Leśna galaretka według Magdy Gessler. Doskonale prezentuje się na wielkanocnym stole

Leśna galaretka wieprzowa z borowikami to fenomenalne połączenie smakowe, które świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Domownicy i goście będą wręcz prześcigać się o dokładkę. Jak zrobić zimne nóżki z grzybami? Wystarczy podążać za przepisem Magdy Gessler.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już dziś warto zaplanować świąteczną ucztę, która odbędzie się pod koniec marca. W tym czasie warto przygotować nie tylko klasyczne dania takie jak: żurek z jajkiem i kiełbasą, pieczone mięso czy sałatkę jarzynową. Dzięki recepturze Magdy Gessler możemy pozytywnie zaskoczyć gości nietuzinkowym galatem wieprzowym. 

Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek

Zimne nóżki w takim wydaniu to prawdziwy hit na Wielkanoc. Rodzina będzie zachwycona

Słynna restauratorka Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" - popularnego programu telewizyjnego - podzieliła się sprawdzonym przepisem na nóżki wieprzowe z borowikami. Galat w wersji leśnej smakuje i prezentuje się wyśmienicie, dlatego warto przygotować go z okazji nadchodzących świąt wielkanocnych.

Składniki na wywar z nóżek wieprzowych:

  • 2 przednie nóżki wieprzowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu czarnego.

Składniki na wywar grzybowy:

  • 500 g mrożonych borowików szlachetnych,
  • 10 g żelatyny (na litr płynu),
  • kiełki buraka,
  • kilka marynowanych śliwek,
  • piórka kopru,
  • sos tatarski.

Leśna galaretka z przepisu Magdy Gessler. Sposób przygotowania

Zacznij od opalenia i oczyszczenia nóżek wieprzowych. Zalej je zimną wodą z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, czosnku oraz liścia laurowego i ugotuj do miękkości na małym ogniu. Po ok. 2-3 godzinach mięso powinno odchodzić od kości. Przecedź wywar, a następnie obierz mięso z kości. Kości wyrzuć, a pozostałe mięso pokrój. 

W kolejnym kroku przygotuj wywar grzybowy. Mrożone borowiki zalej niewielką ilością wody i gotuj przez ok. 30 minut. Grzyby odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Wywar mięsny wymieszaj z grzybowym. Dopraw, po czym dodaj żelatynę. Kawałki mięsa i borowików umieść w salaterce i zalej gęstą galaretą. Odstaw do ostygnięcia i stężenia. Gotowe danie podawaj przystrojone marynowanymi śliwkami, kiełkami buraka oraz piórkami kopru. Leśną galaretę najlepiej spożywać z aromatycznym sosem tatarskim. Smacznego!

Więcej o: