Nie tylko mięso z grilla jest pyszne. Ten specjał sprawi, że będziesz brylować w towarzystwie

Ten specjał na grilla to świetny patent na majówkę z bliskimi. Jeżeli znudziły Ci się już mięsne przysmaki lub zwyczajnie musisz je ograniczyć w swojej diecie, mamy na to patent. Pamiętaj - odpowiednia marynata zdziała cuda.

Jak zrobić tofu na grillu? Właściwa marynata do pieczonego tofu to klucz do kulinarnego sukcesu

Jak zrobić tofu na grillu, aby było właściwie przyrządzone? Jeżeli zależy nam na właściwym smaku tofu, ważny jest nie tylko sam proces grillowania, ale i odpowiednia marynata. Poniżej przykładowa wersja marynaty. Ten smak oczaruje nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Tofu z grilla - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2-3 kostki tofu
  • około 1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka syropu z daktyli
  • połówka czerwonej cebuli
  • 2-3 małe cebulki
  • 1 suszona ostra papryczka - opcjonalnie
  • pęczek natki pietruszki
  • około 1/4 szklanki oliwy

Wykonanie:

  • Przygotuj marynatę.
  • Umieść w misce oliwę, sos sojowy oraz syrop z daktyli
  • Następnie obierz czerwoną cebulę i posiekaj. To samo zrób z cebulkami. 
  • Papryczkę posiekaj na drobno.
  • Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
  • Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
  • Połącz w misce wszystkie produkty oprócz tofu. Wymieszaj i odstaw.
  • Dalej przygotuj tofu.
  • Pokrój je na dosyć grube plastry.
  • Następnie zamarynuj tofu i odstaw na co najmniej dwie godziny do lodówki.
  • Później przystąp do grillowania.

Jak długo grillować tofu? Należy grillować je około pięciu minut z każdej strony.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Grillowane tofu z patelni na bagietce - to idealne danie nie tylko na majówkę, ale i na śniadanie

Grillowane tofu z patelni podane na bagietce to wyjątkowe danie. Przepis wzbogacony o natkę pietruszki jeszcze bardziej podkręci smak potrawy. Jeżeli znudziły Ci się klasyczne kanapki śniadaniowe, to może warto przygotować coś innego, a równie pysznego? Przedstawiamy przepis na bagietkę z tofu i świeżą sałatą.

Składniki na marynatę:

  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki musztardy
  • sól

Pozostałe składniki:

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • bagietka długa
  • około 200 g tofu
  • 1-2 ząbki czosnku

Wykonanie:

  • Przygotuj marynatę.
  • Wszystkie składniki na marynatę, wymieszaj ze sobą.
  • Pokrój tofu na średniej wielkości plastry. Następnie zamarynuj.
  • Tak przygotowane tofu odstaw na kilka godzin.
  • Po tym czasie przygotuj patelnię grillową i przystąp do grillowania tofu. Bagietkę pokrój, natrzyj czosnkiem i oliwą i usmaż.
  • Później połóż na bagietkę umyte i osuszone liście sałaty oraz grillowane tofu. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Gdzie kupić tofu na grilla? Sprawdź te miejsca

Gdzie kupić tofu na grilla? Tofu to produkt, który z każdym rokiem cieszy się coraz większą popularnością. Dlatego też nie powinno być większych problemów z zakupem. Tofu możemy kupić niemalże w każdym sklepie spożywczym. Innym wariantem jest zakup tofu w sklepach online. Produkt można nabyć, także w sklepach ze zdrową żywnością.

Zobacz też: Sałatka na bazie kalafiora i czosnku zastąpi pieczywo. Czym jeszcze zaskoczyć gości na grillu?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.