Jajka faszerowane z awokado i limonką
Jajka faszerowane z awokado i limonką są bardzo proste w przygotowaniu, ale i ich smak przebija wszystko. Limonka sprawia, że farsz jeszcze bardziej charakterystyczny w smaku. Przepis warto wzbogacić o garść świeżych ziół i odrobinę chili. Poniżej znajdziesz prostą recepturę na faszerowane jajka, które pokochała moja babcia.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- odrobina soku z limonki
- kilka ząbków czosnku
- kilka łyżek majonezu
- posiekany szczypior
- świeża kolendra
- odrobina chili
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki. Przekrój na połówki.
- Wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem. Dodaj odrobinę chili i wymieszaj.
- Awokado dokładnie umyj, przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż miąższ. Skrop go sokiem z limonki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj rozgniecione widelcem awokado i żółtka z chili. Dodaj majonez, dopraw przyprawami i wymieszaj.
- Napełnij farszem białka.
- Przystrój posiekaną kolendrą, szczypiorkiem i majonezem.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Jajka faszerowane awokado i szynką są tak wyraziste, że ich smak zapamiętasz na długo
Jajka faszerowane awokado i szynką z dodatkiem majonezu to bardzo pożywna przystawka na święta wielkanocne. Jak ją zrobić? Oto prosty przepis:
Składniki:
- 1 awokado
- 4-5 jaj
- 100 g szynki
- musztarda
- odrobinę majonezu
- posiekany szczypior
- posiekana natka pietruszki
- 5 rzodkiewek
- sok z limonki
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój na pół.
- Wyciągnij żółtka i posiekaj je.
- Szynkę pokrój.
- Awokado dokładnie umyj, przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż miąższ, rozgnieć go widelcem i skrop sokiem z limonki.
- Posiekaj trzy rzodkiewki.
- Połącz posiekane rzodkiewki, awokado, żółtka, szynkę, szczypiorek, pietruszkę.
- Dodaj majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Ułóż białka na talerzu i napełnij je farszem.
- Pokrój dwie rzodkiewki i udekoruj nimi jajka faszerowane.
Jajka nadziewane awokado i łososiem
Jajka nadziewane awokado i łososiem to kolejny pomysł na wielkanocne przysmaki, który może Was pozytywnie zaskoczyć. Jeżeli znudziły Wam się klasyczne świąteczne farsze do jajek, to zdecydowanie jest to przepis dla Was.
Składniki:
- 6 jaj
- 150 g łososia w plastrach
- 1 awokado
- sól, pieprz
- szczypior
- majonez - kilka łyżek
- sok z limonki lub cytryny
- świeży koper
Wykonanie:
- Rozpocznij od gotowania jajek.
- Następnie jajka obierz, przekrój na połówki, wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem.
- Awokado umyj, przekrój, usuń pestkę, wydrąż środek i rozgnieć go widelcem. Skrop awokado sokiem z limonki.
- Posiekaj szczypiorek i koperek.
- Połącz żółtka z awokado, koperkiem i szczypiorkiem.
- Dodaj przyprawy i majonez
- Wymieszaj wszystko i napełnij farszem białka.
- Łososia pokrój w plasterki, zwiń w rulon i udekoruj wierzch jajek.
Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na świątecznym stole. Najlepiej smakuje z tym składnikiem