Topowe mięsa na Wielkanoc. Z tymi przepisami nie wyjdą suche i nawet teściowa będzie sypać komplementami

Mięsa na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Co ważne, można wybrać spośród wielu gatunków mięsa, które świetnie nadaje się do pieczenia. Co najlepiej sprawdzi się na tegoroczny świąteczny obiad? Podpowiadamy.

Jakie mięsa na Wielkanoc? Mięsne dania na Wielkanoc czas wybrać

Czy wiesz już, jakie mięsa przygotujesz na Wielkanoc w tym roku? Święta zbliżają się wielkimi krokami, to odpowiedni moment, aby przygotować listę zakupów. Mięsne dania na Wielkanoc są bardzo ważne i warto pomyśleć o nich dużo wcześniej. Przygotowaliśmy trzy łatwe przepisy na przepyszne dania obiadowe na święta. Poniżej znajdziesz pierwszą recepturę na pieczoną kaczkę na Wielkanoc.

Składniki:

  • 1 kaczka
  • majeranek, rozmaryn, sól, pieprz,
  • 1-2 łyżki masła
  • 3-4 jabłka
  • żurawina w słoiczku
  • 2 łyżki konfitury malinowej
  • cynamon

Wykonanie:

  • Kaczkę posmaruj masłem i natrzyj przyprawami.
  • Jabłko umyj, pokrój i pozbądź się gniazd nasiennych. Wymieszaj z żurawiną, konfiturą oraz cynamonem i umieść w kaczce.
  • Wstaw kaczkę do lodówki na dwie godziny.
  • Później delikatnie ją ogrzej i przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie do nagrzanego do 230 stopni piekarnika.
  • Piecz przez 30 minut bez przykrycia.
  • Później zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 120 minut.
Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Rodzaje mięsa na Wielkanoc - kurczak z majerankiem, miodem i papryką

Jakie jeszcze rodzaje mięsa sprawdzą się na Wielkanoc? Kurczak z majerankiem, papryką i miodem to kolejne danie godne uwagi. Mega proste w wykonaniu i wyborne. Przejdźmy do sposobu wykonania - oto prosty przepis:

Składniki:

  • 1 kurczak
  • kilka łyżek miodu
  • kilka łyżek oleju
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, papryka mielona, majeranek

Wykonanie:

  • Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Połącz miód z olejem, czosnkiem i przyprawami i natrzyj kurczaka.
  • Tak przygotowanego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Odstaw do lodówki na 60 minut.
  • Skrop kurczaka wodą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz przez 60 minut w 160 stopniach.
  • Później obróć go na drugą stronę. Zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz przez 40-60 minut w zależności od wielkości kurczaka.

Jakie mięso można jeść w Wielkanoc? Szynka Magdy Gessler poleca się na tegoroczne święta!

Jakie mięso można jeść w Wielkanoc? Oczywiście pieczoną szynkę! Zwłaszcza taką, która przesiąknięta jest aromatem goździków. Przepis Magdy Gessler to strzał w dziesiątkę - koniecznie wypróbuj go w te święta.

Składniki:

  • 2,5 kg surowej szynki
  • sól
  • goździki
  • 5-6 cebul
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • odrobina cukru
  • 1 l białego wina

Wykonanie:

  • Wykonaj marynatę.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Dołóż liście laurowe, ziele angielskie i cukier.
  • Szynkę natrzyj solą i zalej marynatą.
  • Szynkę odstaw do lodówki na 1-3 dni. Odwracaj mięso, co jakiś czas. Później wyciągnij i osusz.
  • Szynkę ponacinaj i powbijaj do niej goździki.
  • Umieść mięso w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez trzy godziny w 180 stopniach.
  • Podlewaj, co jakiś czas powstałym sosem. Później zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze przez chwilę.

Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na świątecznym stole. Najlepiej smakuje z tym składnikiem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.