Jakie sałatki na Wielkanoc wybrać? Królowa sałatek zaprasza do stołu!
Jakie sałatki na Wielkanoc wybrać? Zacznij od królowej sałatek, czyli klasycznej jarzynowej. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt. Jest rewelacyjna na uroczyste śniadanie, ale i jako przekąska w ciągu świątecznego dnia. Sałatki wielkanocne to obowiązkowa pozycja na każdym świątecznym stole. Poniżej prosty przepis na sałatkę wielkanocną.
Składniki:
- 4 ziemniaki - najlepiej jest gotować je w mundurkach
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- sól, pieprz
- kawałek selera
- 5-6 jaj
- 3-4 ogórki kiszone
- 2 jabłka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 puszka groszku
- 1-2 puszki kukurydzy
- majonez
- opcjonalnie: śmietana
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i ugotuj do miękkości.
- Później odłóż je do ostudzenia.
- Jajka umyj, ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Jabłka umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki.
- Połącz ze sobą jaja, warzywa i jabłka.
- Odcedź kukurydzę i groszek i dodaj do reszty składników.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj posiekane ogórki i majonez do smaku.
- Opcjonalnie możesz dodać łyżkę śmietany. Dzięki temu smak sałatki będzie nieco łagodniejszy.
- Na końcu dodaj posiekany szczypior.
- Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do lodówki. Pozostaw na pewien czas, aby smaki jeszcze lepiej się ze sobą przegryzły.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Pomysły na sałatki wielkanocne - sałatka z selera i ananasa
Przepisy na sałatki wielkanocne mogą być bardzo różnorodne. Mogłoby wydawać się, że połączenie konserwowego selera i ananasa jest kulinarnym błędem. Jednak nic bardziej mylnego. Tę sałatkę pokochałam z chwilą, kiedy pierwszy raz zrobiła ją moja siostra i mogłam jej spróbować. Od tamtej chwili zawsze gości na naszym świątecznym stole.
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 5-6 jajek
- 1 słoik selera
- 1 puszka ananasa
- 100-150 g sera żółtego - najlepiej w kawałku
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 1 puszka kukurydzy
Wykonanie:
- Przystąp do gotowania jajek na twardo. Później ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Selera odcedź z zalewy.
- Pokrój selera na mniejsze części.
- Ananasa wyciągnij z puszki i pokrój.
- Kukurydzę odcedź.
- Ser pokrój w kostkę.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj majonez. Wymieszaj.
- Posyp posiekaną natką pietruszki.
- Przed podaniem sałatkę warto schłodzić.
Zobacz też: Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole