Jakie mięsa na Wielkanoc? Mięsne dania na Wielkanoc czas wybrać
Czy wiesz już, jakie mięsa przygotujesz na Wielkanoc w tym roku? Święta zbliżają się wielkimi krokami, to odpowiedni moment, aby przygotować listę zakupów. Mięsne dania na Wielkanoc są bardzo ważne i warto pomyśleć o nich dużo wcześniej. Przygotowaliśmy trzy łatwe przepisy na przepyszne dania obiadowe na święta. Poniżej znajdziesz pierwszą recepturę na pieczoną kaczkę na Wielkanoc.
Składniki:
- 1 kaczka
- majeranek, rozmaryn, sól, pieprz,
- 1-2 łyżki masła
- 3-4 jabłka
- żurawina w słoiczku
- 2 łyżki konfitury malinowej
- cynamon
Wykonanie:
- Kaczkę posmaruj masłem i natrzyj przyprawami.
- Jabłko umyj, pokrój i pozbądź się gniazd nasiennych. Wymieszaj z żurawiną, konfiturą oraz cynamonem i umieść w kaczce.
- Wstaw kaczkę do lodówki na dwie godziny.
- Później delikatnie ją ogrzej i przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie do nagrzanego do 230 stopni piekarnika.
- Piecz przez 30 minut bez przykrycia.
- Później zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 120 minut.
Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze
Rodzaje mięsa na Wielkanoc - kurczak z majerankiem, miodem i papryką
Jakie jeszcze rodzaje mięsa sprawdzą się na Wielkanoc? Kurczak z majerankiem, papryką i miodem to kolejne danie godne uwagi. Mega proste w wykonaniu i wyborne. Przejdźmy do sposobu wykonania - oto prosty przepis:
Składniki:
- 1 kurczak
- kilka łyżek miodu
- kilka łyżek oleju
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, papryka mielona, majeranek
Wykonanie:
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Połącz miód z olejem, czosnkiem i przyprawami i natrzyj kurczaka.
- Tak przygotowanego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Odstaw do lodówki na 60 minut.
- Skrop kurczaka wodą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 60 minut w 160 stopniach.
- Później obróć go na drugą stronę. Zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz przez 40-60 minut w zależności od wielkości kurczaka.
Jakie mięso można jeść w Wielkanoc? Szynka Magdy Gessler poleca się na tegoroczne święta!
Jakie mięso można jeść w Wielkanoc? Oczywiście pieczoną szynkę! Zwłaszcza taką, która przesiąknięta jest aromatem goździków. Przepis Magdy Gessler to strzał w dziesiątkę - koniecznie wypróbuj go w te święta.
Składniki:
- 2,5 kg surowej szynki
- sól
- goździki
- 5-6 cebul
- ziele angielskie, liście laurowe
- odrobina cukru
- 1 l białego wina
Wykonanie:
- Wykonaj marynatę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Dołóż liście laurowe, ziele angielskie i cukier.
- Szynkę natrzyj solą i zalej marynatą.
- Szynkę odstaw do lodówki na 1-3 dni. Odwracaj mięso, co jakiś czas. Później wyciągnij i osusz.
- Szynkę ponacinaj i powbijaj do niej goździki.
- Umieść mięso w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez trzy godziny w 180 stopniach.
- Podlewaj, co jakiś czas powstałym sosem. Później zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze przez chwilę.
Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na świątecznym stole. Najlepiej smakuje z tym składnikiem