Każdemu z nas majówka kojarzy się z grillowaniem w gronie znajomych i rodziny. Jest to też czas, w którym objadamy się pysznymi daniami. Warto jednak nie stawiać tylko na znane wszystkim klasyki jak karkówka czy kiełbasa. W ten wyjątkowy czas zamień się w prawdziwego szefa kuchni i zaproponuj gościom kaszankę, której smaku nie zapomną na długo.
Na twoim grillu nie pojawi się nuda jeżeli wypróbujesz ten wyśmienity przepis na kaszankę z jabłkami, cebulą i czosnkiem. Do jej przygotowania potrzebne będą takie składniki jak:
Ponadto zaopatrz się też w sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, olej do smażenia (np. olej rzepakowy lub oliwę z oliwek), 1 łyżeczkę majeranku, a także sól i pieprz do smaku. Niezbędna będzie również folia aluminiowa.
Przygotowania należy rozpocząć od najważniejszego, czyli rozpalenia grilla. Pozostawmy go na jakiś czas, niech nabierze odpowiedniej temperatury. Następnie w dużym naczyniu wymieszaj pokrojone jabłka, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, majeranek, sól i pieprz. Na gorącej patelni rozgrzej trochę oleju. Dodaj mieszankę jabłek, cebuli i czosnku. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie i lekko zrumienione, około 8-10 minut.
Na koniec każdy kawałek kaszanki umieść na foli aluminiowej, wyłóż na nią porcję przygotowanego wcześniej jabłka z cebulą i szczelnie zawiń. Postępuj identycznie z każdym kawałkiem. Następnie umieść je w takiej formie na rozgrzanym grillu i pozostaw na około 15 minut. Gotowe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.