Galaretki w kształcie jajek robią furorę na wielkanocnym stole. Pracy pół godziny, a podziw wieczny

Galaretki mięsne w kształcie jajek to kulinarny hit na Wielkanoc. Oryginalny wygląd i wyjątkowy smak sprawiają, że jest to dodatek, którego zwyczajnie nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowanie go jest banalnie proste i szybkie.

Galaretki drobiowe z tego przepisu wyglądają jak jajka. Aby uzyskać ten fenomenalny efekt, nie potrzebujesz wcale specjalnych foremek. Poniżej zdradzamy, jak wygląda robienie smakowitego, mięsno-warzywnego dodatku. Bez niego święta wielkanocne nie będą takie same.

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Przepis na galaretki w kształcie jajek. Robią furorę na świątecznym stole

Przepis na galaretki mięsne jest bajecznie prosty. Wymaga niewielu składników, a co więcej - przygotuje je każdy amator pichcenia. Nie musisz mieć ani zaawansowanych umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczy, że będziesz podążać za naszymi wskazówkami. A więc do dzieła!

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 200 g fileta drobiowego,
  • 8 łyżek żelatyny na litr wody,
  • 1 duża marchewka,
  • 100 g groszku konserwowego,
  • 80 g kukurydzy z puszki,
  • włoszczyzna,
  • pół natki pietruszki,
  • pieprz i sól.

Galaretki z mięsem na Wielkanoc. Sposób przygotowania

Na górze każdego jajka zrób niewielkie nacięcie. Najlepiej sprawdzi się tu pomoc dobrze naostrzonego noża. Ostrożnie oderwij fragment skorupki, a następnie wylej zawartość. Żółtka i białka możesz potem wykorzystać do przyrządzenia np. świątecznego ciasta. Zalej środek pustej skorupki gorącą wodą, a po wyparzeniu ustaw w pozycji pionowej do osuszenia.

Mięso drobiowe umieść w garnku razem z włoszczyzną i przyprawami, po czym zalej wodą i ugotuj na małym ogniu. Kiedy filet stanie się miękki, wyjmij go z wywaru i odstaw do ostudzenia. Pozostały wywar przecedź przez sitko lub gazę. Dodaj żelatynę w proszku i dokładnie zamieszaj. Bulionu powinno być nie więcej niż litr.

Ugotowane mięso drobno pokrój, a potem połącz z groszkiem, ugotowaną i pokrojoną marchewką oraz kukurydzą z puszki. Węższe końce wydmuszek odetnij. Mięso z dodatkami umieść delikatnie w środku, a na koniec zalej je wywarem z żelatyną. Prawie gotowe galaretki-jajka umieść w lodówce do stężenia. W ostatnim etapie wystarczy, że obierzesz je ze skorupki. Pod spodem czeka na ciebie jajko niespodzianka. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.