Kiełbasy nikt nie tknie. Jak zrobić szaszłyki? W tej wersji każdy poprosi o dokładkę

Jak zrobić szaszłyki, po spróbowaniu których każdy będzie prosił o dokładkę? Choć niewątpliwie to kiełbasa jest królową grilla, nic nie stoi na przeszkodzie, by w tegoroczną majówkę nieco ją zdetronizować. Łap za ulubione warzywo i mięsko, a wyjdą palce lizać.

W trakcie tradycyjnego, polskiego grilla nie może zabraknąć takich potraw jak kiełbasa, długo marynowany karczek, niekiedy także kurczak. Nie oznacza to jednak, że na tym powinien skończyć się nasz wybór. Od niedawna popularność zyskują, chociażby burgery, nie brakuje też chętnych na przygotowanie w ten sposób pizzy. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną, a przy tym mniej tłustą przekąskę, którą zrobisz błyskawicznie, warto postawić na szaszłyki.

Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Co zamiast kiełbasy na grilla? Wybierz szaszłyki

W przygotowaniu szaszłyków nie ma większej filozofii, gdyż to nic innego, jak "kęsy" jedzenia nadziewane na patyczki i w tej wersji smażone na grillu. Jednak dowolność w wyborze ulubionych składników sprawiła, że często lądują na ruszcie. Tym bardziej że nadaje się do tego nie tylko mięso, ale także warzywa. To zdecydowanie lżejsza forma smakowitej przekąski z grilla. Jak je zrobić? Proponujemy wersję mięsno-warzywną.

Jak zrobić szaszłyki, które będą palce lizać? Najpierw zakupy

Czego będziesz potrzebować? Przygotuj:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 2 średniej wielkości kiełbaski,
  • cukinię,
  • paprykę,
  • 6 pieczarek,
  • 2 cebule,
  • przyprawy: sól, pieprz, paprykę wędzoną,
  • trochę oleju, np. oliwy z oliwek,
  • długie wykałaczki.
Jak zrobić szaszłyki?
Jak zrobić szaszłyki? Jak zrobić szaszłyki? Fot. Archiwum prywatne

Jak zrobić szaszłyki? Przepis krok po kroku

Kurczaka pokrój w dość spore kawałki, następnie wrzuć do miski, wlej nieco oleju, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj, by każdy kęs się zamarynował. Warzywa dokładnie umyj. Cukinię, kiełbasę i cebulę pokrój w dość grube plastry, pieczarki podziel na cztery części, a paprykę na grubsze kawałki. Nadziej składniki na patyczki wedle uznania, na samym dole najlepiej niech znajdzie się kiełbasa, na górze zaś kawałek kurczaka, dzięki czemu warzywa nie spadną. Grilluj kilka-kilkanaście minut na mocnym ogniu, aż mięsko się przyrumieni. Podawaj z przypieczonym chlebem i ketchupem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: