• Link został skopiowany

Najlepsze mięso z grilla. Dla pleskawicy porzucisz karkówki i kiełbaski

Gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu, większość z nas tęskni za pysznościami z rusztu. Dziś mamy przepis dla wszystkich stęsknionych, a będzie to bałkański przysmak. Jak zrobić pleskawicę? Odpowiednio przygotuj mięso, a zapomnisz o karkówkach i szaszłykach.
Najlepsze mięso na grilla - bałkańska pleskawica
chef chadi /Shutterstock

Czymże jest pleskawica? Najprościej rzecz ujmując, to po prostu bałkański burger z grilla. Jeśli jednak chcemy powiedzieć o tym daniu coś więcej, to zacznijmy od jednego słowa - smak. Pleskawica to zdecydowanie coś więcej niż kotlet z rusztu. Swój smak zawdzięcza połączeniu mięs, w oryginale są to wołowina i baranina. Nie może zabraknąć także przypraw i cebuli. Jednak zanim położysz pleskawicę na grillowym ruszcie, uzbrój się w cierpliwość. Posiekane i wymieszane z przyprawami mięso powinno się wysłać do lodówki na przynajmniej dobę. Jeśli masz więcej czasu, to dobrze - może akurat pogoda się poprawi.

Zobacz wideo Debora z MasterChefa pokazała, jak zrobić chłodnik. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu

Pleskawica - smak wakacji na Bałkanach w kilku prostych krokach

Składniki:

  • 500 g wołowiny (najlepiej lekko przerośniętej tłuszczem),
  • 500 g baraniny lub jagnięciny,
  • opcjonalnie 200 g karkówki lub łopatki wieprzowej,
  • 1 większa cebula,
  • 2 małe papryczki chili lub mniej, jeśli nie lubisz ostrych potraw,
  • sól, pieprz, opcjonalnie odrobina tymianku,
  • kilka łyżek wody gazowanej,
  • odrobina oliwy.

Pleskawica - sposób wykonania:

  1. Najpierw zajmij się mięsem. Oryginalnie pleskawicę powinno się drobno posiekać. Jednak możemy pójść na skróty i zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach, choć moim zdaniem siekane mięso ma dużo więcej smaku i lepszą teksturę.
  2. Do mięsa dodaj dwie pełne łyżeczki soli, ugnieć całość, dodaj 2-3 łyżki oliwy i odrobinę wody. Ponownie wymieszaj, miskę z mięsem przykryj folią aluminiową lub spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej dobę, a najlepiej na 2-3 dni.
  3. Oczywiście opcja dojrzewania mięsa jest istotna, ale nie jest również konieczna. Jeśli chcesz skrócić czas oczekiwania na to pyszne danie, możesz przygotować je od razu. Kiedy chcesz zabrać się za przygotowanie potrawy, drobno posiekaj cebulę i papryczkę chili, dodaj pieprz i resztę przypraw.
  4. Mięso ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Z mięsa odrywaj mniejsze kawałki i spłaszczaj je tak, by przypominały mięso na burgery. Następnie usmaż je na mocno rozgrzanym ruszcie albo na patelni grillowej. 
Więcej o: