Obiad wielkanocny - sprawdzone przepisy i porady

Obiad wielkanocny to kolejna okazja, by świętować w gronie najbliższych. Pyszny posiłek najczęściej przygotowuje się w domu - zwykle podaje się wówczas mniej codzienne dania, by podkreślić wagę świątecznego spotkania. Co podać na obiad wielkanocny? Sprawdźcie nasz pomysł na menu!

Obiad wielkanocny – menu

Pierwszego lub drugiego dnia świąt wiele z nas zaprasza najbliższych na przyjęcie, podczas którego królują sałatki, przystawki i ciasta. Przepisy na wielkanocne pasztety i sałatki znaleźć łatwo. Ale co na obiad wielkanocny mający składać się z dwóch dań i deseru? Mamy dla Was propozycję menu na taką okazję.

Obiad wielkanocny – sprawdzone przepisy

Obiad wielkanocny, menu: I danie – zupa

Na śniadanie wielkanocne większość z nas przygotowuje tradycyjny żurek. Na obiad wielkanocny dobrze więc przygotować coś innego. Doskonale sprawdzi się zupa krem – z białych lub zielonych warzyw, z marchwi bądź z chrzanu! Kremowa zupa chrzanowa swoim smakiem i aromatem rewelacyjnie wpisuje się w Wielkanoc. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1 średnia cebula,
  • porcja drobiowa na bulion,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 8 łyżek startego chrzanu,
  • 3-4 łyżeczki majeranku ,
  • 2 liście laurowe,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • 2 litry wody

Chrzanowa zupa krem – sposób przygotowania

Do garnka włóż mięso oraz obrane ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i por. Dorzuć liście laurowe i gotuj, aż wszystko zmięknie. Potem wyjmij kurczaka oraz listki. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na odrobinie oleju. Dodaj do zupy razem z rozdrobnionym czosnkiem oraz chrzanem. Wszystko wymieszaj i zblenduj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Podawaj z grzankami.

Obiad wielkanocny, menu: II danie – pieczone mięso z dodatkami

Dawniej po 40-dniowym poście, by uczcić Wielkanoc, ludzie spożywali potrawy mięsne. Dziś czas przedświąteczny nie jest aż tak rygorystyczny. Mimo to na uroczysty obiad warto przygotować coś ciekawego, co nie gości na co dzień w naszym jadłospisie. Nasza propozycja to pieczony udziec z indyka w marynacie z miodu i musztardy.

Składniki:

  • udziec z indyka z kością i skórą (ok. 1,5 kg),
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Pieczony udziec z indyka – sposób przygotowania

Musztardę i płynny miód wymieszaj z olejem. Następne dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek, a także tymianek, paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Taką marynatą nacieramy oczyszczone mięso, przykrywamy drugim talerzem bądź folią i wstawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do rękawa razem z całą marynatą i pieczemy przez półtorej godziny w temperaturze 180*C. Na koniec rozpruwamy rękaw od góry i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C, aby skórka ładnie się przypiekła. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub puree i lekką sałatką.

Obiad wielkanocny, menu: deser – domowe ciasto

Wielkanocne desery to przede wszystkim ciasta. Tutaj nie ma co kombinować – egzamin najlepiej zda porządny kawałek tradycyjnego mazurka, porcja wielkanocnej paschy lub pysznej babki piaskowej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.