Jeśli pochodzisz z Wielkopolski, nie trzeba ci przedstawiać lokalnego kultowego dania, czyli pyrów z gzikiem. Jeśli jednak nie wiesz, czym są pyry z gzikiem, pora szybko nadrobić zaległości i spotkanie przy grillu może być ku temu świetną okazją. Gzik to gęsty kremowy sos na bazie twarogu i kwaśnej (to bardzo ważne) śmietany z dodatkami. W podstawowym przepisie są to sól, pieprz, posiekany szczypiorek lub koperek. Jednak warto dodać także posiekaną rzodkiewkę i dla aromatu trochę czosnku. Ten dodatek tak idealnie pasuje do ziemniaków na ciepło, jak choćby musztarda do kiełbaski.
Składniki:
Jak zrobić dobre grillowane ziemniaki? Na samym początku musisz wiedzieć, że robią się dość długo, ale "za długie czekanie dobre śniadanie". Ziemniaki wyszoruj i lekko natrzyj roztopionym masłem lub oliwą. Następnie nakłuj je widelcem i szczelnie zawiń w zwilżony papier pergaminowy. Zawinięte ziemniaki z kolei ponownie owiń folią aluminiową i połóż na rozgrzanym ruszcie. Piecz przez ok. godzinę, co jakiś czas odwracając na drugą stronę.