• Link został skopiowany

Nie każdy produkt lubi się z rusztem. Tych lepiej unikać. Tracą smak i wpływają na zdrowie

Czego nie wolno grillować? Wydaje się, że na ruszt można wrzucić niemal wszystko, ale niektóre produkty nie tylko źle znoszą wysoką temperaturę, lecz także mogą być zagrożeniem dla zdrowia. Sprawdź, co lepiej zostawić w kuchni, zamiast kłaść na kratkę.
Grillowanie
Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl

Sezon grillowy to dla wielu czas kulinarnych eksperymentów. Na ruszcie lądują kiełbasy i karkówka, a coraz częściej także sery, warzywa, owoce i słodkie przekąski. Jednak nie wszystko, co smaczne na zimno lub pieczone w piekarniku, sprawdzi się przy otwartym ogniu. Wysoka temperatura i bezpośredni kontakt z płomieniem mogą popsuć smak dania i doprowadzić do powstania szkodliwych związków chemicznych. 

Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania

Czego nie wolno grillować? Nie każdy produkt nadaje się na ruszt

Sery, takie jak halloumi i oscypek radzą sobie doskonale, inne, jak mozzarella, plastry żółtego sera lub topione krążki po prostu się rozpływają i spływają przez kratkę. Efektem jest trudna do usunięcia  przypalona skorupa i strata jedzenia. Równie ostrożnie należy podchodzić do ryb. Delikatne filety bez skóry, jak morszczuk i miruna, łatwo się rozpadają, dlatego lepiej wybierać gatunki o zwartej strukturze lub piec je w folii z dodatkiem ziół.

Na liście rzeczy zakazanych powinny znaleźć się także przetworzone wędliny peklowane saletrą. Pod wpływem temperatury mogą wydzielać niebezpieczne nitrozoaminy. Jak podaje gov.pl, są to związki podejrzewane o działanie rakotwórcze. Równie kontrowersyjny jest grillowany boczek. Choć chrupiący i aromatyczny, jego tłuszcz kapiący na rozżarzone węgle może prowadzić do powstawania benzopirenu. Agencja rządowa Delaware Health and Social Services wyjaśnia, że substancja ta jest szkodliwa dla zdrowia.

Grillowanie
GrillowanieFot. pixabay.com, utroja0

Grillowane warzywa. Niektóre tracą smak, inne strukturę

Warzywa i grill? To z pozoru idealne połączenie, ale pod warunkiem, że dobrze dobierzemy składniki. Na ruszcie świetnie sprawdzają się papryki, bakłażany czy cukinie, są jędrne, odporne na temperaturę i pięknie się karmelizują. Niestety, nie można tego powiedzieć o klasycznych warzywach liściastych. Szpinak, rukola, sałata po zetknięciu z gorącym rusztem zamieniają się w gorzką, zwiędłą papkę, pozbawioną walorów smakowych.

Lepiej zrezygnować również z grillowania słodkich produktów takich jak chałki, bułki mleczne czy owoce o wysokiej zawartości cukru i wody, jak arbuz lub kiwi. Cukier szybko się przypala, a nadmiar wody sprawia, że owoce tracą smak i rozpadają się w kontakcie z ogniem. Znacznie lepszym wyborem będą banany, gruszki i jabłka, ale koniecznie zawinięte w folię.

Więcej o: