Święta bez pasztetu nie byłyby takie same. W wersji drobiowej danie wprost zachwyca intensywnym smakiem i aromatem ziół oraz przypraw. Przygotowanie go jest bardzo proste i nieskomplikowane, dlatego koniecznie zapisz sobie poniższą recepturę na później.
Pasztet drobiowy z kawałkami marchewki jest niezwykle pożywny i smakowity. Pachnie mieszanką warzyw i przypraw. Zrobiony na domowym wywarze nie ma sobie równych. Jeśli chcesz zapunktować u świątecznych gości, koniecznie przygotuj pasztet w takiej postaci.
Składniki:
Zacznij od przygotowania wywaru mięsno-warzywnego. Wszystkie warzywa opłucz i obierz. W wysokim garnku umieść mięso z kurczaka i indyka, po czym zalej je wodą i zagotuj. Pozbądź się szumowin, dołóż warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, a także sól i pieprz. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmij je razem z mięsem. W powstałym wywarze zamocz czerstwą bułkę.
Wątróbki drobiowe oczyść, a potem wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażaj przez kilka minut. Wlej wino i duś całość przez 2-3 minuty. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a na koniec zeszklij na patelni z oliwą. Pozostałe warzywa (oprócz marchewki) wraz z mięsem, cebulą, czosnkiem i bułką zmiksuj na jednolitą, gładką masę. Wbij jajka i dodaj niecałą szklankę wywaru. Dopraw solą, pieprzem, cząbrem i estragonem.
Wrzuć pokrojoną marchew i wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj oliwą i posyp kaszą manną. Wlej do blaszki masę pasztetową, a w ostatnim kroku wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę. Po tym czasie wystaw pasztet do ostudzenia. Ozdób go gałązkami pietruszki i zaserwuj zachwyconym gościom. Smacznego!