Wielkanocny pasztet wegetariański to pyszny pomysł na posiłek dla wegetarian i nie tylko!

Pasztet wegetariański wielkanocny, czyli alternatywa bezmięsna nie tylko dla wegetarian. Jego smak może śmiało konkurować z tradycyjnym pasztetem przygotowanym na bazie mięsa. Jak przygotować taki pasztet. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się jego smakiem!

Pasztet wegetariański wielkanocny - czy w ogóle są przepisy na takie danie?

Pasztet wegetariański wielkanocny jest pysznym rozwiązaniem i to wbrew pozorom nie tylko dla osób, które nie jedzą mięsa. Jest ich kilka rodzajów, a każdy może wybrać taki, który najbardziej będzie do niego przemawiał ze względu na skład. Co istotne - dzięki roślinom strączkowym takim jak fasola czy ciecierzyca będzie on bogaty w białko i pełnowartościowy oraz sycący. Wbrew pokutującym przekonaniom - kuchnia wegetariańska potrafi być tak samo pyszna jak każda tradycyjna, a posiłek bez białka zwierzęcego może być też smakowitą alternatywą dla osób, które dotychczas rzadko jadały posiłki bez mięsa.

Dobry przepis na pasztet wegetariański z soczewicy? Oto jeden z nich

Pasztet wegetariański z soczewicy to sycący i pełen białka przepis, który na pewno zasmakuje wielu osobom.

Składniki: 200 g soczewicy czerwonej, 2-3 marchewki, cebula, 3 jajka, 2 ząbki czosnku, łyżka słodkiej papryki, majeranek lub zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Soczewicę zalać gorącą wodą, ugotować w proporcjach 2 miarki wody na 1 miarkę soczewicy aż będzie miękką papką.
  2. Cebulę podsmażyć, dodać czosnek, startą na małych oczkach marchewkę i chwilę dusić razem, aby wszystkie były miękkie.
  3. Do soczewicy dodać warzywa i przyprawy oraz jajka. Wyłożyć do foremki wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać np. ziarnami słonecznika.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 50 minut. Pieczenie należy kontynuować do momentu, w którym powierzchnia się zrumieni, a boki pieczeni odkleją się od foremki. 

A może pasztet wegetariański z fasoli? Oczywiście!

To również pyszny pomysł. Wszystkie rośliny strączkowe są cudowne do wszelkich pieczeni. Tak więc pasztet wegetariański z fasoli będzie smakowitym dodatkiem do kanapek.

Zobacz wideo pasztet wege

Składniki: 400 g białej fasoli, 2 cebule, suszone grzyby lub pieczarki, 3 jajka, 1/3 szklanki oleju, sól, pieprz, ulubione zioła (np. tymianek, pietruszka, lubczyk).

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć w wodzie przez noc. Jeśli wybierze się grzyby, należy je co najmniej godzinę przed przygotowaniem namoczyć w gorącej wodzie, a następnie gotować przez ok. 20 minut i odcedzić. Natomiast przy wyborze pieczarek, należy je usmażyć pokrojone, aby odparować wodę.
  2. Po namoczeniu fasoli, wylać wodę, wlać świeżą i gotować do miękkości. Odcedzić.
  3. Usmażyć cebulę i dodać do fasoli.
  4. Dodać grzyby lub pieczarki.
  5. Do całości dołożyć przyprawy, olej i jajka. Zblendować.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut w foremce wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

A czy da się zrobić pasztet wegetariański z pieczarek? Tak!

Pasztet wegetariański z pieczarek to bardzo aromatyczna potrawa, która zachwyci każdego, kto lubi grzybowy aromat.

Składniki: kilogram pieczarek, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, masło, 2 cebule, zioła (tymianek, pietruszka), sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Podsmażyć cebulę, dodać czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć razem.
  2. Dodać pokrojone pieczarki, które należy usmażyć i odparować.
  3. Zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, jajka i wymieszać.
  4. dPrzełożyć do formy wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 40 minut.

Pasztet wegetariański z ciecierzycy - kolejna pyszna potrawa

Pasztet wegetariański z ciecierzycy robi się w zasadzie tak samo, jak z każdej innej fasoli. Trzeba ją namoczyć i ugotować do miękkości albo kupić już ugotowaną. Można też ugotować warzywa do każdego z przepisów, np. marchew, pietruszkę i również dodać. Dodatkiem mogą być też nasiona słonecznika, dyni, czy inne wybrane albo grzyby czy pieczarki. Całą masę należy doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i ziołami. Zblendować i wyłożyć na formę. Smak takiego pasztetu w dużej mierze zależy od użytych dodatków i ilości przypraw. Warto eksperymentować w kuchni i robić je np. za każdym razem inne, by się nie znudziły, a jednocześnie by dieta była bardziej urozmaicona. Taka potrawa jest świetnym pomysłem nie tylko na stół wielkanocny, ale również jako codzienny posiłek.

Zobacz też: Pasztet na Wielkanoc. Jak zrobić go w wersji wege? Mamy przepis Ewy Wachowicz i inne propozycje

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.