Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żur, żurek i barszcz biały to ta sama zupa. Rzeczywiście wyglądają niemalże identycznie, ale różni je kilka szczegółów, w tym między innymi składniki, z których się je robi, a więc również zakwas.
Żur to charakterystyczna w smaku zupa, którą jadamy głównie na Wielkanoc. Jest gęsty, zawiesisty i ma mocno kwaskowaty posmak. Robi się go na zakwasie z mąki żytniej. Można go jeść albo sam, albo dodawać do innych zup. Żurek to natomiast mniej esencjonalna i nieco lżejsza wersja żurku. By go zrobić, wykorzystuje się wspomniany żur. Żurek zazwyczaj podaje się z ugotowanym na twardo jajkiem oraz białą kiełbasą.
Barszcz biały od żurku różni się z kolei przede wszystkim zakwasem, którego używa się, by go zrobić. W przeciwieństwie do żurku, barszcz biały powstaje na zakwasie z mąki pszennej. Jest też nieco delikatniejszy w smaku, nie aż tak kwaśny jak żurek.
Zatem aby przygotować każdą z tych potraw, trzeba najpierw zrobić zakwas. Nie jest to trudne, ale trzeba wiedzieć, jakich składników użyć. Dokładnie rozpisała to Ewa Wachowicz i opublikowała na Instagramie przepis na zakwas na żurek, żur oraz barszcz biały. Nie ma mowy, żeby coś się nie udało, bo jej receptury zawsze są dobrze dopracowane.
Zakwas na żur
Składniki:
Mąkę żytnią w słoiku zalewamy letnią wodą. Wody nie nalewamy do pełna, a trochę ponad połowę wysokości słoika. Dodajemy resztę składników. Przykrywamy słoik ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na cztery lub pięć dni. Codziennie mieszamy zakwas na żur.
Zakwas na żurek
Ewa Wachowicz opowiadała na Instagramie, jak u niej w domu robił się żurek i zakwas na niego. Tradycją było przygotowywanie go albo z płatków owsianych, albo z mąki owsianej. Prezenterka używa więc pięciu łyżek płatków owsianych (można wybrać bezglutenowe), zaś reszta składników jest taka sama jak w przypadku zakwasu na żur: trzy ząbki czosnku, dwa liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
Płatki owsiane zalewamy w słoiku letnią wodą, ale znów nie do pełna. Dodajemy pozostałe składniki. Nie zamykamy słoika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na cztery lub pięć dni w ciepłe miejsce. Ewa Wachowicz przypomina, by codziennie zamieszać zakwas na żurek.
Zakwas na barszcz biały
Składniki:
W przypadku zakwasu na barszcz biały postępujemy tak samo. Mąkę pszenną w słoiku zalewamy wodą. Znów pamiętamy o pozostawieniu przestrzeni. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek, którego nie było w dwóch poprzednich zakwasach. Przykrywamy słoik, odstawiamy na kilka dni, codziennie mieszamy.
Gotowe zakwasy można zamknąć i schować do lodówki. Tam mogą być trzymane przez około trzy-cztery tygodnie.