Zapomnij o kotletach w majówkę. Zaserwuj soczyste burgery prosto z grilla, a każdy poprosi o dokładkę

Grillowanie nie musi kończyć się na kiełbasie, skrzydełkach czy, karkówce. Zamiast sterować klasykę postaw na soczyste i obłędnie doprawione burgery. Tak przygotowane mięso wystarczy zaserwować w anturażu miękkiej i podpieczonej bułki i świeżych warzyw - gwaranujemy, że takie połączenie rozejdzie się w mgnieniu oka.

Przed nami majówka, a co za tym idzie sezon na wielkie grillowanie w gronie przyjaciół i najbliższych. Tradycyjne dania z rusztu można jednak nieco urozmaicić i zaproponować rodzinie coś znacznie lepszego niż kiełbasa, kaszanka czy nudny, wysuszony drób. Poznaj przepis na rewelacyjne burgery, które zasmakują nawet najbardziej wymagającym. 

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Te burgery znikną z grilla w mgnieniu oka. Mięso jest obłędnie soczyste i rozpływa się w ustach

Marzysz o soczystych kotletach z grilla, ale nie masz pojęcia jak je przygotować? Zapomnij zatem o tradycyjnych metodach i poznaj najlepszy przepis na soczyste burgery, które doskonale pasują do miękkiej bułki lub kolorowej i wiosennej kompozycji warzyw, sosów i serów. Tajemnica tkwi rzecz jasna w jakości mięsa, jednak samo przygotowanie na ruszt jest równie istotne. 

Burgery idealne to przede wszystkim najlepszej jakości produkty. Warto więc zainwestować w świeże mięso od lokalnego producenta. Doskonale sprawi się w roli burgerów np. antrykot wołowy o wysokiej zawartości tłuszczu. Główny składnik to jednak nie wszystko. Istotne są także dodatki jak cebulka, przyprawy, sosy i warzywa jak np. czosnek. Wszystko razem mielimy, wyrabiamy, formujemy estetyczne kotlety, które na koniec wrzucamy na ruszt, a później podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Soczyste burgery idealne na grilla w majówkę. Dodaj te sosy, a wyjdą bez zarzutu 

Składniki:

  • 800 g antrykotu wołowego o wysokiej zawartości tłuszczu lub innej wołowiny,
  • 2 łyżki suszonej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki musztardy np. dijon lub miodowej,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • grubo mielony pieprz,
  • sól, 
  • odrobina wody. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od mięsa. Potnij je na mniejsze kawałki i zmiel. 
  2. Do mięsa mielonego dodaj następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulę, musztardę, sos sojowy i ocet balsamiczny. 
  3. Na koniec wszystko dopraw solą i pieprzem. 
  4. Mięso z dodatkami wyrabiaj jak najdłużej z odrobiną zimnej wody. 
  5. Następnie uformuj jednolite płaskie kotlety, które układaj na rozgrzanym grillu.
  6. Mięso smaż przez kilka minut każdej strony, ewentualnie nieco dłużej.
  7. Na koniec można na burgerach ułożyć plastry sera cheddar. 
  8. Gotowe burgery serwuj w podpieczonej na ruszcie bułce z dowolnymi warzywami i sosami, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.