• Link został skopiowany

Najlepszy dodatek do pieczonych i grillowanych ziemniaków. W Poznaniu to świętość

Sezon grillowy właśnie się rozpoczął i znów będziemy spędzać wieczory przy ruszcie w towarzystwie bliskich i znajomych. Oprócz kiełbasek i karkówek, na grillu warto położyć także ziemniaki, a nie ma lepszego dodatku do grillowanych ziemniaków niż gęsty, kremowy i aromatyczny gzik. Jak zrobić gzik, który pochwali każdy poznaniak? Zwróć uwagę na dodatki.
Z czym podać grillowane ziemniaki?
FotobineSabineBrueggemann /Shutterstock

Jeśli pochodzisz z Wielkopolski, nie trzeba ci przedstawiać lokalnego kultowego dania, czyli pyrów z gzikiem. Jeśli jednak nie wiesz, czym są pyry z gzikiem, pora szybko nadrobić zaległości i spotkanie przy grillu może być ku temu świetną okazją. Gzik to gęsty kremowy sos na bazie twarogu i kwaśnej (to bardzo ważne) śmietany z dodatkami. W podstawowym przepisie są to sól, pieprz, posiekany szczypiorek lub koperek. Jednak warto dodać także posiekaną rzodkiewkę i dla aromatu trochę czosnku. Ten dodatek tak idealnie pasuje do ziemniaków na ciepło, jak choćby musztarda do kiełbaski. 

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Najlepszy dodatek do ziemniaków z grilla. Jak zrobić gzik?

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu,
  • ok. 200 g kwaśnej śmietany,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 3 rzodkiewki,
  • dodatkowo do smaku: sól, pieprz, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego koperku,
  • kilka większych ziemniaków, najlepiej niskoskrobiowych.

Jak zrobić gzik do ziemniaków? Sposób wykonania:

  1. Twaróg przełóż do miski i dodaj śmietanę. Całość rozgnieć widelcem na gładką masę bez grudek.
  2. Szczypiorek posiekaj, rzodkiewkę oczyść i zetrzyj na tarce. Następnie dodaj do miski z twarogiem. Dodaj sól, pieprz, a także czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek.
  3. Całość wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę soku z cytryny. Podawaj na gorących ziemniakach przekrojonych na pół.

Jak zrobić dobre grillowane ziemniaki? Na samym początku musisz wiedzieć, że robią się dość długo, ale "za długie czekanie dobre śniadanie". Ziemniaki wyszoruj i lekko natrzyj roztopionym masłem lub oliwą. Następnie nakłuj je widelcem i szczelnie zawiń w zwilżony papier pergaminowy. Zawinięte ziemniaki z kolei ponownie owiń folią aluminiową i połóż na rozgrzanym ruszcie. Piecz przez ok. godzinę, co jakiś czas odwracając na drugą stronę. 

Więcej o: