Wielkimi krokami zbliża się majówka, czyli czas wielkiego grillowania. Każdy lubi zjeść wtedy dobrze przyprawione i wysmażone mięso otulone zapachem dymu z grilla. Na tegorocznych spotkaniach rodzinnych czy z przyjaciółmi nie może zabraknąć jednak tej karkówki z przepisu Ewy Wachowicz.
Aby osiągnąć prawdziwie mistrzowski smak karkówki, Ewa Wachowicz zaleca skupić się na dobrej marynacie. W jej przepisie można znaleźć kilka składników, które mogą zaskoczyć, ale to właśnie one sprawiają, że smak mięsa okaże się niezapomniany. Czego więc potrzebujemy? Oto lista składników:
Dodatkowo przydatne będą też 4 łyżki octu winnego, łyżeczka gorczycy, chili i soli.
Do przygotowania naszej karkówki najlepiej przystąpić dzień przed planowanym grillowaniem. Dzięki temu zabiegowi przez mięso idealnie przenikną wszystkie smaki. Jeżeli jednak nie mamy aż tyle czasu, warto umieścić je w marynacie i włożyć do lodówki minimum godzinę przed wyłożeniem karkówki na grilla. Im więcej czasu spędzi w takich warunkach, tym smak będzie lepszy. Jak więc przygotować to danie?
W pierwszej kolejności przygotujmy mięso. Pokrójmy je w grube plastry. Następnie w misce umieśćmy jogurt grecki, przepuszczony przez praskę obrany czosnek, startą na tarce skórkę z wcześniej przemarzonej wrzątkiem limonki. Teraz obieramy ze skórki nasz kawałek imbiru i także ścieramy go na tarce na najmniejszych oczkach i dodajemy do marynaty. Na koniec wystarczy dodać ocet winny, gorczyce, chili i sól. Całość dokładnie mieszamy. Gdy wszystko jest gotowe, należy włożyć mięso do miski i dokładnie obtoczyć każdy kawałek. Teraz możemy całość zakryć folią aluminiową i umieścić w lodówce, a następnie na naszym grillu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.