Jedna miska tej sałatki to za mało. Leśna polana to piętrowy przysmak idealny na wielkanocny stół

Wielkanocny stół to przede wszystkim tradycyjne potrawy, jednak warto wśród nich znaleźć miejsce na odrobinę nowości. Piętrowa sałatka leśna polana zaskoczy wszystkich domowników i wprawi w zazdrość samą teściową! Wszystko za sprawą pięknego podania i dekoracji z grzybków.

Już niebawem Wielkanoc - to zatem doskonały moment na skompletowanie tegorocznego menu i wypróbowanie nowych przepisów. Jednym z nich jest obłędna i pomysłowa sałatka leśna polana, która łączy tradycyjne smaki z pięknym podaniem. Receptura może śmiało zastąpić jarzynową lub inne klasyczne sałatki na bazie jajek i majonezu. 

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Wielkanocna jarzynowa może się schować. Leśna polana to smak i piękne podanie 

Zastanawiasz się jak w tym roku zaskoczyć gości i domowników podczas wielkanocnego śniadania? Klasyczne jajka faszerowane czy żurek w chlebie mogą nie wystarczyć, by zrobić efekt wow. Na szczęście mamy przepis na sałatkę warstwową, która nie tylko oszałamiająco się prezentuje, ale także smakuje rewelacyjnie Wszystko to za sprawą kilku produktów takich jak jajka, ser, majonez, kukurydza i wisienka na torcie w postaci marynowanych grzybków. 

W sałatce leśna polana najważniejsze są warstwy, dlatego składniki trzeba połączyć w odpowiedniej kolejności. Pośpiech nie jest wskazany - poszczególne piętra muszą się przecież pięknie prezentować. Warto więc zapewnić podanie naszego rarytasu w szklanym naczyniu. 

Leśna polana, czyli warstwowa sałatka, która zrobi furorę na wielkanocnym stole

Składniki: 

  • 5 jajek,
  • 3 marchewki,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 100 g żółtego sera,
  • 4 ziemniaki,
  • duży słoik marynowanych pieczarek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 100 ml majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj tortownicę, wyłóż ją folią spożywczą, tak by ta wystawała nico ponad ranty. 
  2. Na dnie naszej formy ułóż nóżkami do góry ułożyć ciasno pieczarki. Grzyby posyp poszatkowanym szczypiorkiem i posmaruj cienko majonezem. 
  3. Teraz warstwa kukurydzy, a następnie pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych. 
  4. Na ogórkach ponownie rozsmaruj odrobinę majonezu. Dopraw całość solą i pieprzem. Delikatnie dociśnij składniki. 
  5. Na wierzch wysyp teraz pokrojone jajka, starty żółty ser. Składniki ponownie należy docisnąć, doprawić solą i pieprzem, i posmarować majonezem.
  6. Na majonez wyłóż ziemniaki. Bulwy dopraw solą i pieprzem, i znów posmaruj majonezem. 
  7. Wystającą poza tortownicę folię spożywczą zawiń do środka i całość ponownie dociśnij. 
  8. Tak przygotowaną sałatę włóż do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. 
  9. Sałatkę Leśna Polna delikatnie odwiń z foli i energicznie obróć do góry nogami na talerz - tak by pieczarki znalazły się na górze sałatki. Smacznego! 
  10. Wskazówka - sałatkę można zrobić także od razu w szklanej misce - wówczas układamy składniki w odwrotnej kolejności. 
Więcej o: