Sałatka jarzynowa, jajka faszerowane, dip do mięsa to must have na Wielkanoc. Dlatego można śmiało powiedzieć, że święta wielkanocne bez majonezu z pewnością straciłyby swój smak. Z drugiej strony to właśnie ten składnik sprawia, że dania wielkanocne są niezwykle ciężkie i długo leżą na żołądku. Czy majonez domowej roboty może być jednocześnie smaczny i lekki? Sprawdzamy.
Jarzynowa, czy sałatka z tuńczykiem nie musi mieć konsystencji ubitego kremu. Co zrobić, gdy nie mamy czasu na majonez domowy i musimy zadowolić się gotowym produktem? Wystarczy zmienić proporcje i na jedną łyżkę majonezu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, który sprawi, że smak pozostanie praktycznie bez zmian. Konsystencja za to stanie się zdecydowanie lżejsza.
Chcesz spróbować swoich sił w kuchni i przygotować domowy majonez fit, który będzie towarzyszył Ci także po świętach? Sprawdź poniższą listę składników oraz przepis krok po kroku.
Lista produktów:
Oto prosty przepis na fit majonez domowy:
Czas na tradycyjną opcję dla miłośników gęstego majonezu, w którym można postawić łyżkę bez obaw, że spadnie. Jak zrobić majonez domowy na Wielkanoc? Najpierw sprawdź listę potrzebnych składników.
Lista produktów:
Instrukcja krok po kroku:
To o czym warto pamiętać to krótki termin ważności. Domowy majonez nie ma konserwantów i może się zepsuć o wiele szybciej niż ten gotowy ze sklepu.
Jak zagęścić majonez domowy? Ta sztuczka jest niezwykle prosta. Wystarczy na etapie mieszania składników dodać więcej oleju. Kiedy konsystencja jest idealna? Majonez powinien dać się łatwo rozsmarować na chlebie i jednocześnie nie przelewać niczym jogurt.
Zobacz też: Ten sos robimy tylko na Wielkanoc, a szkoda, bo jest ultra wyrazisty i ma ciekawą konsystencję