Marynata do kurczaka na święta - sprawdź, jak możesz ją wykonać
Marynata do kurczaka na święta lub niedzielny obiad musi zawierać odpowiednie składniki. Warto wiedzieć, że sok z cytryny nadaje mięsu kruchości, a przyprawy sprawiają, że potrawa smakuje jeszcze lepiej. Jak zrobić najlepszego kurczaka na Wielkanoc? Poniżej zamieszczamy przepis.
Marynata do piersi z kurczaka:
Składniki:
Składniki na marynatę:
- około 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- pół szklanki soku z cytryny
- sól, pieprz, oregano, czosnek suszony, papryka czerwona
Wykonanie:
- Nakłuj filet widelcem.
- Przygotuj marynatę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
- Włóż mięso do rękawa do pieczenia, wlej marynatę i wymieszaj.
- Tak przygotowane mięso odstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia przystąp do pieczenia mięsa w piekarniku.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz do miękkości w rękawie (ok. 40-45 minut).
- Podawaj z ziemniakami, surówką lub gotowanymi buraczkami.
Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze
Marynata do udek z kurczaka - marynata majonezowa z dodatkiem papryki
Marynata do udek z kurczaka z majonezu i słodkiej papryki to prawdziwy rarytas dla wielbicieli dobrze przyrządzonego mięsa. Udka z kurczaka wyjdą tak soczyste, że mięso będzie rozpływać się w ustach. W przypadku tego przepisu możemy pozwolić sobie na zmniejszenie czasu marynowania - wystarczy nawet dwie godziny. Oczywiście jeżeli dysponujemy większą ilością czasu, możemy zamarynować mięso nieco dłużej. Chcąc uzyskać idealny posiłek, musimy jednak nie tylko zwrócić uwagę na sam czas marynowania, ale i jakość mięsa. Poniżej znajdziesz przepis na najlepszego kurczaka nie tylko na święta.
Marynata do kurczaka pieczonego - przepis:
Składniki:
- 500 g mięsa z udek drobiowych
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony, grubo mielone płatki chilli
- 1-2 łyżki oleju
Wykonanie:
- Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę. Wymieszaj je dobrze.
- Natrzyj mięso w marynacie.
- Później przełóż je do brytfanki i pozostaw na minimum dwie godziny w lodówce.
- Następnie wyciągnij mięso z lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz przez 45-50 minut pod przykryciem.
- 10-15 minut przed zakończeniem pieczenia odsłoń pokrywę.
- Po upieczeniu pozostaw chwilę w piekarniku. Pamiętaj o uchyleniu drzwiczek piekarnika.
Zobacz też: Jajka z moim farszem zwalają z nóg. Sąsiadka chciała mi zapłacić za ten przepis