Biała kiełbasa to królowa świąt wielkanocnych. Jeden szczegół może dodać jej mnóstwa walorów smakowych

Biała kiełbasa na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa. Można serwować ją solo, w sosie lub żurku. Przedstawiamy przepisy, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Biała kiełbaska będzie przepyszna!

Jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc? Ta zalewa podkręci smak!

Jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc? Proponujemy przepis na białą kiełbasę w zalewie. Receptura jest bardzo prosta i szybka. Pamiętaj jednak, aby zawsze wybierać białą kiełbasę surową, dzięki temu smak świątecznego dania będzie dużo lepszy. Poniżej znajdziesz przepis na białą kiełbasę w zalewie. 

Składniki:

  • 1 kg surowej kiełbasy
  • 2-3 cebule
  • 150 g boczku

Składniki na zalewę:

  • 2-3 łyżki octu lub białego wina
  • 3-4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz, majeranek

Jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc?

  • Przygotuj naczynie żaroodporne. Umieść w środku kiełbasę.
  • Cebule obierz, pokrój w plastry. Dodaj do kiełbasy.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Połącz składniki na zalewę i wlej do kiełbasy.
  • Pokrój boczek. Dodaj do kiełbasy.
  • Wymieszaj.
  • Przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
  • Później ściągnij folię i piecz przez kolejne 45 minut.
Zobacz wideo Bagietki z kiełbaską i jajkiem

Do czego biała kiełbasa na Wielkanoc? Do żurku rzecz jasna!

Do czego będzie pasować biała kiełbasa na Wielkanoc? Jak powszechnie wiadomo, wielkanocna biała kiełbasa z żurkiem to prawdziwe arcydzieło! Nie ma nic lepszego na świątecznym stole. Będzie pysznie i rozgrzewająco. Przejdźmy do sposobu wykonania - oto prosty przepis:

Składniki:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 włoszczyzna
  • 1-2 suszone grzybki
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek
  • 1/2 l zakwasu żytniego (tu znajdziesz przepis)
  • 100 ml śmietany
  • jajka na twardo

Wykonanie:

  • Ugotuj bulion z warzyw. Dodaj grzyby i przyprawy.
  • Gotuj do miękkości przez około 35-40 minut.
  • Dołóż do bulionu białą kiełbasę.
  • Gotuj ją przez kwadrans na małym ogniu.
  • Przecedź zupę.
  • Dołóż do zupy zakwas.
  • Gotuj przez chwilę. Wyrównaj temperaturę. Dodaj śmietanę.
  • Żurek podawaj z ugotowanymi jajami i pokrojoną kiełbasą.
  • Opcjonalnie możesz posypać je majerankiem.

Biała kiełbasa pieczona na Wielkanoc

Jak podać białą kiełbasę na Wielkanoc? Najlepiej podać ją ze świeżym pieczywem lub gotowanymi na twardo jajkami. W przypadku dania obiadowego sprawdzi się również kasza i sos chrzanowy. Biała kiełbasa wielkanocna Pani Joli nie ma sobie równych. Jak ją zrobić? Oto bardzo prosty przepis:

Składniki:

  • 2-3 cebule
  • 1 kg dobrej jakości surowej białej kiełbasy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 3 łyżki mąki
  • kilka łyżek masła
  • olej

Wykonanie:

  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Kiełbasę podziel na mniejsze części.
  • Połącz mąkę z papryką. Obtocz w mące kiełbasę.
  • Usmaż ją na patelni i ponakłuwaj wykałaczkami.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je tłuszczem.
  • Ułóż w środku pokrojoną cebulę. Posyp majerankiem.
  • Na cebuli ułóż kiełbasę.
  • Polej tłuszczem ze smażenia.
  • Ułóż na wierzchu resztę cebuli.
  • Posyp ponownie majerankiem. Dołóż masło.
  • Tak przygotowaną kiełbasę piecz przez 60 minut. Ustaw piekarnik na tryb góra - dół.

Zobacz też: Jak przygotować świąteczną ucztę dla oka? Oto przepis na rubinowe oczka na Wielkanoc

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.