• Link został skopiowany

Jak zrobić idealną rybę z grilla? Gotowe marynaty to niemal zbrodnia, wystarczą trzy rzeczy

Polacy uwielbiają grillować i kiedy tylko zaczyna się robić cieplej, wspólnie ze znajomymi spotykamy się przy rozgrzanych rusztach i zajadamy się różnymi smakołykami. Wśród naszych grillowych wyborów wciąż królują kiełbaski i karkówki, ale coraz częściej sięgamy po ryby. Jak zrobić najpyszniejszą rybę z grilla i jak ją dobrze zamarynować? Niech za przykład posłuży przepis na króla górskich potoków, czyli przepis na pstrąga.
Jak zrobić idealnego pstrąga z grilla?
Irina Burakova /Shutterstock

Jeśli planujesz w majówkę rozpalić grilla, zaprosić sąsiadów i znajomych do wspólnej biesiady w ogrodzie lub na działce, mamy dla ciebie coś, co z pewnością cię zainteresuje. Grill to wciąż w myślach większości Polaków kiełbaski, karkówka, czasami pyszna kaszanka i skrzydełka. Jednak z jakiegoś powodu boimy się grillować ryby, a to wielki błąd, bo niektóre gatunki są wprost stworzone, by położyć je na ruszcie. Jedną z takich ryb jest pstrąg, czyli król polskich potoków. Świeżego pstrąga dostaniemy we wszystkich większych marketach i dobrych sklepach rybnych. To ryby o chudym, delikatnym mięsie, które jednak szybko się wysusza. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić idealnego pstrąga z grilla. Oczywiście bardzo ważna jest marynata. Zapomnij o gotowych mieszankach przypraw, wystarczą masło ziołowe, cytryna i lubczyk. 

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Jak zrobić soczystego pstrąga z grilla? Zacznij od marynaty 

Złotą zasadą grillowania większości ryb jest zasada "mniej, znaczy więcej". Pstrąg smakuje świetnie sam w sobie, więc nie potrzeba wiele, by na jego punkcie oszaleli wszyscy grillowi goście. Oczywiście na początku musisz upewnić się, że ryba jest naprawdę świeża. Można poznać to po błyszczących oczach i różowych skrzelach. Następnie zrób domowe masło ziołowe i natrzyj nim rybę z zewnątrz i w środku. Do środka włóż kilka plastrów cytryny i gałązkę lubczyku dla aromatu. Później tylko wystarczy położyć na ruszcie i pilnować czasu. Pstrąg potrzebuje od trzech do czterech minut z jednej strony, w zależności od wielkości ryby i stopnia rozgrzania grilla. 

Idealny pstrąg z grilla - sposób wykonania:

  1. Zacznij od masła ziołowego. Do rondelka włóż kostkę masła, dodaj 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżkę posiekanego koperku, sól, pieprz i szczyptę suszonego oregano. Następnie podgrzewaj masło, aż się całkowicie rozpuści, a czosnek i zioła oddadzą swój aromat. Płynne masło odstaw na bok.
  2. Teraz zamij się pstrągiem (lub pstrągami, jeśli masz zamiar przygotować ich więcej). Mięso dokładnie osusz ręcznikiem papierowym zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Następnie pędzelkiem natrzyj pstrąga chłodzącym się masłem, w środku także. Do środka ryby włóż 2 plastry cytryny i gałązkę świeżego lubczyku. Owiń rybę folią aluminiową i włóż do lodówki na kilka godzin.
  3. Na około godzinę przed planowanym grillowaniem wyjmij rybę z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Następnie odwiń ją z folii aluminiowej i połóż na porządnie rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez trzy minuty z jednej i drugiej strony. Podczas grillowania możesz dodatkowo posmarować masłem ziołowym, by wzmocnić aromat. 
Więcej o: