Śniadanie wielkanocne - czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

Śniadanie wielkanocne to najważniejszy posiłek podczas Świąt Wielkiej Nocy, zwłaszcza dla praktykujących katolików - spożywane po powrocie z rezurekcji, jest okazją do złożenia sobie życzeń, podzielenia się jajkiem oraz rozpoczęcia świętowania Zmartwychwstania Pańskiego. Sprawdźmy, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Co zjeść na śniadanie wielkanocne?

Osoby, które zastanawiają się nad tym, co zjeść na śniadanie wielkanocne, powinny mieć świadomość, że menu tego posiłku jest ściśle związane ze staropolską tradycją. Śniadanie, podawane w Niedzielę Wielkanocną, rozpoczyna świętowanie najważniejszych świąt dla chrześcijan. Wśród wielu tradycji związanych z obchodami tych świąt w Polsce jest również wspólne spożycie śniadania w niedzielny poranek. Ponieważ wierni kościoła katolickiego zasiadają do śniadania wielkanocnego zazwyczaj po powrocie z mszy rezurekcyjnej, na stole powinien znaleźć się gorący żurek, który pomoże rozgrzać zziębnięte ciała. Nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego jest oczywiście jajko, którym uczestnicy posiłku dzielą się ze sobą. Na stole swoje miejsce znajdą również pokarmy poświęcone w Wielką Sobotę w kościele: chleb, malowane jajka, mięso i wędliny, świąteczne ciasta, sól i pieprz oraz baranek z cukru.

Co na śniadanie wielkanocne?

Z uwagi na silnie zakorzenioną tradycję, nie powinniśmy mieć wątpliwości, co na śniadanie wielkanocne podać domownikom i gościom. Jak wiadomo, oprócz święconki na świątecznym stole w niedzielny poranek powinien pojawić się żurek i biała kiełbasa – choć w niektórych rejonach Polski żurek zastępowany jest białym barszczem lub czerwonym barszczem. Oczywiście na tradycyjnym polskim stole w czasie wielkanocnego śniadania królować też będą jajka i potrawy z jajek, przeróżne rodzaje wędlin, a także świąteczne wypieki: mazurki, baby wielkanocne i makowce.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Śniadanie wielkanocne: menu

Przygotowując śniadanie wielkanocne, menu – choć silnie czerpiące z tradycji – powinniśmy dostosować do upodobań kulinarnych osób, które zasiądą przy świątecznym stole. Tradycyjne potrawy podawane podczas śniadania wielkanocnego są przeznaczone dla osób, które nie mają żadnych ograniczeń spożywczych – jadają potrawy mięsne, produkty odzwierzęce czy z zawartością glutenu bądź laktozy. Jednakże znając upodobania czy nietolerancje świątecznych biesiadników każdy jest w stanie skomponować menu dostosowane do ich potrzeb. Zastąpienie tradycyjnego żurku jego wersją wegetariańską nie jest zbyt wielkim problemem, mięsne pasztety coraz częściej wypierane są przez ich wegetariańskie odmiany, np. z soczewicy czy kaszy jaglanej, a zamiast kupnego majonezu można podać domowy majonez wegański, przygotowany bez jajek, mleka, zagęstników czy glutenu. Zatem komponując menu na wielkanocne śniadanie warto sięgnąć do tradycji, jednocześnie korzystając z coraz szerszych możliwości modyfikowania przepisów.

Śniadanie wielkanocne – potrawy

Załóżmy, że chcemy przygotować tradycyjne śniadanie wielkanocne. Potrawy, jakie znajdą się na naszym stole, wydają się oczywiste i przewidywalne. Czy jednak na pewno wielkanocny stół to miejsce, z którego będzie wiało nudą? Nawet trzymając się dość ściśle tradycji można sprawić, że świąteczne menu zaskoczy biesiadników, a typowe wielkanocne potrawy dadzą się poznać w nowych, interesujących odsłonach. Oto nasze propozycje na urozmaicenie wielkanocnego śniadania.

Menu:

  • żurek – nawet tradycyjny żurek z białą kiełbasą lub ugotowany na wędzonce, podany w chlebie zyska na atrakcyjności, stając się główną ozdobą świątecznego stołu; jeśli jednak przy stole zasiądą osoby, które nie jedzą mięsa, warto pomyśleć o przygotowaniu równie aromatycznej ale wegetariańskiej wersji tej zupy;
  • jajka – podawane w wielu postaciach: pisanki bądź kraszanki, jajka z majonezem (może być domowy, a nawet wegański), jajka faszerowane; każdy ma tutaj nieograniczone pole do popisu;
  • wędliny i pieczone mięsa – świetnie sprawdzi się na przykład szynka w galarecie, którą można podawać z jajkiem, chrzanem, warzywami, a nawet w wersji … wegetariańskiej!;
  • biała kiełbasa – podawana jako dodatek do żurku, ale również jako samodzielna potrawa;
  • pasztety – mając trochę czasu i minimalne umiejętności kulinarne można przygotować samodzielnie np. pasztet drobiowy z pieczarkami czy pasztet z królika z ziołami i słoniną; coraz popularniejsze stają się jednakże pasztety wegetariańskie, np. z soczewicy, kaszy jaglanej, ciecierzycy czy pasztet jajeczny;
  • chrzan – jest obowiązkowym dodatkiem do potraw podczas wielkanocnego śniadania;
  • sałatka jarzynowa – choć to potrawa mocno tradycyjna, to każdy ma na nią swój sposób; może warto wypróbować nowe warianty tej z pozoru banalnej potrawy?;
  • wielkanocne ciasto – tu możliwości są nieograniczone: baba wielkanocna, mazurek, makowiec, sernik, a nawet pochodząca z północnej Rosji pascha.

Zobacz też: Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdź nasze propozycje podania

Więcej o: