Zastanawiasz się czym zaskoczyć gości na Wielkanoc? Ciasto "jajko sadzone" może ci w tym pomóc. Ta wyjątkowa propozycja zaskakuje oryginalnym wyglądem i delikatnym smakiem. Co najlepsze, aby je przygotować, nie potrzebujesz nawet piekarnika.
3
Nie mazurek i nie babka na Wielkanoc upiekę ciasto 'jajko sadzone'. Nie wymaga pieczeniaFoto: AlexPro9500/iStock.com
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Święta Wielkanocne większości z nas kojarzy się z jajkami. Warto ten motyw wykorzystać nie tylko w sałatkach, ale również w wypiekach. Wygląd tego deseru zaskoczy twoich gości, a ty zaoszczędzisz czas, ponieważ jego przygotowanie zajmie ci tylko chwile.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Co pieczemy na święta wielkanocne? Ciasto jajko sadzone zaskoczy gości
Stwórz swojej rodzinie najbardziej jajeczne święta w tym roku. Ciasto o nazwie "jajko sadzone" to wariacja na temat popularnego sernika na zimno. Jego wygląd idealnie wkomponuje się w wielkanocny klimat. Aby je przygotować, potrzebujemy:
250 g biszkoptów,
1 kg sera twarogowego z wiaderka,
2 galaretki cytrynowe,
2 galaretki przezroczyste,
1 szklanka śmietanki kremówki,
60 g cukru pudru,
400 g brzoskwiń z syropu lub połówek moreli.
Dodatkowo przygotujmy też 1 litr wrzątku do przygotowania galaretek.
Ciasto "jajko sadzone" z brzoskwiniami wykonasz bardzo szybko. Jest idealne na wielkanocny stół
Aby przygotować ten pyszny sernik z brzoskwiniami, należy postępować zgodnie z poniższymi krokami:
Na początek przygotuj galaretki cytrynowe, wsypując je do dwóch osobnych miseczek. Do jednej miseczki zalej 500 ml wrzącej wody, mieszając, aż galaretka się rozpuści. Pozwól jej wystygnąć. Do drugiej miseczki wsyp przezroczyste galaretki i również zalej je taką samą ilością gorącej wody.
Pozostaw do wystudzenia.
W dużej misce umieść ser twarogowy. Dodaj do niego cukier i wlej przestudzoną galaretkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, używając miksera kuchennego.
Następnie ubij kremówkę na sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą serową, starannie mieszając.
Blachę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim biszkopty.
Na biszkoptach równomiernie rozprowadź masę serową.
Na wierzchu ciasta, obok siebie, ułóż "żółtka" z połówek brzoskwiń lub moreli.
Teraz zalej owoce przezroczystą galaretką.
Całość wstaw do lodówki i pozostaw do całkowitego stężenia.
Gdy ciasto będzie gotowe, pokrój je na kawałki tak, aby na każdym znajdowało się brzoskwiniowe "żółtko".