Te obłędne sakiewki znikają pierwsze z grilla. Wszystko przez znakomity nabiał prosto z Cypru

Najprostsze rozwiązania, często okazują się być tymi najlepszymi. Właśnie dlatego na ruszt obok karkówki, szaszłyków czy kiełbasy warto wrzucić połączenie cukinii z obłędnym nabiałem. Takie sakiewki nie tylko znakomicie się prezentują, ale i skradną podniebienie najbardziej wymagających.

Szukasz inspiracji na grilla? Zamiast eksperymentować z fikuśnymi recepturami postaw na prostotę w nowym wydaniu. Mowa tu o cukinii, która bez dodatków smakuje obłędnie, jednak jej smak warto nieco podrasować. Jak się okazuje, z tym nabiałem warzywo dosłownie rozpływa się w ustach! 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Zawijam nabiał w cukinię i wrzucam na grilla. Te sakiewki to uczta dla wszystkich zmysłów 

Majówka trwa w najlepsze, a co za tym idzie w wielu ogrodach, parkach i działkach wystartował także sezon na grillowanie. Podczas spotkań pod chmurką królują klasyki takie jak karkówka, kiełbasa, kaszanka, szaszłyki, drób czy krewetki. Na ruszcie nie może jednak zabraknąć także dodatków w postaci warzyw. Zapomnij jednak o najzwyczajniejszym pokrojeniu rarytasów i ułożeniu nad ogniem. Warto się nieco wysilić i wypróbować połączenia cukinii z serem, który idealnie pasuje na grilla. Mowa tu o smakach rodem z Cypru, czyli halloumi. 

Sakiewki z cukinii i sera halloumi są bardzo proste w przygotowaniu. Tu obejdzie się bez wielkiej filozofii - wystarczy estetycznie pokroić warzywo w cienie plastry i obwinąć nimi kawałki nabiału. Taki duet wrzucamy na ruszt, grillujemy z obu stron i gotowe. To znakomita przekąska, która obłędnie smakuje, pięknie się prezentuje i doskonale się komponuje z innymi rarytasami zarówno mięsnymi jak i tymi wegetariańskimi. 

Przepis na ekspresowe sakiewki z cukinii i sera halloumi

Składniki: 

  • kostka sera halloumi,
  • cukinia (najlepiej większa), 
  • oliwa,
  • ulubione przyprawy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od użycia warzywa. Cukinię połóż na desce i odetnij kawałek, kierując ostrze na długości warzywa. 
  2. Następnie w ruch idzie obieraczka do warzyw. Wycinaj nią cienkie płat cukinii. 
  3. Ser halloumi wyciągnij z opakowania, odsącz i pokrój na niewielkie kawałki.
  4. Każdą porcję estetycznie zawijaj w płaty cukinii. 
  5. Gotowe sakiewki skrop oliwą i dopraw ulubionymi przyprawami - może być to grubo mielony pieprz lub np. płatki chilli. 
  6. Sakiewki grilluj z obu stron do uzyskania ładnej, opalonej skórki. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.