Najpopularniejsza polska restauratorka opowiada o tym, co zrobić, aby przygotowywane potrawy były smaczniejsze i przestrzega, jakich błędów na wielkanocnym stole lepiej unikać. Domyślacie się, o co może chodzić?
Zdaniem Magdy Gessler nie należy spożywać w Wielkanoc produktów takich, jakie jemy na co dzień. Potrawy powinny być wyjątkowe i wyszukane. Na stole warto, aby zagościło mięso najwyższej jakości. Swojskie wyroby są świetnym pomysłem.
Magda Gessler zdradza, że u niej w domu na wielkanocnym stole króluje własnoręcznie robiona biała kiełbasa. Podkreśla, że takie wyroby są nie tylko smaczniejsze od tych ze sklepu, ale i zdecydowanie zdrowsze.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Magda Gessler radzi, jak przygotować to wyjątkowo tłuste i ciężkostrawne mięso. Jego smak można wydobyć za pomocą odpowiednich przypraw. Wieprzowinę najlepiej przyrządzić z użyciem chrzanu – wspomoże on trawienie, ćwikły – zabija tłusty posmak mięsa oraz słodkich nalewek.
Aby przygotować pieczeń wieprzową w ziołach według przepisu Magdy Gessler, potrzebujemy:
Mięso należy natrzeć solą, pieprzem oraz ziołami i zostawić na noc. Następnego dnia zarumieniamy na smalcu i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 1,5 godziny.