Marynata do karkówki Okrasy - ten smak nie ma sobie równych
Marynata do karkówki Okrasy sprawdzi się także w przypadku innych rodzajów mięs. Pieczona karkówka na świąteczny obiad powinna być serwowana na gorąco. Możemy zestawiać ją z ryżem lub warzywami. Jeśli wolimy, żeby danie było nieco konkretniejsze, możemy przygotować ziemniaki. Oczywiście nie może zabraknąć świeżej surówki, zrobionej z ekologicznych warzyw. Pieczoną karkówką na pewno nie pogardzą wielkanocni goście. Jak ją zrobić? Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis.
Składniki:
Składniki na marynatę:
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 3 łyżki wódki
- 2 łyżki miodu
- kilka ząbków czosnku
- ziarna jałowca
- suszony rozmaryn - do smaku
Wykonanie:
- Karkówkę pokrój na kotlety.
- Przygotuj marynatę.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
- Mięso umieść w misce. Wlej do niej marynatę. Wymieszaj.
- Przykryj folią spożywczą.
- Później odstaw miskę do lodówki na całą noc.
- Przełóż karczek do żaroodpornego naczynia
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz mięso przez 70-80 minut.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Marynata do karkówki z piekarnika. Prosty sposób na pyszne pieczone mięso na święta
Największą zaletą karkówki jest to, że można serwować ją zarówno na ciepło, jak i zimno. Na przykład drugiego dnia możemy przygotować z nią pyszne świąteczne kanapki na śniadanie. Dlatego zawsze dobrze jest zrobić więcej pieczonego mięsa, które dobrze się przechowuje. Należy przy tym pamiętać, że karkówka powinna się marynować przynajmniej 12 godzin, wtedy mięso będzie miękkie, soczyste i kruche. Poniżej zamieszczamy przepis na pieczoną karkówkę na święta.
Marynata do karkówki pieczonej - przepis:
Składniki:
- 1,5 kg dobrej jakościowo karkówki wieprzowej
Składniki na marynatę:
- sól, pieprz
- tymianek,
- majeranek,
- około 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- kilka łyżek musztardy
- 4-5 ząbków czosnku
- ocet winny
Wykonanie:
- Natnij mięso.
- Czosnek podziel na ząbki, obierz i nabij nim mięso.
- Weź pozostałe składniki na marynatę. Połącz je ze sobą.
- Wymieszaj składniki na marynatę.
- Zamarynuj mięso. Wstaw mięso do miski i do lodówki na minimum 12 godzin.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz mięso przez 20 minut.
- Później zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz przez następną godzinę. Mięso musi być miękkie. W razie konieczności przedłuż proces pieczenia.
Zobacz też: Polecany farsz do jajek - na pewno cię nie zawiedzie. Sprawdzi się też jako pasta do kanapek