Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy świątecznym stole. Menu bazuje na tradycyjnych produktach z jajkiem w roli głównej. Ten symboliczny dodatek pojawia się:
W dalszej części artykułu znajdziesz przepisy na wielkanocne jajka w różnej odsłonie.
Można go dodawać zarówno do wędlin, pieczonego mięsa, jak i w formie sosu do sałatki. Co więcej, sos chrzanowy z jajkiem przygotujesz w kilka chwil bez większego wysiłku. Oto szybki przepis na sos chrzanowy:
Lista składników:
Przygotowanie:
Żółtko z jajka utrzyj z chrzanem. Następnie dodaj śmietaną, oraz białko (drobno posiekane). Na koniec dodaj cukier i sól do smaku. Sos warto udekorować szczypiorkiem.
Połączenie jajka i musztardy to prawdziwa klasyka gatunku, a gdy dodamy do tego chrzan, otrzymamy wielkanocną przystawkę. Oto prosty przepis na jajka w sosie musztardowo-chrzanowym:
Lista produktów:
Składniki na sos:
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. W kolejnym kroku rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i wymieszaj, aż powstanie zasmażka. Wlej wodę i dalej mieszaj, aż do rozpuszczenia zasmażki. Dodaj przyprawy, musztardę, śmietanę oraz chrzan. Na koniec wszystko razem wymieszaj i polej po połówkach obranych wcześniej jajek. Dodatkowo warto przygotować aromatyczne grzanki z oliwą i ziołami pieczone w piekarniku.
Wielkanocne jajko pasuje też do głównego dania. Jajka w sosie chrzanowym będą kropką nad i świątecznego obiadu. Poniżej znajdziesz gotowe pomysły na kilka smacznych świątecznych duetów, w których główną rolę gra sos chrzanowy. To bardzo dobre propozycje na wielkanocny obiad dla całej rodziny.
Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami i pieczonym schabem (tu znajdziesz przepis na schab), czyli prawdziwy konkret, do którego dla przełamania smaku i koloru warto dodać konfiturę z żurawiny lub ogórki kiszone. Ten zestaw sprawi, że nikt nie będzie głodny.
Delikatny smak gęsiny (tu znajdziesz przepis na soczystą gęś na święta) z dodatkiem chrzanu i jajka sprawi, że ta propozycja staje się kompletna. W formie sałatki sprawdzi się tradycyjna surówka lub mizeria.
Zobacz też: Najprostszy mazurek kajmakowy na świecie. Zrobisz go bez żadnych komplikacji