Zawsze gdy podaję karkówkę po cygańsku, każdy prosi o dokładkę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Karkówka po cygańsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. Wystarczy zadbać o dorodną partię mięsa i kolorowe dodatki - reszta robi się niemal sama. Na koniec wrzucamy wszystko na ruszt lub pieczemy w piekarniku. Gwarantujemy, że każdy ustawi się po dokładkę!

Marzysz o obłędnym, soczystym obiedzie, ale brakuje ci inspiracji? Zamiast stawiać na babcine klasyki, przygotuj soczystą karkówkę po cygańsku. Tu główną rolę gra oczywiście odpowiednio zamarynowane mięso, jednak nie brakuje też warzywnych, kolorowych dodatków. Szczegółowy przepis zdradzamy poniżej. 

Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

Ta karkówka po cygańsku nie ma konkurencji. Wszystko przez kolorowe dodatki

Za oknem króluje piękna pogoda, a co za tym idzie, można ruszać z sezonem na grilowanie. Poza klasykami jak kiełbasa, kaszanka, szaszłyki czy ryby, warto jednak postawić na nieco bardziej wyraziste smaki. Karkówka po cygańsku sprawdzi się w tej roli doskonale, a wszystko za sprawą odpowiedniej marynaty, warzyw i kolorowych dodatków. Tu nie ma nudy, a mięso dosłownie rozpływa się na podniebieniu. 

Sekretem karkówki po cygańsku jest bowiem nie tylko dorodne, świeże mięso, ale także kilka nieoczywistych dodatków, które raczej nie często lądują w mięsnym duecie. Mowa tu m.in. o ogórkach kiszonych, papryce konserwowej czy pieczarkach. Taki miks nada całości obłędnego wyrazu i sprawi, że mięso będzie idealnie kruche i jednocześnie wyjątkowo soczyste. Wisienką na torcie jest jednak zalewa z passaty, musztardy oraz czosnku

Karkówka po cygańsku w wersji luksusowej - tu nie brakuje dodatków i obłędnych aromatów

Składniki: 

  • 400 g karkówki,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 ogórki kiszone,
  • cebula,
  • 3 płaty papryki konserwowej,
  • pół papryki czerwonej,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 40 ml oleju.

Przyprawa: 

  • łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • szczypta mielonej ostrej papryki.

Zalewa do mięsa: 

  • pół szklanki passaty pomidorowej,
  • 1/3 szklanki wody,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • 5 ząbków czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w równe plastry. Z takiej ilości powinno wyjść około sześć kotletów. 
  2. Każdy kotlet delikatnie roztłucz przy pomocy tłuczka. Teraz połącz wszystkie przyprawy i natrzyj nimi mięso. Na koniec obtocz mięso w mące i obsmaż karkówkę na patelni z rozgrzanym olejem. 
  3. Następnie ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym. 
  4. Teraz pora na kolorowe dodatki. Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plasterki lub większą kostkę. Paprykę z kolei na słupki, a ogórki na plasterki.  Wszystkie warzywa ułóż na wierzchu karkówki. 
  5. Pora na aromatyczną zalewę. W miseczce połącz przecier pomidorowy, musztardę, wodę oraz pokrojony w plastry czosnek. 
  6. Mięso zalej pomidorami. 
  7. Przykryj całość folią i piecz w 170 stopniach przez 1,5 godziny. 
  8. Pod koniec ściągnij folię i piecz mięso kolejne 15 minut. Gotową karkówkę serwuj z ulubionymi dodatkami. 
  9. Wskazówka - tak zamarynowane mięso można wrzucić także na ruszt. Wówczas warto zadbać o odpowiednią temperaturę i czas pieczenia, by mięso nie było suche i twarde. 
Najlepsze danie z grilla to?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.