Marynata do kurczaka stworzona z myślą o smacznych świętach wielkanocnych. Uwaga: ważne są proporcje

Marynata do kurczaka sprawia, że danie nabiera zupełnie nowego wyraźniejszego smaku. Kurczak to ten rodzaj mięsa, który sprawdzi się zarówno podczas codziennych obiadów, jak i tych odświętnych. Jak zrobić najlepszego kurczaka na Wielkanoc? Podpowiadamy.

Marynata do kurczaka na święta - sprawdź, jak możesz ją wykonać

Marynata do kurczaka na święta lub niedzielny obiad musi zawierać odpowiednie składniki. Warto wiedzieć, że sok z cytryny nadaje mięsu kruchości, a przyprawy sprawiają, że potrawa smakuje jeszcze lepiej. Jak zrobić najlepszego kurczaka na Wielkanoc? Poniżej zamieszczamy przepis.

Marynata do piersi z kurczaka:

Składniki:

  • 1 kg filetu z kurczaka

Składniki na marynatę:

  • około 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • pół szklanki soku z cytryny
  • sól, pieprz, oregano, czosnek suszony, papryka czerwona

Wykonanie:

  • Nakłuj filet widelcem.
  • Przygotuj marynatę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
  • Włóż mięso do rękawa do pieczenia, wlej marynatę i wymieszaj.
  • Tak przygotowane mięso odstaw na noc do lodówki.
  • Następnego dnia przystąp do pieczenia mięsa w piekarniku.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Piecz do miękkości w rękawie (ok. 40-45 minut). 
  • Podawaj z ziemniakami, surówką lub gotowanymi buraczkami.
Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Marynata do udek z kurczaka - marynata majonezowa z dodatkiem papryki

Marynata do udek z kurczaka z majonezu i słodkiej papryki to prawdziwy rarytas dla wielbicieli dobrze przyrządzonego mięsa. Udka z kurczaka wyjdą tak soczyste, że mięso będzie rozpływać się w ustach. W przypadku tego przepisu możemy pozwolić sobie na zmniejszenie czasu marynowania - wystarczy nawet dwie godziny. Oczywiście jeżeli dysponujemy większą ilością czasu, możemy zamarynować mięso nieco dłużej. Chcąc uzyskać idealny posiłek, musimy jednak nie tylko zwrócić uwagę na sam czas marynowania, ale i jakość mięsa. Poniżej znajdziesz przepis na najlepszego kurczaka nie tylko na święta.

Marynata do kurczaka pieczonego - przepis:

Składniki:

  • 500 g mięsa z udek drobiowych

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony, grubo mielone płatki chilli
  • 1-2 łyżki oleju

Wykonanie:

  • Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę. Wymieszaj je dobrze.
  • Natrzyj mięso w marynacie.
  • Później przełóż je do brytfanki i pozostaw na minimum dwie godziny w lodówce.
  • Następnie wyciągnij mięso z lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Piecz przez 45-50 minut pod przykryciem.
  • 10-15 minut przed zakończeniem pieczenia odsłoń pokrywę.
  • Po upieczeniu pozostaw chwilę w piekarniku. Pamiętaj o uchyleniu drzwiczek piekarnika.

Zobacz też: Jajka z moim farszem zwalają z nóg. Sąsiadka chciała mi zapłacić za ten przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.