-
Haps
-
Grillowanie
- Użyj grilla do zrobienia najsmaczniejszej sałatki. Nikt ci nie uwierzy, że zrobiona jest właśnie tak
Użyj grilla do zrobienia najsmaczniejszej sałatki. Nikt ci nie uwierzy, że zrobiona jest właśnie tak
Majówka to czas, gdy z piwnic i składzików wyjmujemy grille, które czekały cały okres zimowy na użycie. Mamy na nich zamiar przygotować smakołyki w postaci kiełbasek i mięs, ale oprócz tego można na nim zrobić coś innego. Poniższy przepis pokazuje, że nawet sałatkę można przyrządzić na tym urządzeniu.
Wiele osób już w poprzedni weekend grillowało i zajadało się opalonymi kiełbaskami. Jednak i tak najlepszy czas na grilla wypada właśnie w majówkę. Wtedy gromadzimy się w ogródkach i na działkach, by posmakować potraw, którymi nie mogliśmy się cieszyć zimą. Oprócz mięs i warzyw warto również wrzucić na ruszt coś innego. Tym przepisem chcemy zainspirować do eksperymentowania kulinarnego.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Przepisów, które pokazują, co przyrządzić na grillu jest dużo. Ale nigdzie nie znajdziesz tak oryginalnego smaku jak w tej recepturze. Poniżej przedstawiamy sposób na sałatkę, która jest pyszna i świetna. Zrobisz ją całkowicie na grillu, więc dzięki temu zyskuje na smaku.
Przepis na sałatkę z grilla
Składniki
- pierś z kurczaka,
- 6 mniejszych ziemniaków,
- garść pomidorów koktajlowych,
- 2 dojrzałe awokado,
- kilka suszonych pomidorów,
- kostka sera halloumi,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sałatki zacznij od przyrządzenia na grillu mięsa i warzyw. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i podziel ją na mniejsze kawałki. Następnie umieść w miseczce, posyp papryką ostrą i słodką, solą i pieprzem. Na koniec oblej całość łyżeczką oliwy i dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj z nieczystości i przekrój na pół. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem, a także suszoną bazylią. Polej je odrobina oliwy i wymieszaj.
- Teraz czas na podpieczenie tego na grillu. Ziemniaki i pierś z kurczaka umieść na tacce do grillowania, a następnie na ruszcie. Serek halloumi bezpośrednio ułóż na grillu.
- Pomidory koktajlowe przekrój na pół, suszone pomidory posiekaj na drobno, awokado pokrój na większą kostkę. Wszystko umieść w dużej misce.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Majonez umieść w miseczce, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie zamieszaj.
- Gdy składniki się podpieką zdejmij je z grilla i pokrój w kostkę. Dodaj je do reszty składników i polej przygotowanym sosem. Dokładnie zamieszaj do połączenia. Wierzch możesz udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!