Szukasz inspiracji na grilla? Zamiast eksperymentować z fikuśnymi recepturami postaw na prostotę w nowym wydaniu. Mowa tu o cukinii, która bez dodatków smakuje obłędnie, jednak jej smak warto nieco podrasować. Jak się okazuje, z tym nabiałem warzywo dosłownie rozpływa się w ustach!
Majówka trwa w najlepsze, a co za tym idzie w wielu ogrodach, parkach i działkach wystartował także sezon na grillowanie. Podczas spotkań pod chmurką królują klasyki takie jak karkówka, kiełbasa, kaszanka, szaszłyki, drób czy krewetki. Na ruszcie nie może jednak zabraknąć także dodatków w postaci warzyw. Zapomnij jednak o najzwyczajniejszym pokrojeniu rarytasów i ułożeniu nad ogniem. Warto się nieco wysilić i wypróbować połączenia cukinii z serem, który idealnie pasuje na grilla. Mowa tu o smakach rodem z Cypru, czyli halloumi.
Sakiewki z cukinii i sera halloumi są bardzo proste w przygotowaniu. Tu obejdzie się bez wielkiej filozofii - wystarczy estetycznie pokroić warzywo w cienie plastry i obwinąć nimi kawałki nabiału. Taki duet wrzucamy na ruszt, grillujemy z obu stron i gotowe. To znakomita przekąska, która obłędnie smakuje, pięknie się prezentuje i doskonale się komponuje z innymi rarytasami zarówno mięsnymi jak i tymi wegetariańskimi.
Składniki:
Sposób przygotowania: