Przepis na tę kaszankę z grilla dała mi koleżanka. Dodaję nieoczywisty składnik i smakuje bosko

Kaszanka na grilla z cebulą to już przeżytek. Koniecznie wypróbuj ten nowatorki przepis, który zapewni podczas majówkowego przyjęcia ze znajomymi czy rodziną niezapomniane przeżycia kulinarne. Potrzebne będzie ci jabłko.

Każdemu z nas majówka kojarzy się z grillowaniem w gronie znajomych i rodziny. Jest to też czas, w którym objadamy się pysznymi daniami. Warto jednak nie stawiać tylko na znane wszystkim klasyki jak karkówka czy kiełbasa. W ten wyjątkowy czas zamień się w prawdziwego szefa kuchni i zaproponuj gościom kaszankę, której smaku nie zapomną na długo.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

To kaszanka z grilla, którą pokochasz. Warto wypróbować ją w majówkę

Na twoim grillu nie pojawi się nuda jeżeli wypróbujesz ten wyśmienity przepis na kaszankę z jabłkami, cebulą i czosnkiem. Do jej przygotowania potrzebne będą takie składniki jak:

  • 1 opakowanie kaszanki;
  • 3 jabłka obrane i pokrojone w plasterki;
  • 3 cebule pokrojone w piórka.

Ponadto zaopatrz się też w sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, olej do smażenia (np. olej rzepakowy lub oliwę z oliwek), 1 łyżeczkę majeranku, a także sól i pieprz do smaku. Niezbędna będzie również folia aluminiowa.

Najlepsza kaszanka na grilla? Przepis jest banalnie prosty

Przygotowania należy rozpocząć od najważniejszego, czyli rozpalenia grilla. Pozostawmy go na jakiś czas, niech nabierze odpowiedniej temperatury. Następnie w dużym naczyniu wymieszaj pokrojone jabłka, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, majeranek, sól i pieprz. Na gorącej patelni rozgrzej trochę oleju. Dodaj mieszankę jabłek, cebuli i czosnku. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie i lekko zrumienione, około 8-10 minut.

Surowa kaszankaSurowa kaszanka Fot. lusia599 / shutterstock.com

Na koniec każdy kawałek kaszanki umieść na foli aluminiowej, wyłóż na nią porcję przygotowanego wcześniej jabłka z cebulą i szczelnie zawiń. Postępuj identycznie z każdym kawałkiem. Następnie umieść je w takiej formie na rozgrzanym grillu i pozostaw na około 15 minut. Gotowe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.