzywa, jednak warto postawić też na domowe burgery. Sekret tkwi w wybornym mięsie, a my doskonale wiemy, jak je przygotować. 

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Burgery z grilla, czyli soczysta, mięsna uczta na bogato 

Dania z grilla smakują obłędnie, szczególnie jeśli przygotujemy je sami i zadbamy o piękne podanie czy kolorowe dodatki. Dzisiaj mamy propozycję nie do odrzucenia, w postaci przepisu na doskonalę mięso na burgery. Rarytas smakuje o niebo lepiej niż klasyczna kiełbasa, kaszanka czy np. szaszłyki. Cały sekret tkwi w wyborze dobrej jakości mięsa, jednak wisienką na torcie są także dodatki i odpowiednie przygotowanie. 

Burgery idealne to przede wszystkim najlepszej jakości produkty. Mięso powinno być oczywiście świeże. polecamy wybrać antrykot wołowy o wysokiej zawartości tłuszczu. Niezbędne są także dodatki - mowa tu m.in. o suszonej cebuli, która nada całości charakterystycznego smaku, musztardzie, sosie sojowym i miksie przypraw. Taki miks należy dokładnie zmielić lub zmiksować, porcjować i wrzucać na odpowiednio rozgrzany ruszt. Później wystarczy tylko ulubiona kompozycja w bułce i gotowe!

Przepis na soczyste burgery z grilla. Tego smaku nie da się podrobić 

Składniki: 

  • 800 g antrykotu wołowego o wysokiej zawartości tłuszczu,
  • 2 łyżki suszonej cebuli,
  • 3 łyżeczki musztardy np. dijon lub miodowej,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • grubo mielony pieprz,
  • sól morska gruboziarnista.

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso dokładnie zmiksuj. 
  2. Antrykot następnie wzbogać o sól, pieprz, suszoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, i musztardę.
  3. Wszystko starannie wymieszaj, podlej odą i ponownie wyrabiaj do połączenia składników.
  4. Następnie uformuj jednolite płaskie kotlety, które układaj na rozgrzanym grillu. Na średnio nagrzany grill Mięso smaż przez ok. cztery minuty z każdej strony, ewentualnie nieco dłużej.
  5. Pod koniec smażenia, na mięsie burgerów możesz ułożyć dodatkowo wybrany ser, który pięknie się roztopi. 
  6. Burgery złóż w całość z ulubionymi dodatkami jak np. pikle, miks sałat czy innymi warzywami bądź sosami, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.