W trakcie tradycyjnego, polskiego grilla nie może zabraknąć takich potraw jak kiełbasa, długo marynowany karczek, niekiedy także kurczak. Nie oznacza to jednak, że na tym powinien skończyć się nasz wybór. Od niedawna popularność zyskują, chociażby burgery, nie brakuje też chętnych na przygotowanie w ten sposób pizzy. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną, a przy tym mniej tłustą przekąskę, którą zrobisz błyskawicznie, warto postawić na szaszłyki.
W przygotowaniu szaszłyków nie ma większej filozofii, gdyż to nic innego, jak "kęsy" jedzenia nadziewane na patyczki i w tej wersji smażone na grillu. Jednak dowolność w wyborze ulubionych składników sprawiła, że często lądują na ruszcie. Tym bardziej że nadaje się do tego nie tylko mięso, ale także warzywa. To zdecydowanie lżejsza forma smakowitej przekąski z grilla. Jak je zrobić? Proponujemy wersję mięsno-warzywną.
Czego będziesz potrzebować? Przygotuj:
Kurczaka pokrój w dość spore kawałki, następnie wrzuć do miski, wlej nieco oleju, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj, by każdy kęs się zamarynował. Warzywa dokładnie umyj. Cukinię, kiełbasę i cebulę pokrój w dość grube plastry, pieczarki podziel na cztery części, a paprykę na grubsze kawałki. Nadziej składniki na patyczki wedle uznania, na samym dole najlepiej niech znajdzie się kiełbasa, na górze zaś kawałek kurczaka, dzięki czemu warzywa nie spadną. Grilluj kilka-kilkanaście minut na mocnym ogniu, aż mięsko się przyrumieni. Podawaj z przypieczonym chlebem i ketchupem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.