• Link został skopiowany

Jak zrobić jajka w sosie musztardowo-chrzanowym? To prostsze niż myślisz, a zadowoli każdego

Jajka w sosie chrzanowym to sycący dodatek, który można serwować solo lub razem z głównym daniem. Na zimno przetrwają podróż w rodzinne strony, na ciepło będą miłym powitaniem dla zmarzniętych gości. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tej wielkanocnej przystawki? Sprawdzamy.
Jajka w sosie
Fot. Shutterstock, from my point of view

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy świątecznym stole. Menu bazuje na tradycyjnych produktach z jajkiem w roli głównej. Ten symboliczny dodatek pojawia się:

  • w żurku w formie klasycznych półksiężyców, 
  • w ramach aromatycznej poczekajki, np. jajka w sosie musztardowo-chrzanowym,  
  • w formie aromatycznego sosu z dodatkiem, np. jajka w sosie chrzanowym na zimno,
  • oraz jako zamiennik mięsa na drugie danie, czyli jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami. 

W dalszej części artykułu znajdziesz przepisy na wielkanocne jajka w różnej odsłonie. 

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka w sosie chrzanowym na zimno - jak zrobić sos? 

Można go dodawać zarówno do wędlin, pieczonego mięsa, jak i w formie sosu do sałatki. Co więcej, sos chrzanowy z jajkiem przygotujesz w kilka chwil bez większego wysiłku. Oto szybki przepis na sos chrzanowy:

Lista składników: 

  • jajko na twardo - 1 sztuka, 
  • chrzan - 2 łyżki stołowe, 
  • śmietana - 2 łyżki stołowe, 
  • sól i cukier. 

Przygotowanie: 

Żółtko z jajka utrzyj z chrzanem. Następnie dodaj śmietaną, oraz białko (drobno posiekane). Na koniec dodaj cukier i sól do smaku. Sos warto udekorować szczypiorkiem. 

Jajka w sosie musztardowo-chrzanowym - czas na przystawkę 

Połączenie jajka i musztardy to prawdziwa klasyka gatunku, a gdy dodamy do tego chrzan, otrzymamy wielkanocną przystawkę. Oto prosty przepis na jajka w sosie musztardowo-chrzanowym:

Lista produktów: 

  • jajka - 5 sztuk.

Składniki na sos: 

  • masło - 1 łyżka, 
  • mąka pszenna - 1,5 łyżki, 
  • woda - 1,5 szklanki, 
  • musztarda sarepska - 4 łyżki stołowe, 
  • śmietana 18% - 2 łyżki, 
  • tarty chrzan - 1 mała łyżeczka, 
  • sól, pieprz. 

Przygotowanie: 

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. W kolejnym kroku rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i wymieszaj, aż powstanie zasmażka. Wlej wodę i dalej mieszaj, aż do rozpuszczenia zasmażki. Dodaj przyprawy, musztardę, śmietanę oraz chrzan. Na koniec wszystko razem wymieszaj i polej po połówkach obranych wcześniej jajek. Dodatkowo warto przygotować aromatyczne grzanki z oliwą i ziołami pieczone w piekarniku. 

Jajka w sosie chrzanowym do obiadu - pomysły na drugie danie 

Wielkanocne jajko pasuje też do głównego dania. Jajka w sosie chrzanowym będą kropką nad i świątecznego obiadu. Poniżej znajdziesz gotowe pomysły na kilka smacznych świątecznych duetów, w których główną rolę gra sos chrzanowy. To bardzo dobre propozycje na wielkanocny obiad dla całej rodziny. 

Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami i pieczonym schabem   

Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami i pieczonym schabem (tu znajdziesz przepis na schab), czyli prawdziwy konkret, do którego dla przełamania smaku i koloru warto dodać konfiturę z żurawiny lub ogórki kiszone. Ten zestaw sprawi, że nikt nie będzie głodny. 

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło z gęsiną 

Delikatny smak gęsiny (tu znajdziesz przepis na soczystą gęś na święta) z dodatkiem chrzanu i jajka sprawi, że ta propozycja staje się kompletna. W formie sałatki sprawdzi się tradycyjna surówka lub mizeria.  

Zobacz też: Najprostszy mazurek kajmakowy na świecie. Zrobisz go bez żadnych komplikacji

Więcej o: