Osoby, które zastanawiają się nad tym, co zjeść na śniadanie wielkanocne, powinny mieć świadomość, że menu tego posiłku jest ściśle związane ze staropolską tradycją. Śniadanie, podawane w Niedzielę Wielkanocną, rozpoczyna świętowanie najważniejszych świąt dla chrześcijan. Wśród wielu tradycji związanych z obchodami tych świąt w Polsce jest również wspólne spożycie śniadania w niedzielny poranek. Ponieważ wierni kościoła katolickiego zasiadają do śniadania wielkanocnego zazwyczaj po powrocie z mszy rezurekcyjnej, na stole powinien znaleźć się gorący żurek, który pomoże rozgrzać zziębnięte ciała. Nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego jest oczywiście jajko, którym uczestnicy posiłku dzielą się ze sobą. Na stole swoje miejsce znajdą również pokarmy poświęcone w Wielką Sobotę w kościele: chleb, malowane jajka, mięso i wędliny, świąteczne ciasta, sól i pieprz oraz baranek z cukru.
Z uwagi na silnie zakorzenioną tradycję, nie powinniśmy mieć wątpliwości, co na śniadanie wielkanocne podać domownikom i gościom. Jak wiadomo, oprócz święconki na świątecznym stole w niedzielny poranek powinien pojawić się żurek i biała kiełbasa – choć w niektórych rejonach Polski żurek zastępowany jest białym barszczem lub czerwonym barszczem. Oczywiście na tradycyjnym polskim stole w czasie wielkanocnego śniadania królować też będą jajka i potrawy z jajek, przeróżne rodzaje wędlin, a także świąteczne wypieki: mazurki, baby wielkanocne i makowce.
Przygotowując śniadanie wielkanocne, menu – choć silnie czerpiące z tradycji – powinniśmy dostosować do upodobań kulinarnych osób, które zasiądą przy świątecznym stole. Tradycyjne potrawy podawane podczas śniadania wielkanocnego są przeznaczone dla osób, które nie mają żadnych ograniczeń spożywczych – jadają potrawy mięsne, produkty odzwierzęce czy z zawartością glutenu bądź laktozy. Jednakże znając upodobania czy nietolerancje świątecznych biesiadników każdy jest w stanie skomponować menu dostosowane do ich potrzeb. Zastąpienie tradycyjnego żurku jego wersją wegetariańską nie jest zbyt wielkim problemem, mięsne pasztety coraz częściej wypierane są przez ich wegetariańskie odmiany, np. z soczewicy czy kaszy jaglanej, a zamiast kupnego majonezu można podać domowy majonez wegański, przygotowany bez jajek, mleka, zagęstników czy glutenu. Zatem komponując menu na wielkanocne śniadanie warto sięgnąć do tradycji, jednocześnie korzystając z coraz szerszych możliwości modyfikowania przepisów.
Załóżmy, że chcemy przygotować tradycyjne śniadanie wielkanocne. Potrawy, jakie znajdą się na naszym stole, wydają się oczywiste i przewidywalne. Czy jednak na pewno wielkanocny stół to miejsce, z którego będzie wiało nudą? Nawet trzymając się dość ściśle tradycji można sprawić, że świąteczne menu zaskoczy biesiadników, a typowe wielkanocne potrawy dadzą się poznać w nowych, interesujących odsłonach. Oto nasze propozycje na urozmaicenie wielkanocnego śniadania.
Menu:
Zobacz też: Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdź nasze propozycje podania