Sezon grillowy trwa w najlepsze. Niestety, czasami zdarza się, że nasze plany pichcenia na świeżym powietrzu spalą na panewce. Winna może być między innymi pogoda. Czy to oznacza, że na najbliższy czas musimy zapomnieć o wyjątkowym smaku przyrządzanych na ogniu pyszności? Niekoniecznie. Posyp kiełbasę tą przyprawą i włóż do piekarnika. Będzie smakowała jak z rusztu. Będziesz sięgać po ten przepis przez cały rok.
Organizując grilla, na ruszcie niemal zawsze ląduje kiełbasa. Idealnie wypieczona, delikatnie chrupiąca na zewnątrz, za to miękka i soczysta w środku smakuje wręcz wybornie. Do niej dobieramy zazwyczaj po prostu keczup bądź musztardę oraz kawałek pieczywa, rzadziej jakąś domową sałatkę. Nic dziwnego, że wielu osobom kojarzy się z beztroską związaną z wakacjami i urlopem. Co zrobić, kiedy zrobiłaś duże zakupy, a pogoda pokrzyżowała grillowe plany? Nic straconego. Wszakże masz jeszcze piekarnik.
Odpowiednio przygotowana kiełbasa nawet z piekarnika będzie smakować podobnie do tej z rusztu. Cały sekret tkwi w odpowiednich dodatkach, a przede wszystkim przyprawach. Przepis zdradziła mi ciocia Jola. Czego będziesz potrzebować, aby ją przyrządzić?
Natnij kiełbasę tak, jak lubisz, choć polecamy zrobić to z obu stron oraz na końcach. W małej misce wymieszaj ze sobą miód, musztardę, nieco oliwy oraz przyprawy, a przede wszystkim wędzoną paprykę, która doda jej "grillowego" posmaku. Zrób aromatyczną marynatę, którą następnie dokładnie natrzyj kiełbasę i przełóż do żaroodpornego naczynia. Całość włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej, jeśli to będzie cała noc. Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki, aby chwilę pobyło w temperaturze pokojowej. Posmaruj wnętrze naczynia oliwą z oliwek, a piekarnik nastaw na około 200 stopni. Umieść kiełbasę wewnątrz i piecz przez 45 minut. Po czym czasie sprawdź, czy jest gotowa, a jeśli nie, daj jej jeszcze maksymalnie kwadrans. Chwilę przed wyjęciem do piekarnika wrzuć posmarowane masłem oraz doprawione wedle uznania kromki. Kiełbasę podawaj z wcześniej przygotowanym pieczywem, oraz keczupem i musztardą. Będzie pyszna. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.