Takie jajka faszerowane awokado na Wielkanoc smakują najlepiej mojej babci. Zdradziłam jej ich sekret

Jajka faszerowane awokado to hit ostatnich lat. Mogłoby się wydawać, że takie nadzienie nie współgra ze świętami Wielkiej Nocy. Jednak nic bardziej mylnego. Po skosztowaniu będziecie zdziwieni i nie obejdzie się bez dokładek.

Jajka faszerowane z awokado i limonką

Jajka faszerowane z awokado i limonką są bardzo proste w przygotowaniu, ale i ich smak przebija wszystko. Limonka sprawia, że farsz jeszcze bardziej charakterystyczny w smaku. Przepis warto wzbogacić o garść świeżych ziół i odrobinę chili. Poniżej znajdziesz prostą recepturę na faszerowane jajka, które pokochała moja babcia.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • odrobina soku z limonki
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka łyżek majonezu
  • posiekany szczypior
  • świeża kolendra
  • odrobina chili

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki. Przekrój na połówki.
  • Wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem. Dodaj odrobinę chili i wymieszaj. 
  • Awokado dokładnie umyj, przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż miąższ. Skrop go sokiem z limonki.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj rozgniecione widelcem awokado i żółtka z chili. Dodaj majonez, dopraw przyprawami i wymieszaj.
  • Napełnij farszem białka.
  • Przystrój posiekaną kolendrą, szczypiorkiem i majonezem.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka faszerowane awokado i szynką są tak wyraziste, że ich smak zapamiętasz na długo

Jajka faszerowane awokado i szynką z dodatkiem majonezu to bardzo pożywna przystawka na święta wielkanocne. Jak ją zrobić? Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 1 awokado
  • 4-5 jaj
  • 100 g szynki
  • musztarda
  • odrobinę majonezu
  • posiekany szczypior
  • posiekana natka pietruszki
  • 5 rzodkiewek
  • sok z limonki

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój na pół.
  • Wyciągnij żółtka i posiekaj je.
  • Szynkę pokrój. 
  • Awokado dokładnie umyj, przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż miąższ, rozgnieć go widelcem i skrop sokiem z limonki.
  • Posiekaj trzy rzodkiewki.
  • Połącz posiekane rzodkiewki, awokado, żółtka, szynkę, szczypiorek, pietruszkę.
  • Dodaj majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Ułóż białka na talerzu i napełnij je farszem.
  • Pokrój dwie rzodkiewki i udekoruj nimi jajka faszerowane.

Jajka nadziewane awokado i łososiem

Jajka nadziewane awokado i łososiem to kolejny pomysł na wielkanocne przysmaki, który może Was pozytywnie zaskoczyć. Jeżeli znudziły Wam się klasyczne świąteczne farsze do jajek, to zdecydowanie jest to przepis dla Was.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 150 g łososia w plastrach
  • 1 awokado
  • sól, pieprz
  • szczypior
  • majonez - kilka łyżek
  • sok z limonki lub cytryny
  • świeży koper

Wykonanie:

  • Rozpocznij od gotowania jajek.
  • Następnie jajka obierz, przekrój na połówki, wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem.
  • Awokado umyj, przekrój, usuń pestkę, wydrąż środek i rozgnieć go widelcem. Skrop awokado sokiem z limonki.
  • Posiekaj szczypiorek i koperek.
  • Połącz żółtka z awokado, koperkiem i szczypiorkiem. 
  • Dodaj przyprawy i majonez
  • Wymieszaj wszystko i napełnij farszem białka.
  • Łososia pokrój w plasterki, zwiń w rulon i udekoruj wierzch jajek.

Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na świątecznym stole. Najlepiej smakuje z tym składnikiem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.