Pierwszego lub drugiego dnia świąt wiele z nas zaprasza najbliższych na przyjęcie, podczas którego królują sałatki, przystawki i ciasta. Przepisy na wielkanocne pasztety i sałatki znaleźć łatwo. Ale co na obiad wielkanocny mający składać się z dwóch dań i deseru? Mamy dla Was propozycję menu na taką okazję.
Na śniadanie wielkanocne większość z nas przygotowuje tradycyjny żurek. Na obiad wielkanocny dobrze więc przygotować coś innego. Doskonale sprawdzi się zupa krem – z białych lub zielonych warzyw, z marchwi bądź z chrzanu! Kremowa zupa chrzanowa swoim smakiem i aromatem rewelacyjnie wpisuje się w Wielkanoc. Jak ją przygotować?
Składniki:
Do garnka włóż mięso oraz obrane ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i por. Dorzuć liście laurowe i gotuj, aż wszystko zmięknie. Potem wyjmij kurczaka oraz listki. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na odrobinie oleju. Dodaj do zupy razem z rozdrobnionym czosnkiem oraz chrzanem. Wszystko wymieszaj i zblenduj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Podawaj z grzankami.
Dawniej po 40-dniowym poście, by uczcić Wielkanoc, ludzie spożywali potrawy mięsne. Dziś czas przedświąteczny nie jest aż tak rygorystyczny. Mimo to na uroczysty obiad warto przygotować coś ciekawego, co nie gości na co dzień w naszym jadłospisie. Nasza propozycja to pieczony udziec z indyka w marynacie z miodu i musztardy.
Składniki:
Musztardę i płynny miód wymieszaj z olejem. Następne dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek, a także tymianek, paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Taką marynatą nacieramy oczyszczone mięso, przykrywamy drugim talerzem bądź folią i wstawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do rękawa razem z całą marynatą i pieczemy przez półtorej godziny w temperaturze 180*C. Na koniec rozpruwamy rękaw od góry i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C, aby skórka ładnie się przypiekła. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub puree i lekką sałatką.
Wielkanocne desery to przede wszystkim ciasta. Tutaj nie ma co kombinować – egzamin najlepiej zda porządny kawałek tradycyjnego mazurka, porcja wielkanocnej paschy lub pysznej babki piaskowej.