• Link został skopiowany

Ciasto Balladyna - wiosenny powiew słodyczy w sam raz na stół wielkanocny. Wygląda zjawiskowo

Ciasto Balladyna znakomicie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Wysokie, eleganckie ciasto z malinami prezentuje się apetycznie - a smakuje jeszcze lepiej. Poniżej zdradzamy, jak przygotować wiosenny smakołyk.
Ciasto Balladyna - przepis na wiosenne ciasto w sam raz na Wielkanoc
fot. Ulf Wittrock / iStock.com

Ciasto Balladyna to smakowite połączenie miękkiego biszkoptu, słodkiego kremu oraz galaretki wypełnionej owocami. To doskonała propozycja na wielkanocny deser. Z doświadczenia wiemy, że degustacja nie kończy się zwykle na jednym kawałku.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Przepis na wiosenne ciasto z biszkoptem i słodką masą kajmakową. Jest wysokie i eleganckie

Przygotowanie wielkanocnego ciasta jest nieco czasochłonne, jednak efekt finalny jest tego wart. Gwarantujemy, że Balladyna przypadnie do gustu zarówno mniejszym, jak i większym miłośnikom słodkich deserów.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 110 g cukru,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g serka homogenizowanego,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki żelatyny.

Pozostałe składniki:

  • 500 g masy kajmakowej,
  • 700 ml gorącej wody,
  • 500 g malin świeżych lub mrożonych,
  • 1 opakowania galaretki owocowej (np. malinowej lub truskawkowej),
  • herbatniki kakaowe.

Ciasto Balladyna na Wielkanoc. Sposób wykonania

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie - nie przestając miksować - stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do uzyskania gęstej, lśniącej bezy. Dodaj żółtka i połącz wszystko na niskich obrotach. Wsyp przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką, a gotową masę przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po 20 minutach wyjmij upieczony biszkopt, odstaw go do ostudzenia i przekrój wzdłuż na pół.

W kolejnym kroku przygotuj masę serową. Wsyp do małej miski żelatynę, po czym zalej ją wrzątkiem, zamieszaj i odstaw do przestudzenia. Do większej miski wlej śmietankę, a potem ubij ją na sztywno. Dodaj serek homogenizowany i cukier puder. Na koniec dodaj zgęstniałą żelatynę. Zmiksuj składniki na wysokich obrotach. 

Jeden z blatów biszkoptu umieść w blaszce. Na to wyłóż połowę masy serowej. Przykryj ją herbatnikami, a te z kolei zakryj kajmakiem. Na słodką masę wyłóż kolejną warstwę kruchych herbatników oraz puszystego serka. Całość wyrównaj i zakryj drugim spodem. W miseczce wymieszaj galaretkę z wrzątkiem. Do przestudzonej galaretki wrzuć owoce. Przełóż ją do lodówki, a kiedy zacznie tężeć - wyłóż ją na ciasto. Niemal gotowy deser umieść w lodówce na całą noc, a kolejnego dnia śmiało się nim zajadaj. Smacznego!

Więcej o: