Użyj grilla do zrobienia najsmaczniejszej sałatki. Nikt ci nie uwierzy, że zrobiona jest właśnie tak

Majówka to czas, gdy z piwnic i składzików wyjmujemy grille, które czekały cały okres zimowy na użycie. Mamy na nich zamiar przygotować smakołyki w postaci kiełbasek i mięs, ale oprócz tego można na nim zrobić coś innego. Poniższy przepis pokazuje, że nawet sałatkę można przyrządzić na tym urządzeniu.

Wiele osób już w poprzedni weekend grillowało i zajadało się opalonymi kiełbaskami. Jednak i tak najlepszy czas na grilla wypada właśnie w majówkę. Wtedy gromadzimy się w ogródkach i na działkach, by posmakować potraw, którymi nie mogliśmy się cieszyć zimą. Oprócz mięs i warzyw warto również wrzucić na ruszt coś innego. Tym przepisem chcemy zainspirować do eksperymentowania kulinarnego.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Przepisów, które pokazują, co przyrządzić na grillu jest dużo. Ale nigdzie nie znajdziesz tak oryginalnego smaku jak w tej recepturze. Poniżej przedstawiamy sposób na sałatkę, która jest pyszna i świetna. Zrobisz ją całkowicie na grillu, więc dzięki temu zyskuje na smaku.

Przepis na sałatkę z grilla

Składniki

  • pierś z kurczaka,
  • 6 mniejszych ziemniaków,
  • garść pomidorów koktajlowych,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • kostka sera halloumi,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sałatki zacznij od przyrządzenia na grillu mięsa i warzyw. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i podziel ją na mniejsze kawałki. Następnie umieść w miseczce, posyp papryką ostrą i słodką, solą i pieprzem. Na koniec oblej całość łyżeczką oliwy i dokładnie wymieszaj.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj z nieczystości i przekrój na pół. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem, a także suszoną bazylią. Polej je odrobina oliwy i wymieszaj.
  3. Teraz czas na podpieczenie tego na grillu. Ziemniaki i pierś z kurczaka umieść na tacce do grillowania, a następnie na ruszcie. Serek halloumi bezpośrednio ułóż na grillu.
  4. Pomidory koktajlowe przekrój na pół, suszone pomidory posiekaj na drobno, awokado pokrój na większą kostkę. Wszystko umieść w dużej misce.
  5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Majonez umieść w miseczce, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie zamieszaj.
  6. Gdy składniki się podpieką zdejmij je z grilla i pokrój w kostkę. Dodaj je do reszty składników i polej przygotowanym sosem. Dokładnie zamieszaj do połączenia. Wierzch możesz udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!
Więcej o: