Ryba z grilla to świetny pomysł na pyszny i zdrowy posiłek i miłą odmianę od oklepanych (chociaż pysznych) kiełbasek i karkówek. Rybę z grilla zrobisz w najłatwiejszy możliwy sposób, wystarczy wybrać odpowiedni gatunek, natrzeć przyprawami i położyć na ruszcie. Dziś z ochotą podpowiemy wam, jak zrobić rybę z grilla, żeby była delikatna i pełna smaku i jaką rybę wybrać, żeby gości byli zachwyceni. Jeden gatunek to absolutne mistrzostwo i Grecy nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez tej ryby. Uchodzi na jedną z najzdrowszych i kupisz ją w każdym większym markecie.
Polacy niestety jedzą stanowczo za mało ryb. Najczęściej ograniczamy się do najróżniejszych śledzi, czasami zrobimy sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makrelą albo smażone, rozmrażane filety. Cóż, dobre i to, jednak to jedynie minimum, które sobie zapewniamy, a szkoda. Ryba z grilla to naprawdę wielki przysmak i jak jesteśmy w górach, w każdej restauracji w menu jest pstrą z grilla, kiedy zaś wyjeżdżamy na wakacje na przykład do Grecji, prawie każda tawerna serwuje przepyszną doradę. Z kolei nad Bałtykiem zjemy pyszne węgorze lub śledzie z grilla. Te ryby zasługują na uznanie i każdy miłośnik ryb przyzna rację stwierdzeniu, że nie ma lepszego jedzenia, niż delikatne, białe mięso ryby z łatwością odchodzące od ości.
Kiedy kupujemy ryby, mamy do wyboru trzy opcje. Rybne filety (najczęściej mrożone), dzwonka oraz rybę w całości. Mówiąc prawdę, na grilla nadają się trzy te opcje, jednak należy mieć na uwadze to, że nie powinno się wybierać ryby mrożonej lub już wcześniej rozmrożonej. Tp nie tylko może grozić pewnymi nieprzyjemnościami ze strony układu pokarmowego, lecz także wpływa na smak i teksturę mięsa. Najlepiej na grilla wybierać ryby świeże.
Jak wspominałam w poprzednim akapicie, na grilla idealnie sprawdzi się dorada. To niewielka, płaska ryba o delikatnym, nieco maślanym mięsie i niewielkiej ilości ości. Dorada żyje w ciepłych wodach więc żeby ją kupić, musimy wybrać się do dobrego sklepu rybnego lub marketu, który na bieżąco zaopatruje się w świeże ryby. Doradę grilluje się dość szybko, bo wystarczy jej już od 5 do 7 minut z każdej strony.
Inną rybą idealną na grilla jest nasz rodzimy pstrąg. Podobnie jak dorada ma białe, delikatne mięso i świetnie smakuje lekko natarty solą, skropiony cytryną z koprem włożonych do środka. Pstrągi grilluje się także dość szybko - 7 minut z każdej strony w zupełności wystarczy. Warto wiedzieć także, że pstrąga nie należy przeciągać - inaczej mięso stanie się suche i wirowate.
Mówiąc o rybach z grilla, nie sposób nie wspomnieć o najpyszniejszej rybie z Bałtyku, czyli o węgorzu. Węgorz ma nieco bardziej zbite mięso, jest bardzo aromatyczny i delikatny jednocześnie. Ze względu na swój kształt, warto go częściej obracać, by temperatura równomiernie dotarła do mięsa. Węgorz jest tak pyszny, że wystarczy mu odrobina soli i ewentualnie trochę masła.
Są oczywiście inne gatunki ryb, które sprawdzą się na grillu. Możemy wymienić choćby okonie, łososie (również w filetach), liny, karpie lub halibuty. Bez względu na to, jaką rybę wybierzesz, kieruj się zasadą świeżości - jeśli kupujesz rybę w całości ze stoiska w markecie lub sklepu rybnego, patrz na skrzela i oczy. Skrzela muszą być niemal czerwone, blade świadczą o tym, że ryba już trochę "leży". Oczy zaś powinny być błyszczące, nie matowe.
Polacy uwielbiają marynowanie i jeśli chodzi o grillowanie, każdy prześciga się w przepisach na najlepszą marynatę, a to do karkówki, a to do kurczaka lub szaszłyków. I ostre marynaty zostawmy dla wieprzowiny, kurczaka lub innych mięs (z wyjątkiem cielęciny i jagnięciny - tu wystarczy trochę soli). W przypadku ryb sytuacja ma się zupełnie inaczej. Kiedy chcemy "wykąpać" delikatną doradę lub pstrąga w marynacie z ketchupu, musztardy i coli, całkowicie zabijemy smak mięsa i pyszna ryba nie będzie się różniła od na przykład od kurczaka. Jeśli chodzi o ryby, w zupełności wystarczy masło lub oliwa, trochę soli lub czosnku i zioła. Najlepiej sprawdza się koperek albo rozmaryn czy tymianek.
Wskazówka: Do grillowania ryb warto użyć specjalnych szczypiec nasmarowanych oliwą, które kładziemy na ruszt grillowy. Dzięki temu ryba nie "przyklei się" do grilla. Rybę możesz zgrillować także na grillu elektrycznym lub w piekarniku z funkcją grilla, jednak moim zdaniem - to nie to samo.