Jeśli planujesz w majówkę rozpalić grilla, zaprosić sąsiadów i znajomych do wspólnej biesiady w ogrodzie lub na działce, mamy dla ciebie coś, co z pewnością cię zainteresuje. Grill to wciąż w myślach większości Polaków kiełbaski, karkówka, czasami pyszna kaszanka i skrzydełka. Jednak z jakiegoś powodu boimy się grillować ryby, a to wielki błąd, bo niektóre gatunki są wprost stworzone, by położyć je na ruszcie. Jedną z takich ryb jest pstrąg, czyli król polskich potoków. Świeżego pstrąga dostaniemy we wszystkich większych marketach i dobrych sklepach rybnych. To ryby o chudym, delikatnym mięsie, które jednak szybko się wysusza. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić idealnego pstrąga z grilla. Oczywiście bardzo ważna jest marynata. Zapomnij o gotowych mieszankach przypraw, wystarczą masło ziołowe, cytryna i lubczyk.
Złotą zasadą grillowania większości ryb jest zasada "mniej, znaczy więcej". Pstrąg smakuje świetnie sam w sobie, więc nie potrzeba wiele, by na jego punkcie oszaleli wszyscy grillowi goście. Oczywiście na początku musisz upewnić się, że ryba jest naprawdę świeża. Można poznać to po błyszczących oczach i różowych skrzelach. Następnie zrób domowe masło ziołowe i natrzyj nim rybę z zewnątrz i w środku. Do środka włóż kilka plastrów cytryny i gałązkę lubczyku dla aromatu. Później tylko wystarczy położyć na ruszcie i pilnować czasu. Pstrąg potrzebuje od trzech do czterech minut z jednej strony, w zależności od wielkości ryby i stopnia rozgrzania grilla.
Idealny pstrąg z grilla - sposób wykonania: