Ciasto Balladyna to smakowite połączenie miękkiego biszkoptu, słodkiego kremu oraz galaretki wypełnionej owocami. To doskonała propozycja na wielkanocny deser. Z doświadczenia wiemy, że degustacja nie kończy się zwykle na jednym kawałku.
Przygotowanie wielkanocnego ciasta jest nieco czasochłonne, jednak efekt finalny jest tego wart. Gwarantujemy, że Balladyna przypadnie do gustu zarówno mniejszym, jak i większym miłośnikom słodkich deserów.
Składniki na biszkopt:
Składniki na masę serową:
Pozostałe składniki:
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie - nie przestając miksować - stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do uzyskania gęstej, lśniącej bezy. Dodaj żółtka i połącz wszystko na niskich obrotach. Wsyp przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką, a gotową masę przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po 20 minutach wyjmij upieczony biszkopt, odstaw go do ostudzenia i przekrój wzdłuż na pół.
W kolejnym kroku przygotuj masę serową. Wsyp do małej miski żelatynę, po czym zalej ją wrzątkiem, zamieszaj i odstaw do przestudzenia. Do większej miski wlej śmietankę, a potem ubij ją na sztywno. Dodaj serek homogenizowany i cukier puder. Na koniec dodaj zgęstniałą żelatynę. Zmiksuj składniki na wysokich obrotach.
Jeden z blatów biszkoptu umieść w blaszce. Na to wyłóż połowę masy serowej. Przykryj ją herbatnikami, a te z kolei zakryj kajmakiem. Na słodką masę wyłóż kolejną warstwę kruchych herbatników oraz puszystego serka. Całość wyrównaj i zakryj drugim spodem. W miseczce wymieszaj galaretkę z wrzątkiem. Do przestudzonej galaretki wrzuć owoce. Przełóż ją do lodówki, a kiedy zacznie tężeć - wyłóż ją na ciasto. Niemal gotowy deser umieść w lodówce na całą noc, a kolejnego dnia śmiało się nim zajadaj. Smacznego!