Szynka wielkanocna - sprawdź, jak możesz ją zrobić. Jaka szynka na Wielkanoc będzie najlepsza?
Jaka szynka na Wielkanoc będzie dobra? W świątecznym menu nie może zabraknąć odpowiednio przyrządzonej szynki. Poniżej zamieszczamy pierwszą recepturę na szynkę w marynacie musztardowej. Wyrazista w smaku i prosta w wykonaniu szynka zaskoczy każdego. Ważne: Szynka musi marynować się 10-12 godzin. Weź to pod uwagę przy przygotowaniach.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 3-4 jabłka
- 1-2 łyżki masła
- miód do posmarowania
Składniki na marynatę:
- 2-3 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz - do smaku
- 1-2 jabłka
Wykonanie:
- 1-2 jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
- Połącz je ze składnikami na marynatę.
- Dopraw i wymieszaj.
- Mięso dokładnie umyj, osusz i natrzyj marynatą. Przełóż do szczelnego naczynia. Pozostaw w marynacie na 10-12 godzin.
- Przełóż szynkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Po tej czynności przystąp do pieczenia szynki w 190 stopniach przez 60 minut.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je masłem. Jabłka umyj, pokrój na części.
- Przełóż do naczynia podpieczoną szynkę. Wysmaruj ją miodem, dodaj jabłka. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz przez 30 minut.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Różne rodzaje szynki na Wielkanoc - szynka z żurawiną
Szynka z żurawiną to potrawa, której nie może zabraknąć w święta. Można serwować ją zarówno na ciepło jak i na zimno. Szyneczka rozpływa się w ustach. Przekonajcie się sami, jaka jest pyszna. Oto prosty przepis na pyszny świąteczny obiad:
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- sól, pieprz, tymianek suszony, papryka słodka
- kilka gałązek świeżego tymianku
- suszona żurawina
- olej
Wykonanie:
- Mięso natrzyj przyprawami. Skrop delikatnie olejem.
- Włóż do lodówki na 2-3 godziny.
- Później przełóż mięso do rękawa piekarniczego. Dodaj żurawinę. Zamknij rękaw.
- Ułóż na blasze.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika. Ustaw na 200 stopni.
- Piecz przez godzinę.
- Po upieczeniu pokrój na plastry. Polej sosem, który powstał.
- Opcjonalnie możesz posypać świeżym tymiankiem.
Szynka wielkanocna - ten rodzaj szynki olśni nawet najbardziej wymagających
Szynka wielkanocna w brzoskwiniach nie ma sobie równych. Połączenie cynamonu, miodu i owoców doda ciekawy posmak do pieczonego mięsa. Przejdźmy do sposobu wykonania. Oto prosty przepis na znakomitą szynkę na święta lub niedzielny obiad:
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 10 brzoskwiń
- sól, pieprz
- kilka łyżek miodu
- cynamon
- olej
- 1 cytryna
- pół szklanki wody
Wykonanie:
- Mięso pokrój na plastry. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie obsmaż na patelni, na oleju.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Przygotuj owoce. Brzoskwinie obierz ze skórki. Pozbądź się pestek. Pokrój w kostkę.
- Umieść w garnku wodę. Dodaj owoce. Wlej miód i sok z cytryny. Dopraw cynamonem. Całość podduś.
- Przygotowany sos brzoskwiniowy wlej do mięsa.
- Piecz w 170 stopniach przez 40-50 minut.
Zobacz też: Ten sos robimy tylko na Wielkanoc, a szkoda, bo jest ultra wyrazisty i ma ciekawą konsystencję