Jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc? Ta zalewa podkręci smak!
Jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc? Proponujemy przepis na białą kiełbasę w zalewie. Receptura jest bardzo prosta i szybka. Pamiętaj jednak, aby zawsze wybierać białą kiełbasę surową, dzięki temu smak świątecznego dania będzie dużo lepszy. Poniżej znajdziesz przepis na białą kiełbasę w zalewie.
Składniki:
- 1 kg surowej kiełbasy
- 2-3 cebule
- 150 g boczku
Składniki na zalewę:
- 2-3 łyżki octu lub białego wina
- 3-4 łyżki musztardy francuskiej
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz, majeranek
Jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc?
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Umieść w środku kiełbasę.
- Cebule obierz, pokrój w plastry. Dodaj do kiełbasy.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Połącz składniki na zalewę i wlej do kiełbasy.
- Pokrój boczek. Dodaj do kiełbasy.
- Wymieszaj.
- Przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
- Później ściągnij folię i piecz przez kolejne 45 minut.
Zobacz wideo Bagietki z kiełbaską i jajkiem
Do czego biała kiełbasa na Wielkanoc? Do żurku rzecz jasna!
Do czego będzie pasować biała kiełbasa na Wielkanoc? Jak powszechnie wiadomo, wielkanocna biała kiełbasa z żurkiem to prawdziwe arcydzieło! Nie ma nic lepszego na świątecznym stole. Będzie pysznie i rozgrzewająco. Przejdźmy do sposobu wykonania - oto prosty przepis:
Składniki:
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 włoszczyzna
- 1-2 suszone grzybki
- przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek
- 1/2 l zakwasu żytniego (tu znajdziesz przepis)
- 100 ml śmietany
- jajka na twardo
Wykonanie:
- Ugotuj bulion z warzyw. Dodaj grzyby i przyprawy.
- Gotuj do miękkości przez około 35-40 minut.
- Dołóż do bulionu białą kiełbasę.
- Gotuj ją przez kwadrans na małym ogniu.
- Przecedź zupę.
- Dołóż do zupy zakwas.
- Gotuj przez chwilę. Wyrównaj temperaturę. Dodaj śmietanę.
- Żurek podawaj z ugotowanymi jajami i pokrojoną kiełbasą.
- Opcjonalnie możesz posypać je majerankiem.
Biała kiełbasa pieczona na Wielkanoc
Jak podać białą kiełbasę na Wielkanoc? Najlepiej podać ją ze świeżym pieczywem lub gotowanymi na twardo jajkami. W przypadku dania obiadowego sprawdzi się również kasza i sos chrzanowy. Biała kiełbasa wielkanocna Pani Joli nie ma sobie równych. Jak ją zrobić? Oto bardzo prosty przepis:
Składniki:
- 2-3 cebule
- 1 kg dobrej jakości surowej białej kiełbasy
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz, słodka papryka
- 3 łyżki mąki
- kilka łyżek masła
- olej
Wykonanie:
- Rozgrzej olej na patelni.
- Kiełbasę podziel na mniejsze części.
- Połącz mąkę z papryką. Obtocz w mące kiełbasę.
- Usmaż ją na patelni i ponakłuwaj wykałaczkami.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je tłuszczem.
- Ułóż w środku pokrojoną cebulę. Posyp majerankiem.
- Na cebuli ułóż kiełbasę.
- Polej tłuszczem ze smażenia.
- Ułóż na wierzchu resztę cebuli.
- Posyp ponownie majerankiem. Dołóż masło.
- Tak przygotowaną kiełbasę piecz przez 60 minut. Ustaw piekarnik na tryb góra - dół.
Zobacz też: Jak przygotować świąteczną ucztę dla oka? Oto przepis na rubinowe oczka na Wielkanoc