Wrzucam to warzywo na grilla i wiem, że będzie hit. Zapach jest taki, że sąsiedzi sami się wpraszają

Grillowanie to jedna z ulubionych rozrywek Polaków w sezonie wiosenno-letnim. Na rusztach królują wtedy kiełbaski, karkówki czy inne smakowite produkty. Grillować można jednak nie tylko mięso. Doskonale sprawdzą się w tym celu również warzywa, szczególnie te nieco mniej popularne - jak bakłażan.

Prognoza pogody na najbliższy czas nie pozostawia złudzeń - w następnych dniach w końcu pożegnamy falę chłodu, która nawiedziła Polskę w ostatnich tygodniach i na powrót powitamy piękną wiosnę. Wzrost temperatur i słoneczna aura zachęcają do organizowania spotkań na świeżym powietrzu. Oznacza to, że już niebawem polskie ogrody i działki staną się miejscem prawdziwych uczt. Sezon na grillowanie ruszy w pełni!

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Zamiast mięsa, na ruszt wrzucam nietypowe warzywo. Wychodzi istna wege uczta

Wiosenny grill to świetna okazja do spotkania się w gronie rodziny lub znajomych. A jak wiadomo, takich spotkań nie wypada organizować przy pustym stole. Muszą na nim stać smaczne, najlepiej grillowane potrawy - wtedy dobry humor gwarantowany. Najczęściej na ruszcie lądują różne mięsa oraz warzywa.

Zamiast jednak po raz kolejny częstować biesiadników grillowaną cukinią czy pomidorami, warto nieco urozmaicić repertuar. Bakłażan z grilla smakuje wybitnie, pod warunkiem że dobrze go zawczasu przyrządzimy. Prawidłowe przygotowanie tego warzywa sprawi, że straci on swój naturalny, gorzkawy posmak i stanie się niezwykle aromatyczny oraz delikatny.

Bakłażan z grilla - o tych wskazówkach lepiej pamiętać

Grillowany bakłażan sprawdzi się doskonale na wegetariańskiej lub wegańskiej uczcie, ale nie tylko. To także wyśmienity dodatek warzywny do dań mięsnych. Aby go jednak doceniono, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, kluczowy jest moment wyboru odpowiedniego bakłażana. Stojąc przy sklepowej półce, koniecznie wybierz niewielki, twardy okaz, o lśniącej skórce. Na godzinę przed planowanym grillem, pokrój go w plastry, oprósz solą i schowaj do lodówki. Dzięki temu przysmak nie będzie gorzki.

Po tym czasie opłucz go, a następnie osusz ręcznikiem papierowym i przystąp do dalszych przygotowań. Natrzyj go ulubionymi przyprawami i wrzuć na ruszt. Ze swojej strony polecamy doprawić warzywo czosnkiem, solą, pierzem, bazylią oraz oliwą. Warto skropić je także sokiem z cytryny - pogłębi to smak bakłażana i nada ciekawego aromatu. Na koniec nie zapomnij ponacinać go delikatnie w kratkę. Powodzenia!

Co zwykle wrzucasz na grilla?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.