Jak zrobić majonez, aby wszyscy goście poczuli się mile widziani w Twoim domu? O to musisz zadbać

Majonez domowy to ważny dodatek na stole wielkanocnym. Chcesz, aby te święta były naprawdę wyjątkowe? Sprawdź, jak zrobić majonez domowy na dwa sposoby tak, aby wszyscy goście poczuli się mile widziani w Twoim domu.

Majonez domowej roboty na wielkanocnym stole 

Sałatka jarzynowa, jajka faszerowane, dip do mięsa to must have na Wielkanoc. Dlatego można śmiało powiedzieć, że święta wielkanocne bez majonezu z pewnością straciłyby swój smak. Z drugiej strony to właśnie ten składnik sprawia, że dania wielkanocne są niezwykle ciężkie i długo leżą na żołądku. Czy majonez domowej roboty może być jednocześnie smaczny i lekki? Sprawdzamy. 

Majonez domowy - przepis. Co dodać do klasycznej wersji?  

Jarzynowa, czy sałatka z tuńczykiem nie musi mieć konsystencji ubitego kremu. Co zrobić, gdy nie mamy czasu na majonez domowy i musimy zadowolić się gotowym produktem? Wystarczy zmienić proporcje i na jedną łyżkę majonezu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, który sprawi, że smak pozostanie praktycznie bez zmian. Konsystencja za to stanie się zdecydowanie lżejsza. 

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Domowy majonez fit - przepis krok po kroku 

Chcesz spróbować swoich sił w kuchni i przygotować domowy majonez fit, który będzie towarzyszył Ci także po świętach? Sprawdź poniższą listę składników oraz przepis krok po kroku. 

Lista produktów: 

  • jajko - 1 sztuka, 
  • serek wiejski - 1 opakowanie, 
  • klasyczna musztarda - 1 łyżka, 
  • sok z cytryny - 1 łyżka, 
  • szczypta soli.

Przepis na fit majonez domowy krok po kroku  

Oto prosty przepis na fit majonez domowy:

  • Jajko gotujemy na twardo, zaraz po ugotowaniu obieramy je ze skorupki i przekładamy do miski o wysokich ściankach.
  • Teraz dodajemy pozostałe składniki z listy i miksujemy na gładką masę.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Zbyt wyrazistą wersję można złagodzić przy pomocy jogurtu naturalnego. 

Jak zrobić majonez domowy w wersji klasycznej? 

Czas na tradycyjną opcję dla miłośników gęstego majonezu, w którym można postawić łyżkę bez obaw, że spadnie. Jak zrobić majonez domowy na Wielkanoc? Najpierw sprawdź listę potrzebnych składników.   

Lista produktów: 

  • jajko - 1 sztuka, 
  • musztarda - 1 łyżeczka, 
  • biały ocet winny - 2 łyżki, 
  • olej roślinny - ok. 350 ml, 
  • sól i pieprz 

Instrukcja krok po kroku: 

  • Jajko wbij do wysokiego, wąskiego naczynia i dodaj sól oraz pieprz, następnie ocet i musztardę. 
  • Teraz użyj miksera i miksuj wszystkie składniki na niskich obrotach. 
  • Teraz zacznij powoli wlewać olej. 
  • Na koniec przełóż gotowy majonez do wyparzonego wcześniej słoika. 

To o czym warto pamiętać to krótki termin ważności. Domowy majonez nie ma konserwantów i może się zepsuć o wiele szybciej niż ten gotowy ze sklepu. 

Jak zagęścić majonez domowy? 

Jak zagęścić majonez domowy? Ta sztuczka jest niezwykle prosta. Wystarczy na etapie mieszania składników dodać więcej oleju. Kiedy konsystencja jest idealna? Majonez powinien dać się łatwo rozsmarować na chlebie i jednocześnie nie przelewać niczym jogurt. 

Zobacz też: Ten sos robimy tylko na Wielkanoc, a szkoda, bo jest ultra wyrazisty i ma ciekawą konsystencję

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.