Na Wielkanoc podaję białą kiełbasę z jajkiem, ale nie w żurku. Ta tarta najlepiej smakuje z majonezem

W tym roku postaw na nowoczesne dania wielkanocne. Kiełbasę i jajko, zamiast wrzucać do żurku, połącz w ciekawą tartę. Wymieszają się w tym daniu dwa najbardziej charakterystyczne składniki Wielkanocy, tworząc obiad, który zniknie ze stołu w okamgnieniu.

Wielkanoc to święto, które często kojarzy się z tradycyjnymi potrawami, takimi jak jajka i biała kiełbasa. Jednak w dzisiejszych czasach istnieją liczne nowoczesne połączenia tych klasycznych składników. Dziś przestawimy jeden z nich, dzięki któremu zabłyśniesz przed swoimi gośćmi, a każdy poprosi o dokładkę.

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Co można zrobić z jajek i kiełbasy? Na Wielkanoc postaw na stole wyjątkową tartę

Przygotowanie tarty z jajkiem i białą kiełbasą to szybki sposób na stworzenie wykwintnej potrawy, która zachwyci zarówno podniebienia, jak i oczy. Aby przygotować spód tej potrawy, potrzebujesz:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dania Wielkanocne: tarta z jajkiem i białą kiełbasą zachwyci gości. Zrobisz ją bardzo szybkoDania Wielkanocne: tarta z jajkiem i białą kiełbasą zachwyci gości. Zrobisz ją bardzo szybko Dania Wielkanocne: tarta z jajkiem i białą kiełbasą zachwyci gości. Zrobisz ją bardzo szybko. Foto: lovelypeace/iStock.com

W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj pokrojone masło i zagniataj palcami, aż powstanie kruszone ciasto. Dodaj jajko i zagniataj, aż składniki się połączą. Uformuj z ciasta kulę, zawij ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Dania Wielkanocne: tarta z jajkiem i białą kiełbasą zachwyci gości. Zrobisz ją bardzo szybko

Jeżeli mamy przygotowany spód z ciasta kruchego, możemy zabrać się za nadzienie. Do jego wykonania potrzebujemy:

  • 8 jajek
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g białej kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło do smarowania formy

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę do tarty masłem.
  2.  W misce roztrzep 4 jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 4 jajka ugotuj na twardo.
  3. Na patelni rozgrzej trochę masła. Wrzuć posiekaną cebulę i podsmażaj, aż będzie miękka. Dodaj pokrojoną białą kiełbasę i smaż, aż będzie lekko zrumieniona. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek o średnicy większej od formy do tarty. Przełóż ciasto do formy, delikatnie dociskając do spodu i boków. Odcinek nadmiar ciasta.
  5. Na spód ciasta równomiernie rozłóż mieszankę kiełbasy i cebuli. Na górę dekoracyjnie ułóż cząstki ugotowanego jajka. Całość posyp startym serem.
  6. Wlej jajeczno-śmietanową masę na wierzch nadzienia.
  7. Wstaw tartę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch będzie lekko zrumieniony.
  8. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Pozwól tarcie ostygnąć przez kilka minut przed podaniem. Podawaj ciepłą lub na zimno, w zależności od preferencji. Warto do tej potrawy przygotować też sos jabłkowo chrzanowy z dodatkiem majonezu. Goście na pewno poproszą o dokładkę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.