Czy istnieje bardziej uniwersalna opcja mięsna na grilla niż kiełbasa? Podczas przygotowywania mięsnego wyrobu jest mnóstwo miejsca na kreatywność. Można ją kroić na wiele różnych sposobów, aby poprawić prezentację i wydobyć jej pyszny smak. Niektórzy jednak uznają nacinanie kiełbasy za błąd.
Podczas przygotowania mięsa na grilla, wiele osób nacina kiełbasę. Niektórzy robią to nawet z dwóch stron. Praktyka ta nie zawsze jest jednak korzystna, szczególnie kiedy mamy do czynienia z kiełbasą, która nie jest zbyt tłusta (nie zawiera zbyt wiele tłustych fragmentów). Po zdjęciu z rusztu może okazać się, że będzie nie tylko sucha, ale także miejscami przypalona. Upewnij się i przyjrzyj, jaki rodzaj kiełbasy przygotowujesz. W przypadku grubej i tłustej warto ją naciąć, aby nadmierna ilość tłustych części się z niej wytopiła. Nie musimy się wtedy obawiać o jej smak, gdyż nadal pozostanie soczysta.
Unoszący się dym to jeden z największych minusów odnośnie grilla. Aby zmniejszyć ilość wydobywających się smużek dymu, ważne jest przygotowywanie kiełbas, a także innych rodzajów mięsnych wyrobów, z których może skapywać tłuszcz na specjalnych tackach.
Jeśli więc zdecydowałeś się na nacięcie kiełbas, nie układaj ich bezpośrednio na ruszt. Dzięki liniom wgłębień tłuszcz będzie odprowadzany, a dziurki na wzniesieniach pozwalają na swobodny przepływ żaru. W tym celu można użyć jednorazowych tacek aluminiowych lub brytfanny do grillowania najczęściej wykonanej ze stali szlachetnej. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.