Ta wiosenna sałatka na grilla nie ma sobie równych. Gyros się chowa, a cezar do pięt jej nie dorasta

Sałatka to świetny sposób na sezonowe warzywa i opróżnienie lodówki. W tej wersji jest wszystko, co misie lubią najbardziej, a do tego przygotowuje się ją w mig. Idealnie sprawdzi się nie tylko na grilla.

Sałatki to przykład potrawy, w którym ogranicza nas tylko fantazja. Od zwykłego miksu sałat z sosem przez wytrawne dodatki, z owocami po bogate i pełne składników odżywczych z orzechami i kurczakiem, mogą być zjadane zarówno jako dodatek do głównego dania, jak i oddzielny posiłek. Teraz gdy w sklepach pojawiają się pierwsze sezonowe warzywka, warto postawić na wiosenną sałatkę.

Zobacz wideo

Co na grilla? Zrób tę sałatkę, a nie pożałujesz. To też świetny dodatek do obiadu

Joanna na TikToku znana jest jako @pieknytalerz. Na profilu publikuje mnóstwo prostych przepisów na dania obiadowe, przekąski, słodkości, ale też sałatki. Na jednym z ostatnich filmów pokazała przepis na wiosenną sałatkę idealną na grilla. Kluczem jest tu pyszny sos i świeże warzywa, a smak umami zapewnią suszone pomidory. Nic tylko jeść!

Szybka i pyszna wiosenna sałatka na grilla. Zrobisz ją w mig

Potrzebne składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • pomidory koktajlowe,
  • 4 plasterki boczku wędzonego,
  • 1 świeży ogórek,
  • 50 g pomidorków koktajlowych,
  • suszone pomidory,
  • 1 cebula szalotka,
  • koperek,
  • rukola, roszponka lub mix sałat.

Sos:

  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • łyżeczka miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz i łyżeczka pasty miso (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i przekrój na równe mniejsze kawałki.
  2. Ziemniaki i szparagi wrzuć na wyłożoną papierem blaszkę. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut (ziemniaki mogą potrzebować dłuższego czasu, wyciągnij więc upieczone szparagi i zostaw ziemniaki, aż zmiękną).
  3. Na patelni usmaż boczek.
  4. Ogórki pokrój w półksiężyce, pomidorki przekrój na pół. Posiekaj sporą łyżkę koperku. Szalotkę przekrój w plasterki. Posiekaj też pomidory suszone.
  5. Na spodzie dużej miski ułóż rukolę lub mix sałat. Na wierzch wyłóż upieczone ziemniaki i szparagi, pomidorki koktajlowe, ogórki, pomidory suszone, boczek i koperek.
  6. W misce przygotuj sos. Polej nim sałatkę. Wymieszaj i gotowe.
Więcej o: