Na imprezie u szwagra zjadłam chyba 3 porcje. Karkówka na grilla z przepisu Wachowicz to majstersztyk

Karkówka na grilla, która rozpływa się w ustach i kusi zapachem, musi zagościć na twoim stole w tę majówkę. Goście będą prosić o dokładkę. Wszystko za sprawą wyjątkowej marynaty z przepisu Ewy Wachowicz.

Wielkimi krokami zbliża się majówka, czyli czas wielkiego grillowania. Każdy lubi zjeść wtedy dobrze przyprawione i wysmażone mięso otulone zapachem dymu z grilla. Na tegorocznych spotkaniach rodzinnych czy z przyjaciółmi nie może zabraknąć jednak tej karkówki z przepisu Ewy Wachowicz.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Jedzenie na grilla, które zaskoczy twoich gości. Ta karkówka to król tegorocznej majówki

Aby osiągnąć prawdziwie mistrzowski smak karkówki, Ewa Wachowicz zaleca skupić się na dobrej marynacie. W jej przepisie można znaleźć kilka składników, które mogą zaskoczyć, ale to właśnie one sprawiają, że smak mięsa okaże się niezapomniany. Czego więc potrzebujemy? Oto lista składników:

  • 1,5 kg karkówki,
  • ząbków czosnku około 5 sztuk,
  • około 2 cm imbiru,
  • skórka z jednej limonki,
  • 2 szklanki jogurtu greckiego,

Dodatkowo przydatne będą też 4 łyżki octu winnego, łyżeczka gorczycy, chili i soli.

Jak zrobić marynatę do karkówki?Jak zrobić marynatę do karkówki? Jak zrobić marynatę do karkówki? Fot. Pawel Kacperek / iStock

Marynata do karkówki na grilla z przepisu Ewy Wachowicz. Zapewni daniu wyjątkowy smak

Do przygotowania naszej karkówki najlepiej przystąpić dzień przed planowanym grillowaniem. Dzięki temu zabiegowi przez mięso idealnie przenikną wszystkie smaki. Jeżeli jednak nie mamy aż tyle czasu, warto umieścić je w marynacie i włożyć do lodówki minimum godzinę przed wyłożeniem karkówki na grilla. Im więcej czasu spędzi w takich warunkach, tym smak będzie lepszy. Jak więc przygotować to danie?

W pierwszej kolejności przygotujmy mięso. Pokrójmy je w grube plastry. Następnie w misce umieśćmy jogurt grecki, przepuszczony przez praskę obrany czosnek, startą na tarce skórkę z wcześniej przemarzonej wrzątkiem limonki. Teraz obieramy ze skórki nasz kawałek imbiru i także ścieramy go na tarce na najmniejszych oczkach i dodajemy do marynaty. Na koniec wystarczy dodać ocet winny, gorczyce, chili i sól. Całość dokładnie mieszamy. Gdy wszystko jest gotowe, należy włożyć mięso do miski i dokładnie obtoczyć każdy kawałek. Teraz możemy całość zakryć folią aluminiową i umieścić w lodówce, a następnie na naszym grillu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.