Sałatka teściowej królową wielkanocnego stołu? Wystarczy połączyć ten składnik... z owocami

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć klasycznych smakołyków. Jarzynową uwielbia niemal każdy, ale ciekawym zamiennikiem kultowej sałatki będzie jednak przepis teściowej, który skrywa w składzie dość nietypową, owocową niespodziankę. Takie połączenie może szokować, ale zapewniamy, że to niebanalna rewelacja, którą pokocha cała rodzina.

Co, gdyby zrezygnować z sałatki jarzynowej podczas Wielkanocy? Zdaje się, że ten pomysł raczej nie zdałby egzaminu w wielu domach. Co jednak gdyby na stole postawić nieco inną, znacznie ciekawszą pozycję? Mowa tu o wybitnej sałatce teściowej, która łączy tradycję z tropikalnymi owocami i innymi ciekawymi dodatkami. 

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Teściowa zawsze serwuje tę sałatkę na Wielkanoc. Po kwadransie miska świeci pustkami 

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie pora na szukanie ciekawych przepisów, które w tym roku będą królować na odświętnym stole. Poza faszerowanymi jajkami z fikuśnymi dodatkami, w wielu domach nie brakuje też obłędnych wypieków, swojskich wędlin czy żurku serwowanego w chlebie. Elementem obowiązkowym są także sałatki - nie da się ukryć, że jarzynowa jest na podium, jednak receptura teściowej śmiało może z nią konkurować. 

Co wyróżnia sałatkę teściowej? Przede wszystkim chodzi tu o nietypowy skład. Numerem jeden są oczywiście jajka, jak na wielkanocną potrawę przystało. Reszta produktów może jednak budzić kontrowersje. Mowa tu o soczystym ananasie, wędlinie, rodzynkach i kremowym, majonezowym sosie, który wszystko pięknie dopełnia. Brzmi ciekawie? Zamiast więc rozmyślać, zachęcamy do wypróbowania tego kolorowego, nietypowego połączenia!

Sałatka teściowej lepsza od jarzynowej? Z taką wariacją Wielkanoc nabierze smaku 

Składniki: 

  • 3 jajka na twardo,
  • 300 g selera konserwowego,
  • 250 g szynki konserwowej,
  • pół puszki ananasa,
  • puszka kukurydzy,
  • garść rodzynek,
  • pół pęczka zieleniny np.szczypiorku lub koperku,
  • 3 duże łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej rodzynki gorącą wodą w niewielkiej ilości. Odstaw na 30 minut, po tym czasie odcedź i odłóż na bok.
  2. Ananasa pokój w drobną kostkę, przełóż do dużej miski. 
  3. ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę i razem z odsączoną kukurydzą oraz selerem pokrojonym w paski dodajemy do ananasa. 
  4. Sałatkę wzbogacamy o drobno posiekaną zieleninę, wcześniej przygotowane rodzynki, posiekaną szynkę. 
  5. Na koniec sałatkę wzbogać o sos zrobiony z majonezu, jogurtu oraz soli i pieprzu. Wszystko starannie wymieszaj i gotowe!
  6. Wskazówka - sałatkę najlepiej włożyć przed podaniem do lodówki, minimum na 2-3 godziny.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.