• Link został skopiowany

Kurczaka grilluj tylko w ten sposób. Chrupiąca skórka, soczyste mięso i zapach jak w knajpie

Właśnie rozpoczął się sezon grillowy. Nie ma lepszej pory na wrzucenie mięsa na ruszt niż majówka. Wcześniej trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach, żeby danie smakowało wybornie. Podpowiadamy, jak zrobić pierś z kurczaka z grilla, żeby nie była sucha.
Jak zrobić pierś z kurczaka z grilla, żeby nie była sucha? David Butler/iStock
Jak zrobić pierś z kurczaka z grilla, żeby nie była sucha? David Butler/iStock

Chyba każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że Polacy uwielbiają grillować. Gdy tylko nadchodzą słoneczne dni i trochę wolnego, od razu wyciągamy sprzęt. Najbardziej pożądana jest kiełbasa oraz kaszanka, ale nie brakuje też fanów kurczaka w tej wersji. Niestety na grillu łatwo go zepsuć i sprawić, że mięso nie będzie soczyste, tylko suche jak wiór. Mam dla ciebie kilka wskazówek, w sam raz na majówkę.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Prosta marynata do piersi z kurczaka na grilla. Dzięki niej będzie soczysta

Grillowana pierś z kurczaka to jedna z najzdrowszych opcji, jaką możesz wybrać. Żeby nie była sucha, warto ją zamarynować, użyć termometru i kontrolować czas smażenia. Rozgrzej urządzenie do 220 st. C i grilluj mięso po osiem minut z każdej strony. Po wszystkim poczekaj pięć minut, pozwól mu "odpocząć". Dzięki temu soki równomiernie rozprowadzą się w kurczaku.

Nie masz pomysłu na marynatę? Sprawdź naszą propozycję, a nie pożałujesz. Ta mieszanka smakuje wyśmienicie, a do tego sprawia, że mięso jest aromatyczne i soczyste. Wystarczy wymieszać w dużej misce sok z cytryny, czosnek granulowany, bazylię, tymianek, oliwę z oliwek i miód. Następnie umieść w niej kawałki piersi z kurczaka, obtocz i włóż do lodówki na cztery godziny.

Jak zrobić pierś z kurczaka z grilla, żeby nie była sucha?
Jak zrobić pierś z kurczaka z grilla, żeby nie była sucha? pexels.com/Julia Filirovska

Jak przyprawić filet z kurczaka na grilla? Będzie rozpływać się w ustach

Jeśli zależy ci, żeby mięso było niezwykle miękkie, możesz użyć folii aluminiowej. Zawinięty w nią kurczak będzie bardziej soczysty po ugrillowaniu. Podczas smażenia pamiętaj, że pierś nie powinna być różowa. To znak, że jeszcze nie nadaje się do jedzenia. Najlepszym testem jest delikatne przekrojenie jej i sprawdzenie koloru wypływającego soku. Musi być bezbarwny. Nie masz czasu albo chęci marynować filetów? Zawsze możesz doprawić je tuż przed smażeniem. Smak świetnie podkręci papryka wędzona, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, majeranek oraz rozmaryn.

Więcej o: