Marynata do kiełbasy cioci Joli to hit. Po upieczeniu w piekarniku będzie smakować jak z rusztu

Kiełbasa z grilla to nieodłączny element letnich spotkań pod chmurką. Jest pyszna, soczysta i sycąca. Jak ją przyrządzić, gdy pogoda pokrzyżowała plany? Wystarczy sprytny trik. Wrzuć ją do piekarnika. Nie pożałujesz.

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Niestety, czasami zdarza się, że nasze plany pichcenia na świeżym powietrzu spalą na panewce. Winna może być między innymi pogoda. Czy to oznacza, że na najbliższy czas musimy zapomnieć o wyjątkowym smaku przyrządzanych na ogniu pyszności? Niekoniecznie. Posyp kiełbasę tą przyprawą i włóż do piekarnika. Będzie smakowała jak z rusztu. Będziesz sięgać po ten przepis przez cały rok.

Zobacz wideo Bagietki z kiełbaską i jajkiem

Jak zrobić dobrą kiełbasę z grilla? Gdy nie masz możliwości, wykorzystaj piekarnik

Organizując grilla, na ruszcie niemal zawsze ląduje kiełbasa. Idealnie wypieczona, delikatnie chrupiąca na zewnątrz, za to miękka i soczysta w środku smakuje wręcz wybornie. Do niej dobieramy zazwyczaj po prostu keczup bądź musztardę oraz kawałek pieczywa, rzadziej jakąś domową sałatkę. Nic dziwnego, że wielu osobom kojarzy się z beztroską związaną z wakacjami i urlopem. Co zrobić, kiedy zrobiłaś duże zakupy, a pogoda pokrzyżowała grillowe plany? Nic straconego. Wszakże masz jeszcze piekarnik.

Jak piec surową kiełbasę w piekarniku?Jak piec surową kiełbasę w piekarniku? Jak piec surową kiełbasę w piekarniku? Fot. pexels.com / Mali

Jak zrobić dobrą kiełbasę w piekarniku? Nie zapomnij tej przyprawy

Odpowiednio przygotowana kiełbasa nawet z piekarnika będzie smakować podobnie do tej z rusztu. Cały sekret tkwi w odpowiednich dodatkach, a przede wszystkim przyprawach. Przepis zdradziła mi ciocia Jola. Czego będziesz potrzebować, aby ją przyrządzić?

  • Oczywiście kiełbasy, najlepiej śląskiej bądź podwawelskiej o dobrym składzie. Podajemy proporcje na ok. pół kilo,
  • Przypraw, czyli szczypty soli, pieprzu, a przede wszystkim także 1 łyżeczki papryki wędzonej i słodkiej,
  • 4 łyżki dobrego miodu,
  • 3 łyżki ostrzejszej musztardy, może być sarepska,
  • Trochę oliwy z oliwek do posmarowania naczynia żaroodpornego i do marynaty,
  • Dodatkowo: kilka kromek chleba, odrobina masła do posmarowania i ulubione przyprawy.

Jak piec surową kiełbasę w piekarniku? Tak będzie smakować niczym z grilla

Natnij kiełbasę tak, jak lubisz, choć polecamy zrobić to z obu stron oraz na końcach. W małej misce wymieszaj ze sobą miód, musztardę, nieco oliwy oraz przyprawy, a przede wszystkim wędzoną paprykę, która doda jej "grillowego" posmaku. Zrób aromatyczną marynatę, którą następnie dokładnie natrzyj kiełbasę i przełóż do żaroodpornego naczynia. Całość włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej, jeśli to będzie cała noc. Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki, aby chwilę pobyło w temperaturze pokojowej. Posmaruj wnętrze naczynia oliwą z oliwek, a piekarnik nastaw na około 200 stopni. Umieść kiełbasę wewnątrz i piecz przez 45 minut. Po czym czasie sprawdź, czy jest gotowa, a jeśli nie, daj jej jeszcze maksymalnie kwadrans. Chwilę przed wyjęciem do piekarnika wrzuć posmarowane masłem oraz doprawione wedle uznania kromki. Kiełbasę podawaj z wcześniej przygotowanym pieczywem, oraz keczupem i musztardą. Będzie pyszna. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Które danie z grilla jest twoim ulubionym?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.