Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już dziś warto zaplanować świąteczną ucztę, która odbędzie się pod koniec marca. W tym czasie warto przygotować nie tylko klasyczne dania takie jak: żurek z jajkiem i kiełbasą, pieczone mięso czy sałatkę jarzynową. Dzięki recepturze Magdy Gessler możemy pozytywnie zaskoczyć gości nietuzinkowym galatem wieprzowym.
Słynna restauratorka Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" - popularnego programu telewizyjnego - podzieliła się sprawdzonym przepisem na nóżki wieprzowe z borowikami. Galat w wersji leśnej smakuje i prezentuje się wyśmienicie, dlatego warto przygotować go z okazji nadchodzących świąt wielkanocnych.
Składniki na wywar z nóżek wieprzowych:
Składniki na wywar grzybowy:
Zacznij od opalenia i oczyszczenia nóżek wieprzowych. Zalej je zimną wodą z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, czosnku oraz liścia laurowego i ugotuj do miękkości na małym ogniu. Po ok. 2-3 godzinach mięso powinno odchodzić od kości. Przecedź wywar, a następnie obierz mięso z kości. Kości wyrzuć, a pozostałe mięso pokrój.
W kolejnym kroku przygotuj wywar grzybowy. Mrożone borowiki zalej niewielką ilością wody i gotuj przez ok. 30 minut. Grzyby odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Wywar mięsny wymieszaj z grzybowym. Dopraw, po czym dodaj żelatynę. Kawałki mięsa i borowików umieść w salaterce i zalej gęstą galaretą. Odstaw do ostygnięcia i stężenia. Gotowe danie podawaj przystrojone marynowanymi śliwkami, kiełkami buraka oraz piórkami kopru. Leśną galaretę najlepiej spożywać z aromatycznym sosem tatarskim. Smacznego!