Tego dodatku nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Siostra Anastazja robi go z winem. Efekt zachwyca

Ćwikła z chrzanem siostry Anastazji to smakowity dodatek do dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Pasuje zarówno do potraw ciepłych, jak i zimnych. Buraczki w takim wydaniu zachwycają. Przepis na nie przyda się niejednokrotnie.

Przepis na ćwikłę z chrzanem jest banalnie prosty. Wymaga połączenia tylko kilku prostych składników. Przygotowuje się ją szybko, sprawnie i bezproblemowo. Będzie pasować zarówno do mięsa, np. wędlin czy schabu, jak i jajek na twardo czy innych świątecznych potraw. Polecamy zapisać sobie poniższe wskazówki - z pewnością przydadzą się jeszcze przy wielu okazjach.

Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!

Niezastąpiony dodatek do świątecznych potraw. Z przepisu siostry Anastazji wychodzi wyśmienity

Przepisy siostry Anastazji cieszą się niemałą popularnością. Nie bez powodu mistrzyni polskich kulinariów napisała aż kilkanaście książek kucharskich. Jakiś czas temu podzieliła się swoją recepturą na ćwikłę z chrzanem. Pyszny dodatek do potraw na zimno i ciepło wzbogaciła o sekretny składnik, jakim jest czerwone wino wytrawne. Nadaje on wyjątkowych walorów smakowych i sprawia, że klasyczne buraczki zyskują wyrafinowania. Idealnie sprawdzi się na stole w czasie świąt wielkanocnych.

Składniki:

  • 500 g buraków czerwonych,
  • 180 g chrzanu,
  • 60 ml wina czerwonego (wytrawnego),
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Ćwikła z chrzanem na Wielkanoc. Sposób przygotowania

Przygotowania zacznij od dokładnego oczyszczenia buraków. Wrzuć je do garnka i ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu obierz warzywa, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Jeśli zamiast chrzanu w słoiczku korzystasz z korzenia, oczyść go, zetrzyj i skrop sokiem z cytryny. Chrzan ze słoika wystarczy tylko odsączyć. Starte buraczki połącz z chrzanem. Dodaj wina, po czym dopraw całość solą oraz pieprzem. Na koniec wszystkie składniki wymieszaj. Ćwikła z chrzanem jest gotowa do podania na stół. Smacznego!

Więcej o: