Pasztet drobiowy na Wielkanoc z tym dodatkiem to prawdziwe dzieło kulinarne. Ekspresowo znika z talerzy

Pasztet drobiowy to tradycyjny smakołyk kuchni polskiej. Zajadamy się nim zwłaszcza w okolicy świąt wielkanocnych. Jeśli chcesz, by wyszedł aromatyczny i niezwykle apetyczny, wypróbuj poniższy przepis. Przyda ci się jeszcze nie raz.

Święta bez pasztetu nie byłyby takie same. W wersji drobiowej danie wprost zachwyca intensywnym smakiem i aromatem ziół oraz przypraw. Przygotowanie go jest bardzo proste i nieskomplikowane, dlatego koniecznie zapisz sobie poniższą recepturę na później.

Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]

Pasztet wielkanocny wyjdzie smakowicie, jeśli dodasz do niego ten dodatek

Pasztet drobiowy z kawałkami marchewki jest niezwykle pożywny i smakowity. Pachnie mieszanką warzyw i przypraw. Zrobiony na domowym wywarze nie ma sobie równych. Jeśli chcesz zapunktować u świątecznych gości, koniecznie przygotuj pasztet w takiej postaci.

Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka,
  • 500 g udźca indyka,
  • 300 g wątróbek drobiowych,
  • 100 ml białego wina wytrawnego,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • mały kawałek selera,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • kasza manna,
  • oliwa,
  • przyprawy: estragon, cząber, sól, pieprz.

Pasztet drobiowy z marchewką. Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania wywaru mięsno-warzywnego. Wszystkie warzywa opłucz i obierz. W wysokim garnku umieść mięso z kurczaka i indyka, po czym zalej je wodą i zagotuj. Pozbądź się szumowin, dołóż warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, a także sól i pieprz. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmij je razem z mięsem. W powstałym wywarze zamocz czerstwą bułkę.

Wątróbki drobiowe oczyść, a potem wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażaj przez kilka minut. Wlej wino i duś całość przez 2-3 minuty. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a na koniec zeszklij na patelni z oliwą. Pozostałe warzywa (oprócz marchewki) wraz z mięsem, cebulą, czosnkiem i bułką zmiksuj na jednolitą, gładką masę. Wbij jajka i dodaj niecałą szklankę wywaru. Dopraw solą, pieprzem, cząbrem i estragonem.

Wrzuć pokrojoną marchew i wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj oliwą i posyp kaszą manną. Wlej do blaszki masę pasztetową, a w ostatnim kroku wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę. Po tym czasie wystaw pasztet do ostudzenia. Ozdób go gałązkami pietruszki i zaserwuj zachwyconym gościom. Smacznego!

Więcej o: