Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, kiedy jajka jemy na potęgę. Ogólnie jajka są super - nie sposób znaleźć osoby, która nie lubi jajek choćby pod jedną postacią. Najczęściej w święta i na spotkania rodzinne podaje się jajka na twardo. A to faszerowane, a to w majonezie. Dziś jednak zdradzimy przepis na jajka, które zawojują twój kulinarny świat. Dobrze, może nie same jajka są najważniejsze, a sos. Sos grzybowy na zimno do jajek to mistrzostwo. Smakuje idealnie, a dzięki cebuli duszonej na maśle wychodzi kremowy i pełen smaku. Z niczego można zrobić coś.
Sos grzybowy do jajek na zimno - przepis
Składniki:
- 200 g marynowanych grzybków, ja wybieram zazwyczaj maślaki albo podgrzybki,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- 3 łyżki soku z ogórków lub 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, suszony tymianek do smaku.
Sos grzybowy na zimno do jajek - sposób wykonania:
- Zacznij od cebuli. Posiekaj ją drobno i dodaj na rozgrzaną patelnię. Następnie podsmażaj ją na wolnym ogniu aż będzie złotobrązowa - nie może się jednak spalić, dlatego często mieszaj.
- Grzybki odsącz z zalewy i posiekaj w drobną kostkę. Następnie przełóż do miski. Do miski dodaj także ostudzoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, żeby smaki się połączyły.
- Po tym czasie dodaj do reszty składników majonez, musztardę oraz koncentrat. Całość wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami. Ważny jest tymianek, ale nie warto z nim przesadzać, żeby nie zdominował sosu. Ponownie włóż do lodówki i podawaj z jajkami.
Wskazówka: Podobny sos do jajek zrobisz także ze świeżych lub rozmrożonych grzybów. Wówczas należy je drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i udusić razem z cebulą. Taki smak jest niesamowity i zdecydowanie polecam wypróbować taki sosik, nie koniecznie do jajek, ale na przykład do wędlin - bajka.