Szykuje się rusztowa posiadówka z przyjaciółmi i nie masz pomysłu na przystawki? Zimne przekąski na grilla to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że są pyszne, to przygotujesz je w kilka chwil, bez stresu i mozolnego stania przy garach. Idealne do podjadania między szaszłykiem a kiełbaską.
Fot. LightFieldStudios/ iStock
REKLAMA
REKLAMA
Choć karkówka i szaszłyki grają pierwsze skrzypce, bez zimnych przystawek grill byłby jak koncert bez porządnego supportu. Dobrze dobrane dodatki nie tylko podbijają smak mięsa, lecz także potrafią zaskoczyć i rozbudzić wilczy apetyt. Warto puścić wodze fantazji i dać się ponieść kulinarnym eksperymentom, bo przygoda czeka na talerzu. Szukasz inspiracji? Oto trzy proste pomysły, które wśród moich bliskich zasłużyły na oklaski. Gwarantuję, że talerze będą wyczyszczone do ostatniego okruszka.
REKLAMA
Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę
Jaka sałatka na grilla jest najlepsza? Klasyka z letnim twistem skradnie show
Nie ma grilla bez sałatki, zwłaszcza takiej, która chrupie świeżością i cieszy oczy kolorami. Klasyczna grecka to sprawdzony pewniak, ale wystarczy jeden egzotyczny dodatek, by wynieść ją na zupełnie inny poziom. Co powiesz na… mango? To słoneczne, soczyste złoto świetnie współgra z fetą i warzywami. Goście będą aż piali z zachwytu.
Składniki na 6 porcji:
ogórek szklarniowy,
2 pomidory malinowe,
czerwona papryka,
czerwona cebula,
dojrzałe mango,
garść czarnych oliwek,
200 g sera feta,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sok z połowy cytryny,
łyżeczka suszonego oregano,
sól i pieprz do smaku.
To przepis, który łączy śródziemnomorską klasykę z egzotyczną nutą. Co więcej, sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda zjawiskowo na stole. Jak ją przygotować?
Pokrój warzywa w dużą, nieregularną kostkę, tak, by wyglądały naturalnie i zachęcająco.
Mango obierz i dorzuć w grubszych kawałkach, żeby każdy mógł trafić na słodką niespodziankę.
Czerwoną cebulę potnij w cieniutkie piórka i na chwilę zalej wrzątkiem. Złagodzi to jej ostrość i sprawi, że będzie bardziej przyjazna w smaku.
Ser feta możesz pokroić w kostkę albo po prostu pokruszyć, wedle uznania.
Całość skrop dobrą oliwą, dodaj sok z cytryny, dopraw oregano, solą i pieprzem, a potem delikatnie wszystko wymieszaj.
Dla pełni efektu podawaj ją dobrze schłodzoną, z listkami mięty lub świeżej bazylii .
Czym smarować chleb na grilla? Zrób nieoczywistą pastę, która zaskakuje smakiem
Pieczywo z rusztu? Zdecydowanie tak. Ale to właśnie dodatki nadają mu charakter. Ten hummus łączy kremową gładkość ciecierzycy z intensywnym smakiem suszonych pomidorów, a na koniec zaskakuje chrupiącą posypką z prażonych orzechów. W efekcie goście będą krążyć między stołem a grillem, zawsze z kolejną grzanką do smarowania w dłoni.
Składniki:
puszka ciecierzycy,
3 łyżki pasty tahini,
ząbek czosnku,
6-7 suszonych pomidorów z oleju,
sok z połowy cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta wędzonej papryki,
garść posiekanych orzechów nerkowca lub pestek dyni,
sól i pieprz do smaku.
Na początek odsącz ciecierzycę i przepłucz ją zimną wodą, by pozbyć się nadmiaru soli i piany. Gdy całkowicie odcieknie, możesz zabrać się za przygotowanie pasty.
Orzechy nerkowca wrzuć na suchą patelnię i upraż przez chwilę na średnim ogniu, aż się lekko zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, by łatwiej się zmiksowały.
Do kielicha blendera wrzuć ciecierzycę, tahini, czosnek, pomidory, sok z cytryny oraz oliwę.
Zmiksuj wszystko na gładką, aksamitną masę. Jeśli hummus wyjdzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę zimnej wody.
Dopraw solą, pieprzem i szczyptą wędzonej papryki.
Dodaj posiekane orzechy, przełóż do miski i skrop oliwą z oliwek. Włóż na kilka godzin do lodówki, bo pasta najlepiej smakuje schłodzona.
Hummus pomidorowyFot. Alesia Kozik/ Pexels
Przekąski z ciasta francuskiego. Zrób wcześniej, podaj na zimno
Ciasto francuskie to mój as w rękawie. Smakuje obłędnie i świetnie znosi kulinarne eksperymenty. Nawet na zimno takie przekąski robią wrażenie i to niemałe. A co najlepsze? Można je przygotować z wyprzedzeniem i spokojnie cieszyć się wieczorem, zamiast krążyć między kuchnią a grillem.
Składniki:
opakowanie ciast francuskiego,
100 g serka śmietankowego,
4 łyżki zielonego pesto,
100 g startego sera,
kilka suszonych pomidorów,
1 jajko do posmarowania wierzchu,
Te małe zawijasy są banalne w wykonaniu, a robią efekt "wow" przy stole. Możesz dopasować farsz do własnego gustu. Klasyka z pesto i serem to tylko jedna z opcji.
Rozwiń ciasto i posmaruj serkiem śmietankowym.
Na wierzchu rozprowadź pesto, posyp startym serem i połóż kawałek suszonego pomidora.
Zwiń jak roladę i pokrój w cienkie plastry.
Ułóż kawałki na blaszce, a na koniec posmaruj jajkiem.
Piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach.
Wystudź i podawaj na zimno.
Bez czego, według Ciebie, grill się nie liczy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.