• Link został skopiowany

To najlepsza sałatka na grilla. Goście oszaleją, gdy postawisz ją na stole. Idealna na "mały głód"

Jaka sałatka na grilla będzie najlepsza? Podczas rodzinnego grillowania ważne jest nie tylko mięso, ale także przystawki. Ten sałatkowy klasyk musi pojawić się na stole. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli, a dodatkowo jest banalnie prosty w przygotowaniu.
Jaka sałatka na grilla będzie najlepsza?
Jaka sałatka na grilla będzie najlepsza?, istock/@Ron Lee

Sałatka ziemniaczana to kulinarne arcydzieło, więc jeśli zastanawiasz się, jaka sałatka na grilla pasuje najlepiej, postaw na klasykę, lecz w nieco odmienionej odsłonie. Zamiast powielać dobrze znane przepisy, przygotuj ją w oryginalny sposób, a z pewnością zasmakuje gościom. Okazuje się, że wystarczy jeden składnik, aby odmienić jej smak. 

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Jaka sałatka na grilla? Postaw na świeże warzywa, a raz-dwa zniknie z miski. Wszyscy będą się nią zajadać

Sałatka na grilla nie powinna być tłusta, ani ciężka, bo na ruszcie mamy wystarczającą ilość ciężkostrawnych potraw. Najlepiej postawić na świeże warzywa, sałaty i lekkie dressingi. Idealnym pomysłem jest przygotowanie sałatki ziemniaczanej, ale zamiast robić ją w tradycyjny sposób, warto dodać jeden sekretny składnik. Taka sałatka na grilla sprawi, że goście będą zachwyceni i błyskawicznie zniknie ze stołu.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną? Nie ma nic prostszego. Z tym przepisem wyjdzie idealna

Kartoffelsalat to tradycyjna niemiecka sałatka, która składa się głównie z ziemniaków i cebuli. W Polsce istnieje wiele wariantów tej przystawki, ale w takiej wersji smakuje najlepiej. Sekretem jest seler naciowy, który nada charakterystycznego posmaku. Do przygotowania potrzebujesz:

  • pęczek selera naciowego,
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • cebulę,
  • paprykę czerwoną,
  • pół szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy, 
  • sól oraz pieprz,
  • koperek.
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczanaistock/@HandmadePictures

Ugotuj ziemniaki w skórkach, a gdy będą miękkie, wyjmij je i odstaw do ostygnięcia. Pokrój je w kostkę i przełóż do miski, a następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę. Seler naciowy posiekaj na małe kawałki i dorzuć do całości. W pojemniku wymieszaj kefir, musztardę, majonez, sól i pieprz. Sosem polej zawartość miski, dodaj posiekany koper i wymieszaj. Dopraw do smaku. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: