Sałatki na Wielkanoc - nie tylko jarzynowa dobrze smakuje przy świątecznym stole

Flagową sałatką, bez której wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego posiłku, jest oczywiście sałatka jarzynowa. Nie warto jednak zapominać o innych, równie popularnych i smacznych sałatkach, które możemy przygotować, by urozmaicić świąteczny posiłek.

Sałatki stanowią idealny dodatek do świątecznego śniadania lub obiadu. Sprawdzają się doskonale w towarzystwie wędlin, pasztetów i pieczonych mięs, dlatego zdecydowanie powinny znaleźć się na świątecznym stole. Oto pomysły na pyszne sałatki, które przypadną do gustu naszym bliskim.

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Sałatki na Wielkanoc – co przygotować

Sałatka wielkanocna – przygotujemy ją z jajek, ogórków konserwowych, szynki konserwowej, szczypiorku, chrzanu tartego oraz przypraw – soli i pieprzu. Ta sałatka może stanowić alternatywę dla klasycznej sałatki jarzynowej i jest równie pyszna.

Sałatka wiosenna z jajkami – do jej przygotowania potrzebne są jajka ugotowane na twardo, mrożony groszek, sałata oraz ser feta. By nadać jej bardziej intensywnego smaku, możemy dodać do sałatki sos z jogurtu greckiego, musztardy, czosnku i koperku.

Sałatka jajeczna z pieczarkami –  świąteczny klasyk. Sałatka składa się z pieczarek, jajek, groszku, sera żółtego, szczypiorku oraz pieprzu. Sos przygotowuje się z majonezu i jogurtu naturalnego. Sałatka ta jest chętnie podawana jako zamiennik sałatki jarzynowej.

Sałatka ziemniaczana – do jej przygotowania potrzebne są ziemniaki, czerwona cebula, seler naciowy, ogórek kwaszony oraz majonez. Ta sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznych dań.

Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem – połączenie śledzi i jajek jednym zasmakuje, inni natomiast będą go unikali jak ognia. Trzeba jednak przyznać, że jest to sałatka o wyrazistym smaku, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Do jej przygotowania potrzebujemy ziemniaków, śledzi w oleju, czerwonej cebuli, jajka, ogórka konserwowego oraz majonezu.

Zobacz też: Sałatka jarzynowa - przepis na imprezowy klasyk i trochę historii. Wiesz, skąd się wzięła?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.