Rozpływająca się w ustach szynka pieczona na Wielkanoc lub niedzielny obiad. Delikatna jak kurczak

Szynka na Wielkanoc w 2024 roku będzie na topie. Jakie przepisy sprawdzą się i sprawią, że święta wielkanocne nabiorą całkiem nowego smaku? Spieszymy z odpowiedzią. W artykule znajdziesz przepisy na pyszną odświętną pieczoną szynkę.

Szynka wielkanocna - sprawdź, jak możesz ją zrobić. Jaka szynka na Wielkanoc będzie najlepsza?

Jaka szynka na Wielkanoc będzie dobra? W świątecznym menu nie może zabraknąć odpowiednio przyrządzonej szynki. Poniżej zamieszczamy pierwszą recepturę na szynkę w marynacie musztardowej. Wyrazista w smaku i prosta w wykonaniu szynka zaskoczy każdego. Ważne: Szynka musi marynować się 10-12 godzin. Weź to pod uwagę przy przygotowaniach. 

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3-4 jabłka
  • 1-2 łyżki masła
  • miód do posmarowania

Składniki na marynatę:

  • 2-3 łyżki musztardy
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1-2 jabłka

Wykonanie:

  • 1-2 jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
  • Połącz je ze składnikami na marynatę.
  • Dopraw i wymieszaj.
  • Mięso dokładnie umyj, osusz i natrzyj marynatą. Przełóż do szczelnego naczynia. Pozostaw w marynacie na 10-12 godzin.
  • Przełóż szynkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Po tej czynności przystąp do pieczenia szynki w 190 stopniach przez 60 minut.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je masłem. Jabłka umyj, pokrój na części.
  • Przełóż do naczynia podpieczoną szynkę. Wysmaruj ją miodem, dodaj jabłka. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz przez 30 minut.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Różne rodzaje szynki na Wielkanoc - szynka z żurawiną

Szynka z żurawiną to potrawa, której nie może zabraknąć w święta. Można serwować ją zarówno na ciepło jak i na zimno. Szyneczka rozpływa się w ustach. Przekonajcie się sami, jaka jest pyszna. Oto prosty przepis na pyszny świąteczny obiad:

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • sól, pieprz, tymianek suszony, papryka słodka
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • suszona żurawina
  • olej

Wykonanie:

  • Mięso natrzyj przyprawami. Skrop delikatnie olejem.
  • Włóż do lodówki na 2-3 godziny.
  • Później przełóż mięso do rękawa piekarniczego. Dodaj żurawinę. Zamknij rękaw.
  • Ułóż na blasze.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika. Ustaw na 200 stopni.
  • Piecz przez godzinę.
  • Po upieczeniu pokrój na plastry. Polej sosem, który powstał.
  • Opcjonalnie możesz posypać świeżym tymiankiem.

Szynka wielkanocna - ten rodzaj szynki olśni nawet najbardziej wymagających

Szynka wielkanocna w brzoskwiniach nie ma sobie równych. Połączenie cynamonu, miodu i owoców doda ciekawy posmak do pieczonego mięsa. Przejdźmy do sposobu wykonania. Oto prosty przepis na znakomitą szynkę na święta lub niedzielny obiad:

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 10 brzoskwiń
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek miodu
  • cynamon
  • olej
  • 1 cytryna
  • pół szklanki wody

Wykonanie:

  • Mięso pokrój na plastry. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie obsmaż na patelni, na oleju.
  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  • Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym.
  • Przygotuj owoce. Brzoskwinie obierz ze skórki. Pozbądź się pestek. Pokrój w kostkę.
  • Umieść w garnku wodę. Dodaj owoce. Wlej miód i sok z cytryny. Dopraw cynamonem. Całość podduś.
  • Przygotowany sos brzoskwiniowy wlej do mięsa.
  • Piecz w 170 stopniach przez 40-50 minut.

Zobacz też: Ten sos robimy tylko na Wielkanoc, a szkoda, bo jest ultra wyrazisty i ma ciekawą konsystencję

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.