• Link został skopiowany

Ten sos do jajek na Wielkanoc to mistrzostwo. Grzyby jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Jajka na Wielkanoc to temat rzeka. Wkładamy je do żurku, faszerujemy jakby jutra miało nie być i kąpiemy w majonezie. Jednak dziś podpowiemy wam, jak zrobić sos do jajek, który sprawi, że raz na zawsze zapomnisz o majonezie. Lubisz sos grzybowy? Zrób go na zimno - goście będą cię nosić na rękach.
Sos do jajek i wędlin na zimno
sweet marshmallow /Shutterstock

Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, kiedy jajka jemy na potęgę. Ogólnie jajka są super - nie sposób znaleźć osoby, która nie lubi jajek choćby pod jedną postacią. Najczęściej w święta i na spotkania rodzinne podaje się jajka na twardo. A to faszerowane, a to w majonezie. Dziś jednak zdradzimy przepis na jajka, które zawojują twój kulinarny świat. Dobrze, może nie same jajka są najważniejsze, a sos. Sos grzybowy na zimno do jajek to mistrzostwo. Smakuje idealnie, a dzięki cebuli duszonej na maśle wychodzi kremowy i pełen smaku. Z niczego można zrobić coś. 

Zobacz wideo

Sos grzybowy do jajek na zimno - przepis

Składniki:

  • 200 g marynowanych grzybków, ja wybieram zazwyczaj maślaki albo podgrzybki,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła, 
  • 3 łyżki soku z ogórków lub 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy, 
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • sól, pieprz, suszony tymianek do smaku.

Sos grzybowy na zimno do jajek - sposób wykonania:

  1. Zacznij od cebuli. Posiekaj ją drobno i dodaj na rozgrzaną patelnię. Następnie podsmażaj ją na wolnym ogniu aż będzie złotobrązowa - nie może się jednak spalić, dlatego często mieszaj. 
  2. Grzybki odsącz z zalewy i posiekaj w drobną kostkę. Następnie przełóż do miski. Do miski dodaj także ostudzoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, żeby smaki się połączyły. 
  3. Po tym czasie dodaj do reszty składników majonez, musztardę oraz koncentrat. Całość wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami. Ważny jest tymianek, ale nie warto z nim przesadzać, żeby nie zdominował sosu. Ponownie włóż do lodówki i podawaj z jajkami. 

Wskazówka: Podobny sos do jajek zrobisz także ze świeżych lub rozmrożonych grzybów. Wówczas należy je drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i udusić razem z cebulą. Taki smak jest niesamowity i zdecydowanie polecam wypróbować taki sosik, nie koniecznie do jajek, ale na przykład do wędlin - bajka. 

Więcej o: