Sałatki to przykład potrawy, w którym ogranicza nas tylko fantazja. Od zwykłego miksu sałat z sosem przez wytrawne dodatki, z owocami po bogate i pełne składników odżywczych z orzechami i kurczakiem, mogą być zjadane zarówno jako dodatek do głównego dania, jak i oddzielny posiłek. Teraz gdy w sklepach pojawiają się pierwsze sezonowe warzywka, warto postawić na wiosenną sałatkę.
Co na grilla? Zrób tę sałatkę, a nie pożałujesz. To też świetny dodatek do obiadu
Joanna na TikToku znana jest jako @pieknytalerz. Na profilu publikuje mnóstwo prostych przepisów na dania obiadowe, przekąski, słodkości, ale też sałatki. Na jednym z ostatnich filmów pokazała przepis na wiosenną sałatkę idealną na grilla. Kluczem jest tu pyszny sos i świeże warzywa, a smak umami zapewnią suszone pomidory. Nic tylko jeść!
Szybka i pyszna wiosenna sałatka na grilla. Zrobisz ją w mig
Potrzebne składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- pęczek zielonych szparagów,
- pomidory koktajlowe,
- 4 plasterki boczku wędzonego,
- 1 świeży ogórek,
- 50 g pomidorków koktajlowych,
- suszone pomidory,
- 1 cebula szalotka,
- koperek,
- rukola, roszponka lub mix sałat.
Sos:
- łyżeczka musztardy miodowej,
- łyżeczka miodu,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- sól, pieprz i łyżeczka pasty miso (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i przekrój na równe mniejsze kawałki.
- Ziemniaki i szparagi wrzuć na wyłożoną papierem blaszkę. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut (ziemniaki mogą potrzebować dłuższego czasu, wyciągnij więc upieczone szparagi i zostaw ziemniaki, aż zmiękną).
- Na patelni usmaż boczek.
- Ogórki pokrój w półksiężyce, pomidorki przekrój na pół. Posiekaj sporą łyżkę koperku. Szalotkę przekrój w plasterki. Posiekaj też pomidory suszone.
- Na spodzie dużej miski ułóż rukolę lub mix sałat. Na wierzch wyłóż upieczone ziemniaki i szparagi, pomidorki koktajlowe, ogórki, pomidory suszone, boczek i koperek.
- W misce przygotuj sos. Polej nim sałatkę. Wymieszaj i gotowe.