Pasztet wegetariański wielkanocny jest pysznym rozwiązaniem i to wbrew pozorom nie tylko dla osób, które nie jedzą mięsa. Jest ich kilka rodzajów, a każdy może wybrać taki, który najbardziej będzie do niego przemawiał ze względu na skład. Co istotne - dzięki roślinom strączkowym takim jak fasola czy ciecierzyca będzie on bogaty w białko i pełnowartościowy oraz sycący. Wbrew pokutującym przekonaniom - kuchnia wegetariańska potrafi być tak samo pyszna jak każda tradycyjna, a posiłek bez białka zwierzęcego może być też smakowitą alternatywą dla osób, które dotychczas rzadko jadały posiłki bez mięsa.
Pasztet wegetariański z soczewicy to sycący i pełen białka przepis, który na pewno zasmakuje wielu osobom.
Składniki: 200 g soczewicy czerwonej, 2-3 marchewki, cebula, 3 jajka, 2 ząbki czosnku, łyżka słodkiej papryki, majeranek lub zioła prowansalskie, sól, pieprz
Wykonanie:
To również pyszny pomysł. Wszystkie rośliny strączkowe są cudowne do wszelkich pieczeni. Tak więc pasztet wegetariański z fasoli będzie smakowitym dodatkiem do kanapek.
Składniki: 400 g białej fasoli, 2 cebule, suszone grzyby lub pieczarki, 3 jajka, 1/3 szklanki oleju, sól, pieprz, ulubione zioła (np. tymianek, pietruszka, lubczyk).
Wykonanie:
Pasztet wegetariański z pieczarek to bardzo aromatyczna potrawa, która zachwyci każdego, kto lubi grzybowy aromat.
Składniki: kilogram pieczarek, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, masło, 2 cebule, zioła (tymianek, pietruszka), sól, pieprz.
Wykonanie:
Pasztet wegetariański z ciecierzycy robi się w zasadzie tak samo, jak z każdej innej fasoli. Trzeba ją namoczyć i ugotować do miękkości albo kupić już ugotowaną. Można też ugotować warzywa do każdego z przepisów, np. marchew, pietruszkę i również dodać. Dodatkiem mogą być też nasiona słonecznika, dyni, czy inne wybrane albo grzyby czy pieczarki. Całą masę należy doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i ziołami. Zblendować i wyłożyć na formę. Smak takiego pasztetu w dużej mierze zależy od użytych dodatków i ilości przypraw. Warto eksperymentować w kuchni i robić je np. za każdym razem inne, by się nie znudziły, a jednocześnie by dieta była bardziej urozmaicona. Taka potrawa jest świetnym pomysłem nie tylko na stół wielkanocny, ale również jako codzienny posiłek.
Zobacz też: Pasztet na Wielkanoc. Jak zrobić go w wersji wege? Mamy przepis Ewy Wachowicz i inne propozycje